Kórusunk a Zene Világnapját, október 1-jén Tiszaföldváron ünnepelte. Az idén ez a Tisza-parti város rendezte meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Felnőttkórusok hangversenyét. Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere köszöntötte a kórusokat, és nyitotta meg a hangversenyt a helyi Papp Bertalan tornacsarnokban. Ezt követően Soós Antalné Molnár Erzsébet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés tagja szólt a Zenei Világnap létrejöttének és megünneplésének történetéről.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából egy érdekes és sokszínű multimédiás előadást nézhettünk meg a helyi gimnázium és szakközépiskola diákjainak előadásában.

Ezután már a kórusok hangversenyprogramja vette kezdetét. A 13 résztvevő közül mi léptünk elsőként színpadra. Műsorunkban négy művet adtunk elő. Először a világszerte ismert és kedvelt osztrák karácsonyi dalt, a Csendes éjt énekeltük. Utána Szvesnyikov Szülőföldem és Mendelssohn Búcsú az erdőtől c. romantikus kórusműve hangzott el. Végül, az általunk igen kedvelt Duna-parti népdalcsokorral zártuk fellépésünket. Az éneklést követően virágcsokorral köszöntöttek bennünket a szervezők, kórusunk megalakulásának 5. évfordulója alkalmából.

A szereplés izgalmai után élvezettel hallgattuk végig a következő 12 kórus színvonalas műsorát. Igazán felemelő érzés volt olyan nagyszerű kórusokkal együtt énekelni, mint pl. a Szolnoki Kodály Kórus, a Karnagyok Kamarakórusa, vagy a jászberényi Palotásy János Vegyeskar. Szívünket melengették Vajna Katalin dicsérő szavai is, aki a hangverseny zárásaként elmondta, hogy a kisebb kórusok mindegyike megállta a helyét a profik között, és örömmel látja fejlődésüket. A hosszú koncert után házigazdáink finom vacsorával vendégeltek meg minden résztvevőt.

Kórusunk fennállásának 5. évfordulóját mi magunk is megünnepeltük, október 3-án, hétfőn este, baráti összejövetelen. Természetesen énekeltünk, majd a szóbeli és énekes köszöntők után következett a vacsora. Olyan válogatott finomságok (töltött káposzta, sütemények és torták) kerültek az asztalra, melyeket a kórustagok és családtagjaik, valamint a meghívott, velünk együtt ünneplő vendégeink sütöttek, főztek. Mindezek elfogyasztása után muszáj volt – levezetésként is – újra énekelni! Nem véletlenül választottunk mottónknak erre az ünnepi alkalomra egy svéd közmondást, amely szerint is „Aki énekelni akar, mindig talál dalt hozzá”.

Ulviczki Dóra

 

Immár hagyománnyá vált, hogy kórusunk nyáron Tiszakürtre látogat. Az idén június 25-én került sor az utazásra. Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén Nyárköszöntő Kórustalálkozóra kaptunk meghívást. Ez alkalommal, a több mint 200 éves helyi református templom renoválása miatt, a Tiszazug egyik büszkesége, a csodálatos arborétum adott helyet a koncertnek. A látogatói fogadóépületben, a konferencia teremben Muzsik Tamás református lelkész köszöntötte kedves szavakkal, nagy szeretettel a fellépőket.

A találkozót a szolnoki Könyvtárosok Kórusa nyitotta meg. Mi másodikként léptünk színpadra, hat műsorszámmal készültünk. Az első részben reneszánsz és romantikus műveket énekeltünk. Elsőként ismeretlen szerző Kék ibolyácskája hangzott el, majd Mendelssohn-Bartholdi Búcsú az erdőtől c. kórusművét adtuk elő. Ezt követően Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére a Hajnalozó csendült föl, három szólamban. A közönség lelkes tapsán, hangos tetszésnyilvánításán fölbuzdulva és tovább „doppingolva” magunkat, önfeledt öröménekléssel folytattuk. Műsorunk második részében népdalokat énekeltünk. A Közép-Amerikából (Kubából és Mexikóból) származó két vidám, szerelemről szóló népdal (A cukorvirág és az Édes kincsem) nagy sikert aratott. Végül egy „vizes”, dunai népdalcsokorral zártuk szereplésünket a Tisza partján. Ez utóbbi előadásért, kicsit később, szakmai dicséretben is részesültünk. A jól sikerült föllépést követően megkönnyebbülten adtuk át magunkat mi is a zenehallgatás élvezetének. A Nyárköszöntő Kórustalálkozó harmadik, és egyben utolsó résztvevője a tiszakécskei Szabolcska Mihály Református Énekkar volt. ők négy művet énekeltek, magas színvonalú előadással.

A kórusok koncertje után finom ebéddel vendégelték meg a résztvevőket házigazdáink. Este tovább folytatódott a Szent Iván napi program. 6 órától a néptáncosok műsorát nézhettük meg a gyönyörű, külföldön is ismert arborétum bejáratánál. A bemutató után táncházba invitáltak bennünket, ahol néhány egyszerűbb lépést és játékot mi is megtanultunk. A talpalávalót Juhászné Antal Gabriella, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes alapítója és prímása húzta harmadmagával. A hangulat remek volt. Ezt követően a budakeszi Uray György Színház társulatának vendégszereplésével egy mulatságos előadást tekinthettünk meg, Hans Sachs: Bolondtalanítás címmel. A négy komikus történet egyes jeleneteit látva szem nem maradt szárazon a nevetéstől.

Az éjszakai program Szent Iván éji tűzgyújtással és tűzugrással folytatódott, de mi ekkor – kellemesen elfáradva – búcsút intettünk Tiszakürtnek, és elindultunk haza. Ezt a napot mindannyian szép emlékként őrizzük meg.

Ulviczki Dóra

 

2010. október 2-án Martfűn énekelt az Operabarátok Kamarakórusa, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Felnőtt kórusok XX. találkozóján.

Köszönjük a polgármesteri hivatal szállításhoz és étkezéshez nyújtott támogatását.

 

Az Operabarátok kamarakórusa 2010. december 12-én a katolikus templomban
(Fotó: Fehér Judit)

 

2010. december 12-én Adventi-karácsonyi hangversenyt adtunk a Római Katolikus Templomban.

A szép számmal megjelent hívők, közönség kilenc kórusművet hallgathatott meg magyar, latin, francia és német nyelvű előadásban.

A kórus kellemes hangzása mellett Bálint Erika operaénekesnő csodálatos csengésű hangját és Bárdosné Ulviczki Györgyi bravúros orgonaszólóját kapta karácsonyi művekből a hallgatóság.

Megtisztelt érdeklődésével Bogárné Simon Klára képviselőasszony és Fehérné Szekeres Zsuzsa művelődési ház igazgatónőnk. Fotózott Fehér Judit.

A hangverseny után a parókián Miklós János plébános úr szendvicses-üdítős vacsorával várt bennünket, amelyet családias hangulatú beszélgetés közben fogyasztottunk el.

Köszönjük a szívélyes vendéglátását.

Almási Klára
kórusvezető

 

Az Operabarátok Kórusának tiszakürti fellépései

Kórusunkat az a megtiszteltetés érte, hogy harmadik alkalommal is meghívást kapott a tiszakürti kórustalálkozóra, melyet minden évben a Szent Iván-éjhez kapcsolódó programok keretében rendeznek a református templomban.

Ahogyan a rendezvényen részt vevő kórusok száma nő, úgy lesz a mi műsorunk is egyre összetettebb, nehezebb és hosszabb.

Tavaly egy reneszánsz csokorral készültünk - a reneszánsz év alkalmából -, ebben az évben Mozart műveit, illetve a hely szelleméhez illő vallási tárgyú művet, valamint zárásként egy könnyed népdalfeldolgozást adtunk elő.

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.