Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Képviselő-testületünk döntése értelmében 2023. év november hónapban – a közelgő karácsonyi ünnepekre tekintettel – ismét év végi támogatásra voltak jogosultak városunk nyugdíj- és nyugdíjszerű ellátásban részesülő lakói.
A támogatást az igénylők vásárlásra jogosító utalvány formájában kapták meg, melyet annak érvényességi idején belül helyi kiskereskedelmi egységekben tudnak majd levásárolni.
Egy háztartásban élők közül több jogosult is igényelhette egyidejűleg a támogatást.
November elején 1258 db névre szóló levelet juttatunk el településünk 65 év feletti lakóihoz, felhívva figyelmüket a lehetőségre. A levelekben igénylőlapokat is postáztunk az érintettek felé. További igénylőlapok nyugdíjas civil szervezeteinknél, a polgármesteri Hivatalban és az ÖNO-ban is kérhetőek voltak.
Egyedül élő, mozgásában korlátozott lakos az igénylés beadásához az alábbi telefonszámon kérhetett házhoz menő, személyes segítséget: 56-552-022
A 2023. november 20. napjáig beérkezett kérelmek 2023. évben garantáltan elbírálásra kerültek, így azok az év végi megnövekedett kiadásokhoz hozzá tudnak járulni.
A megadott határidőn belül közel 800 db kérelem érkezett, így a támogatást 10.000 Ft/ igénylő összegben állapítottuk meg.
Az elkészített határozatok és utalványok átvétele gördülékenyen haladt, hála a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, akik Jegyző Asszony vezetésével alaposan előkészítették a folyamatot.
Bízom benne, hogy valamennyi kedvezményezett örömmel fogadta és használta fel az újfajta utalványokat, melyekkel dohányárún és alkoholos termékeken kívül élelmiszerek és tisztítószerek széles skáláját be lehetett szerezni. Az Önkormányzatunkkal szerződésben álló helyi kiskereskedelmi egységek így ráadásul év végén további bevételhez is jutnak, ami biztosan kedvezően hat működésükre, a nehezített gazdasági körülmények között is.

Több munkaterületen is megkezdődtek a beruházások Újszászon.

A szükséges engedélyek beszerzése és a kötelező eljárások lefolytatása után nagy erőkkel elindulhattak a Hunyadi út felújításának munkálatai.
A kivitelezővel történt megállapodás értelmében idén a lakott területen kívüli útszakasz felújítása történhet meg, hogy az adventi készülődés alatt minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elviselnie a lakosságnak. A lakott területen belüli felújítási munkák megkezdésére az időjárási viszonyoktól függően február végén- március elején kerülhet sor.

Megkezdődött a Zagyvaparti Otthon kastély épületének energetikai korszerűsítése is. Advent időszakában mindig kiemelten fontos a családtagok zavartalan látogatásának és a lakók nyugalmának biztosítása, így az idei évben a kastély padlásterének hőszigetelése történhet meg, mely azonnal jelentős energiamegtakarítást fog eredményezni az intézményben.
Jövő év elején az épület külső nyílászárójának cseréjével és új, korszerű hőszivattyús fűtési mód beépítésével folytatódik majd a beruházás.

A Városi Könyvtár épületének teljes energetikai rekonstrukciója is megkezdődött. Ügyeltünk arra, hogy az év végi, karácsonyi programokat itt se zavarja meg az építkezés, így az intézmény januárig az ismert nyitva-tartás szerint fog működni. Januártól az összes külső nyílászáró cseréje mellett fűtés- rekonstrukciót és külső hőszigetelést kap majd az épület, valamint régi elmaradást is törlesztünk, egy akadálymentes WC helyiség kialakításával.

Advent van ismét, a várakozás és a felkészülés időszaka. Kívánok mindenkinek jó egészséget, minél több családi és baráti találkozást, áldott ünnepeket és boldog új évet 2024 esztendőben!

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük Önkormányzatunktól.
A 2023/2024 fűtési szezonban is idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az Önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.
Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Gondosóra ingyenes regisztrációval

A kezdeti nehézségek után idén februárban új lendületet kapott az ingyenes, állami GONDOSÓRA program.
A Gondosóra nem más, mint egy nyakba akasztható vagy csuklópántra rögzíthető egyszerű de sok funkciós eszköz, mely egy külső segítővel, ún. diszpécserrel köti össze a viselőjét a nap 24 órájában.
A Gondosóra alanyi jogon járó, minden 65 éven felüli állampolgárt megillető ingyenes jelzőeszköz.
Hogyan működik?
Amikor a használója bajt érzékel, nem kell mást tennie, mint megnyomni az órán található gombot, és ezáltal az eszköz azonnal jelzést küld a diszpécserközpont felé. A központ a jelzés beérkezte után felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, majd kiértékeli a fennálló helyzetet, amiért az óra viselője megnyomta a gombot. Ezután a diszpécser értesíti a regisztrációnál megadott kontaktszemélyt, és kezdeményezi a segítségnyújtást; indokolt esetben pedig a sürgősségi segélyhívót is értesíti.
Hogyan lehet kérvényezni a Gondosórát?
A Gondosóra kérvényezéséhez regisztráció szükséges:

https://regisztracio.gondosora.hu/

A regisztrációhoz mindössze pár személyes adatra van szükség a kérvényezőtől, a használótól, illetve a kontaktszemélytől. A regisztráció megerősítését követően az eszközt díjmentesen házhoz szállítják a megadott címre.
További információ a www.gondosora.hu oldalon vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el!
A regisztrációban minden Újszászi lakosnak térítésmentesen segítenek a Zagyvamenti Integrált Központ (ÖNO) munkatársai, Tolvaj József képviselő, valamint Kalóné Sajben Éva alpolgármester, illetve a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatának munkatársai.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

A megadott határidőn belül közel 800 db kérelem érkezett, a támogatás öszege 10.000 Ft/igénylő lett

 

Idén a lakott területen kívüli útszakasz felújítása történt meg, hogy az adventi készülődés alatt minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elviselnie a lakosságnak

 

Az adventi koszorú

 

Advent van ismét, a várakozás és a felkészülés időszaka

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.