Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Október az Idősek Világhónapja.
Újszász Város Idősügyi Tanácsa az Önkormányzattal közösen tartalmas rendezvénysorozattal készült az eseményre. Isten éltessen utólag is minden szépkorút!
Az idősek októberi köszöntésén túl meg kell emlékeznünk arról, hogy több olyan szociális intézmény is létezik Újszászon, melyekben az év minden napja az idősekről, az idősgondozásról szól.
A szociális ellátórendszer egyik meghatározó pillérét a bentlakásos szociális otthonok adják.
Bár sok családot érint, mégis kevesen látják át ennek az ellátási formának a szabályait.
Talán ezért is fordulhat elő olykor, hogy egyes hozzátartozók hol egy televíziósorozatból megismert kórház, hol egy több csillagos wellness hotel szolgáltatásait várják el ott, ahol szigorú normák, jogszabályok és intézményi házirend keretein belül, sokszor 24 órás felügyeletet igénylő gondoskodást nyújtanak az idősellátás iránt elkötelezett munkatársak, miközben az ellátottak bekerüléskori egészségügyi állapota évről- évre rosszabb képet mutat.
Az önmagukról gondoskodni nem tudókról való gondoskodás a vonatkozó jogszabályok alapján a hozzátartozók kötelessége (1993.évi III.tv 2.par 2.).
Ebben, a törvény által ránk, hozzátartozókra rótt kötelező feladatban segítenek azok az állami, egyházi vagy önkormányzati intézmények, ahol szeretteinket bentlakásos otthonokban ápolják.
Természetes az, ha hozzátartozóként mindent megpróbálunk tenni szeretteinkért. Érthető és támogatható az is, ha valaki szabálytalanságot észlelve az illetékes szervekhez fordul jogorvoslatért. Én magam is biztosan ezt tenném hasonló helyzetben.
Az azonban teljes mértékben elfogadhatatlan, ha valaki egy intézmény rossz hírét keltve, a rendelkezésére álló jogi lépések megtétele nélkül (vagy azokat megkerülve) emberi méltóságában sértsen meg több évtizedes szolgálati múlttal rendelkező szakembereket, jó szándékú munkatársakat.
Sajnos a szociális ágazat minden ellátási területén egyre gyakrabban találkozhatunk ma már ezzel a jelenséggel.
Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezen a nehezített pályán dolgozik és nem tántorodik el a nehézségektől. Társadalmunk tiszteletreméltó tagjai ők, kiknek munkája nagyon sok idős ember és még több érintett családtag életét teszi könnyebbé és kiszámíthatóbbá a mindennapokban.

Október 6-án és 23-án méltó és felemelő ünnepi műsort követően sokan tették tiszteletüket a kopjafánál rendezett koszorúzáson. Tisztelet a hősöknek!

Október 26-án az IMMANUEL Dél-koreai Missziós Kórus koncertjét hallgathattuk meg az Újszászi református templomban. A kórus tagjai a Milánói Scala-ban képzett operaénekesek. Hazánkon kívül Európában és Afrikában is évek óta adnak koncerteket. Csodálatos élményben volt része minden jelenlévőnek.

A Hunyadi út felújítása hamarosan elkezdődhet:

Mint Önök előtt is ismeretes, Önkormányzatunk a Hunyadi út útburkolat szélesítésére és teljes felújítására benyújtott pályázatunk közel 200.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás nem csak a lakott területet érinti, a tervek szerint a Rendőrségtől egészen a Jász útig, településünk határáig megújul az útszakasz. A tervekben az Egészségház előtt egy gyalogátkelőhely létesítése is szerepel.
A támogatásról szóló döntést 2022.december 14-én kaptuk kézhez, a beruházás befejezéséig rendelkezésre álló határidő 24 hónap, azaz 2024.december.
Többen is érdeklődtek nálam az utóbbi időben a beruházás jelen állapotáról, illetve arról, hogy az érdemi kivitelezési munkák mikor kezdődhetnek meg.
Mint minden engedélyhez kötött, EU által támogatott projektnek, a Hunyadi út felújításának is számtalan bürokratikus formaságon kell átesnie, a vonatkozó szabályok értelmében.
Ami eddig történt a projekt kapcsán:
1. A Felhívás és mellékleteinek megjelenése: 2022. év eleje
2. Koncepcióterv elkészül: 2022. június 21.
3. Támogatási kérelem (pályázat) benyújtása: 2022. június 30.
4. Támogatási kérelem hiánypótlásának teljesítése: 2022. július 20.
5. Támogató döntés kézhez vétele: 2022. december 14.
6. Alszámla nyitás projekthez (kötelező): 2023. január vége
7. TSZ kötése: 2023. február 3. (e naptól hatályos a Támogatási szerződés);
szerződés alapján megvalósítás tervezett időintervalluma: 2023.02.01 – 2024.12.31.;
szerződés szerint a támogatás összege: bruttó 199.982.021,- Ft (100%-os támogatási intenzitással)
8. Műszaki ellenőr kiválasztása, szerződéskötés: 2023. február 17.
9. Kiviteli szintű tervek készítése: 2023. február hónaptól – 2023. július 28.
10. Projektmenedzsment kiválasztása: 2023. március-április
11. Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosításához piaci szereplő kiválasztása: 2023. május-június
12. Közbeszerzési szakértő kiválasztása, szerződéskötés: 2023. június.
13. Nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása: 2023. július 14-től kezdődik.
14. Áramszolgáltató által jóváhagyás a kijelölt gyalogátkelőhely terveire: 2023. augusztus 24. és 2023. szeptember 23.
A projekt jelen állapotában lezárult közbeszerzéssel rendelkezik. A Képviselő- testület a szükséges döntéseket meghozta, majd a kötelező moratórium lejártát követően november 7.-én aláírtuk a kivitelezési szerződést.
Az időjárástól függően ez idén novemberi, vagy jövő tavaszi munkakezdést feltételez, így bőven benne vagyunk a rendelkezésre álló kivitelezési határidőben.
Van olyan lakos, aki félretéve minden józanságot és korrektséget, azonnali munkakezdést követel tőlem, a sok „felesleges hajcihő” helyett, ahogy ő a kiválasztási eljárásokat, kiviteli terveket, közműegyeztetéseket, hatósági engedélyeket és a kötelező közbeszerzési eljárást hívja.
A 100% támogatásból megvalósuló projekt ezerféle hatósági előírását megkerülni ugyan még az ő kedvéért sem merem, de (ha ez valamit számít) teljes egészében megértem indulatait, sőt egyet is értek vele, hiszen a Hunyadi út felújítása csak egy, a jelenleg folyamatban lévő jelentősebb beruházásaink (könyvtár felújítása, Zagyvaparti Idősek Otthonának energetikai korszerűsítése, főzőkonyha teljes felújítása és bővítése, Vásártér fejlesztése) közül.
Sokkal könnyebb lenne az életünk, ha a jövőben észszerűbben, kevesebb bürokratikus előírás mellett hajthatnánk végre a településünket fejlesztő beruházásokat.

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük Önkormányzatunktól.
A 2023/2024 fűtési szezonban is idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az Önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.
Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Gondosóra ingyenes regisztrációval

A kezdeti nehézségek után idén februárban új lendületet kapott az ingyenes, állami GONDOSÓRA program.
A Gondosóra nem más, mint egy nyakba akasztható vagy csuklópántra rögzíthető egyszerű de sok funkciós eszköz, mely egy külső segítővel, ún. diszpécserrel köti össze a viselőjét a nap 24 órájában.
A Gondosóra alanyi jogon járó, minden 65 éven felüli állampolgárt megillető ingyenes jelzőeszköz.
Hogyan működik?
Amikor a használója bajt érzékel, nem kell mást tennie, mint megnyomni az órán található gombot, és ezáltal az eszköz azonnal jelzést küld a diszpécserközpont felé. A központ a jelzés beérkezte után felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, majd kiértékeli a fennálló helyzetet, amiért az óra viselője megnyomta a gombot. Ezután a diszpécser értesíti a regisztrációnál megadott kontaktszemélyt, és kezdeményezi a segítségnyújtást; indokolt esetben pedig a sürgősségi segélyhívót is értesíti.
Hogyan lehet kérvényezni a Gondosórát?
A Gondosóra kérvényezéséhez regisztráció szükséges:

https://regisztracio.gondosora.hu/

A regisztrációhoz mindössze pár személyes adatra van szükség a kérvényezőtől, a használótól, illetve a kontaktszemélytől. A regisztráció megerősítését követően az eszközt díjmentesen házhoz szállítják a megadott címre.
További információ a www.gondosora.hu oldalon vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el!
A regisztrációban minden Újszászi lakosnak térítésmentesen segítenek a Zagyvamenti Integrált Központ (ÖNO) munkatársai, Tolvaj József képviselő, valamint Kalóné Sajben Éva alpolgármester, illetve a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatának munkatársai.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezen a nehezített pályán dolgozik és nem tántorodik el a nehézségektől

 

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezen a nehezített pályán dolgozik és nem tántorodik el a nehézségektől

 

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezen a nehezített pályán dolgozik és nem tántorodik el a nehézségektől

 

Tisztelet a hősöknek!

 

A kegyelet virágai a kopjafánál

 

Az IMMANUEL Dél-koreai Missziós Kórus koncertjét hallgathattuk meg az Újszászi református templomban

 

A beruházás a tervek szerint a Rendőrségtől egészen a Jász útig, településünk határáig megújul az útszakasz

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.