Október 19-én ünnepelte a Százszorszép Népdalkör megalakulásának 20. évfordulóját. A kerek évfordulót a hagyományos, évente megrendezésre kerülő Dalostalálkozó keretében ünnepeltük meg. A találkozón 25 csoport mintegy 250 fővel vett részt. A műsorban a szokottól eltérően nemcsak a népdal gyöngyszemei hangzottak el, hanem szólóénekesek, tánccsoportok tették még színesebbé a műsort.

Nagy volt a készülődés, minden öltözőből énekszó, citeraszó, lábak dobogása hallatszott.

Fél tízkor megérkezett a finom meleg pogácsa a Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozói jóvoltából, akik már hajnalban elkezdték a pogácsa sütését. Hálás köszönet érte. Segítőink vitték minden öltözőbe, hogy még a kezdés előtt mindenki kedvére falatozzon belőle.

10 órakor Molnár Péter polgármester megnyitó beszéde után a Százszorszép Népdalkör lépett a színpadra egy Nógrád megyei és Heves megyei népdalcsokorral, citerán kísért Vindeizen Éva zenetanárnő.

Ez után az Abonyi Kéknefelejcs Dalkör következett, majd a Tápiószelei Nyugdíjas Klub énekkara volt soron, akik nemcsak éneklésben jeleskedtek, hanem táncban is. A palotást táncolták Péter Szidónia koreográfiájára. Ezután a Farmosi Rózsa Nyugdíjas Egyesület tagjai léptek a színpadra nagy sikert aratva. Következett a Margaréta Hagyományőrző Kör Tiszaszentimréről erdélyi és Szolnok megyei dalcsokrot, majd sárközi néptáncot mutattak be. Öcsöd saját gyűjtésű csokorral vívta ki a nézők elismerését. Az Újszilvási Nyugdíjas Klub dunántúli népdalokat hozott. Tiszaszentimréről Újfalusi Jánosné bihari szerelmes dalokat, Nagy Pálné summás dalokat énekelt. A Kunmadarasi Népdalkör alföldi csokorral kedveskedett a nézőknek.

A műsor első részét a Jászkun Citerazenekar zárta. Céljuk a magyar népzene interpretálása, hagyományainak megőrzése és közkinccsé tétele. Vezetőjük Varga Viktor. Tagjaik közt tudhatjuk az újszászi Fodor Gábort is.

A szünetben az ebéd következett, ami mindenkinek nagyon ízlett. A finom ebédért Bálint Ferencet, Farkas Attilát és a konyha dolgozóit illeti a dicséret.

Ebéd után a tombolatárgyak kihúzására került sor, ugyanis nagyon sok értékes ajándék várt gazdára. A tombolahúzás levezetésére Szóró doktornőt kértük fel, ment is minden, mint a karikacsapás.

A második rész délután 3 órakor kezdődött. Elsőként a Búzavirág Népdalkör Jászkisérről Galga menti dalcsokrot, majd karikázó táncot mutatott be. Őket követte a Jászjákóhalmai Népdalkör, majd a Jászszentandrási Gyöngy Nyugdíjas Klub két tagja: Csoszor Sándorné és Sas Lajosné. Gyönyörű dalokat énekeltek hazánkról és a hazaszeretetről. A Madarász Károly Népdalkör Túrkevéről érkezett, helyi gyűjtésű dalcsokrot hoztak. A Jászberényi Zrt. Portelki Pávakör hatszoros Arany Páva díj büszke tulajdonosai. Műsorukon Tisza parti és szerelmes dalcsokor szerepelt. A Jászszentandrási Kunráth Sándor Pávakör katonadalokkal kedveskedett a nézőknek. A műsort a Jászapáti Muskátli Népdalkör zárta Fodor Dénes karnagy vezetésével, summás dalokat énekeltek. Befejezésképpen közösen elénekeltük a Szeressük egymást gyerekek c. dalt. Teltházzal fejeződött be délután 4 órakor a 20 éves Dalostalálkozó.

Az egész műsort összefogta és levezette Gazdag Gabriella műsorvezető. Köszönjük a belefektetett időt és munkát.

A Százszorszép Népdalkör nevében megköszönöm mindenkinek, akik tombolatárgyaikkal és munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Köszönjük a művelődési háznak, főként Némethné Editkének, aki sokat fáradozott azon, hogy minden rendben legyen.

Támogatóink:

Újszász Város Önkormányzata, Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Művelődési Ház és Könyvtár, Dr. Szóró Magdolna, Korpácsi Ferenc TÜZÉP, Zagyvaparti Idősek Otthona, Kolozsvári Sándorné, Nagy Jánosné, Mérész Zoltán, Szabó Ferenc, Kelemen Mihályné.

Csikiné Árpád Margit
népdalkör vezető

 

A közönség a 20. születésnapon
(Fotó: Fehér János)

 

Színpadon az ünnepeltek
(Fotó: Fehér Judit)

 

Meghívást kaptunk június 1-jére a vajdasági testvérvárosunk, Palics által szervezett „Elindultam szép hazámból…” VIII. Kárpát-medencei Népdalkör Találkozóra. Felejthetetlen élmény volt számunkra az ott eltöltött idő.

A rendezvény egy 500 főt befogadó úgynevezett „Takács lakodalmas ház”-ban lett lebonyolítva. Megérkezésünkkor ismerős rendezők fogadtak bennünket, akik a gyönyörűen megterített asztalhoz vezettek. Rajta a csoportok neve, létszáma, alkalomhoz illő könyvjelző, ami ezt a napot logójával megörökíti, virág, evőeszköz. Nem maradt el a messziről jött emberek számára a vendégváró pogácsa és az ásványvíz sem. Minden rezzenésünket, óhajunkat figyelték és teljesítették.

A rendezvény protokoll része a főcímdal közös eléneklésével 15 órakor kezdődött. A megnyitó beszéd keretében a kultúra és művelődés járási és helyi elnökein kívül Nagy Katalin, a palicsi helyi közösség elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében megerősítette, hogy innen, s határon túlról egyek vagyunk. Egyek, akik szeretik az ősi kultúrát, azt a tájegységi hagyományőrzést, ami az összetartozás egységét erősíti, bárhonnan is jött: Kárpátaljáról, Erdélyből, Magyarországról, Horvátországból, vagy éppen a környékbeli Szabadka városából, vagy Ludas községből. őt követte Szabó Réka ízes beszédmódban előadott népi meséje, ami igencsak mosolyt varázsolt minden ember arcára. Majd folytatódott a szám szerint 16 kimagasló teljesítményt nyújtó együttes fergeteges műsora. Váltakozva fiatalok, idősek, akik korukat meghazudtoló módon táncoltak, énekeltek. Mindannyiunkat megnevettetett az egyik verbunkost táncoló csoport idős táncos lábú férj után szaladó felesége. Hangosan és fulladozva kiáltotta. „Papa! Papa! A mágnesszalagot meg elfelejtetted a térdedre feltenni!” A mókás eset jókedvet és önfeledt kacagást váltott ki a teremben lévőkben. Körünkben azóta szállóigévé vált a mágnesszalag. Mi sem vallottunk szégyent. A népdalkörünkből tízen voltunk a 25-30 fős csoportokkal szemben. Minden csoportnak egy bemutatkozó csasztuskát kellett írni, énekelni. A miénk úgy fejeződött be: „Jelszavunk, hogy legyen még 25 év”, ami nagy derültséget váltott ki a közönség körében (a jelenlegi átlagéletkorhoz képest). Az előadott két rövidke népdalcsokor felépítésileg, tartalmilag és előadásmódjában is hatalmas sikert aratott. Meg is lett a jutalma a szorgalmas próbáknak. Vastapsot kaptunk. Szólót énekelt Juhász Lászlóné Anikó.

A Nosza Mami tánccsoport egy múlt évi országos rendezvény jutalmául szervezett kedvezményes erdélyi kiránduláson vett részt május első hetében. A szervező Hontravel Kft. Isten tudja miért, pont a palicsi népdalkörösökkel együtt utaztatta autóbusszal az újszászi csoportot, amelynek több tagja a népdalkörben is tevékenykedik. Nem volt korábban információja az utaztatónak arról, hogy a két város hagyományőrző, mellesleg testvérváros is. Ezen a kiránduláson a polgármester asszony meghívta Palicsra Krassóiné Gyüre Rozikát. Ezen a napon így ő a mi vendégünk is volt. Az elnök asszony, személyes ajándékként Rozikától a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagja, Gömöri Ferencné Jutka alkotását: gyönyörű magyar nemzeti színű – piros, fehér, zöld – gyöngyökből fűzött nyakláncot és kitűzőt kapott. Nagy örömére az egész rendezvény ideje alatt büszkén viselte.

A műsor végén az oklevelek kiosztása és az ajándékok átadása következett. Mi egy gyönyörű ajándékkosarat – mindenféle jóval megrakva – vittünk Újszász város üdvözletével és Újszász zászlajával. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy a magam és a népdalkör nevében köszönetet mondjak mindazoknak, akik hozzásegítettek bennünket ehhez a magas színvonalú rendezvényen való részvételhez. Így a polgármester úrnak, a Zagyvaparti Idősek Otthona igazgatónőjének, kiemelten Kézér Béla gépjárművezetőnek, aki gondos figyelemmel vezette a kis buszt, és vigyázott ránk.

19 órakor meghitt hangulatban kezdődött a többfogásos vacsora. A vajdasági szokásoknak megfelelően szívet-lelket melengető, közösen elmondott asztali áldás emelte a vacsora fényét, amely így szól:

„Ki asztalt terítesz az égi madárnak,
Teríts asztalt, teríts szegénynek, árvának.
Nyújtsd ki Atyám, nyújtsd ki jóságos kezedet,
Adj a koldusnak is tápláló kenyeret.
Ételben, italban bőven legyen részünk,
Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen.”

Az étkezés után a hálaadás pedig így hangzott:

„Gondviselő atyánk az asztaltól kelve,
Szívből hálát mondunk kezünk összetéve.
Áld meg ezt a házat, s ennek a gazdáját,
Térítsd vissza néki a szíves vendéglátást. Ámen”

A Kárpát-medencei Népdalkör Találkozó résztvevői számára emlékezetes marad ez a nap, amelyre megelégedettséggel gondolunk vissza mindannyian. A palicsi népdalkört pedig idevárjuk Újszászra.

Csikiné Árpád Margit

 

 

A Takács lakodalmas ház előtt
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

A terített asztalnál
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

Nagy Katalin elnök asszony is részt vett a közös éneklésen
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

A népdalkör jelenleg 11 fővel működik. A 2009-es évben szép sikereket ért el úgy hazai, mint megyei fellépéseken.

Helyben minden jeles alkalomkor fellépett az énekkar. Például a Szociális Otthonban a nőnapon, május 1-én a szabadtéri színpadon, vasutas napon a művelődési házban, idősek világnapján, apák napján, város napon. Részt vettünk a népdaltalálkozón is, ahol 12 csoport képviseltette magát, köztük a már 3-szor szereplő szerbiai palicsi csoport, aki 40 fővel vett részt. Összesen mintegy 160 fővel lett ez a találkozó megszervezve. A díszítő szakkör gyönyörű kiállításában gyönyörködhettek a jelenlevők. Ez a találkozó az énekkar 35 éves jubileumi évfordulója alkalmából lett megrendezve.

December 12-én karácsonyi dalokkal lépett fel az énekkar a művelődési házban megrendezett nagyszabású gálaműsoron.
December 20-án a KDNP által megrendezett karácsonyi ünnepségen szerepeltünk, ahová nagy szeretettel várt bennünket minden évben Battyányiné Katika.
December 22-én a magányosok karácsonyán léptünk fel, ahová ugyancsak minden évben meghívást kapunk Fehérné Szekeres Zsuzsa igazgatónőtől.

Megyénkben részt vettünk:

  • Túrkevén a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
  • Kenderesen népdaltalálkozón.
  • Abádszalókon ( július 11.) a Ki Mit Tudon, ahol 38 csoportból a 2. helyezést értük el.
  • Abonyban (július 27.) a nyugdíjas találkozón.
  • Túrkevére a Kunnapok alkalmából kaptunk felkérést, ahol szintén nagy sikere volt az énekkarnak.
  • Besenyszögön két alkalommal jártunk, Milléri esték alkalmából, és Mikulás nap alkalmából az ott élő 50 éves házassági évfordulót ünneplő házaspárok tiszteletére megrendezett gála műsoron.

Az idén a megrendezésre kerülő minősítő versenyre készülünk. Eddig 3 országos arany minősítésünk van. Nagyon szeretnénk a negyediket is megkapni. Előre láthatólag Kunhegyesen lesz a verseny.

Beszámoló a Százszorszép Népdalkör 2009-es évi tevékenységéről

A népdalkör jelenleg 11 fővel működik. A 2009-es évben szép sikereket ért el úgy hazai, mint megyei fellépéseken.

Helyben minden jeles alkalomkor fellépett az énekkar. Például a Szociális Otthonban a nőnapon, május 1-én a szabadtéri színpadon, vasutas napon a művelődési házban, idősek világnapján, apák napján, város napon. Részt vettünk a népdaltalálkozón is, ahol 12 csoport képviseltette magát, köztük a már 3-szor szereplő szerbiai palicsi csoport, aki 40 fővel vett részt. Összesen mintegy 160 fővel lett ez a találkozó megszervezve. A díszítő szakkör gyönyörű kiállításában gyönyörködhettek a jelenlevők. Ez a találkozó az énekkar 35 éves jubileumi évfordulója alkalmából lett megrendezve.

December 12-én karácsonyi dalokkal lépett fel az énekkar a művelődési házban megrendezett nagyszabású gálaműsoron.
December 20-án a KDNP által megrendezett karácsonyi ünnepségen szerepeltünk, ahová nagy szeretettel várt bennünket minden évben Battyányiné Katika.
December 22-én a magányosok karácsonyán léptünk fel, ahová ugyancsak minden évben meghívást kapunk Fehérné Szekeres Zsuzsa igazgatónőtől.

Megyénkben részt vettünk:

  • Túrkevén a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
  • Kenderesen népdaltalálkozón.
  • Abádszalókon ( július 11.) a Ki Mit Tudon, ahol 38 csoportból a 2. helyezést értük el.
  • Abonyban (július 27.) a nyugdíjas találkozón.
  • Túrkevére a Kunnapok alkalmából kaptunk felkérést, ahol szintén nagy sikere volt az énekkarnak.
  • Besenyszögön két alkalommal jártunk, Milléri esték alkalmából, és Mikulás nap alkalmából az ott élő 50 éves házassági évfordulót ünneplő házaspárok tiszteletére megrendezett gála műsoron.

Az idén a megrendezésre kerülő minősítő versenyre készülünk. Eddig 3 országos arany minősítésünk van. Nagyon szeretnénk a negyediket is megkapni. Előre láthatólag Kunhegyesen lesz a verseny.

 

Ismertető a Százszorszép népdalkörről

Az újszászi Százszorszép Népdalkör 1974-ben alakult (Röpülj Páva csoport néven, majd Rozmaring Népdalkör volt a neve). A népdal, az éneklés szeretete hozta össze a tucatnyi asszonyt. A tagság összetétele az évek során ugyan változott, a csoport 1995-ben újjáalakult, de a lelkesedés töretlen maradt. Rendszeresen fellépnek Újszászon a városi rendezvényeken és a civil szervezetek összejövetelein. Vidám dalaikkal szórakoztatják a szociális otthon lakóit, de a megye és az ország számtalan településén jártak már, Nyíróéltektől Tápiószecsőig, Mezőkövesdtől Abasárig.

 

Az országos minősítésen 1998-ban és 2001-ben ezüst fokozatot értek el, 2002-ben pedig sikerült megszerezniük az arany minősítést. Idén ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját, melynek alkalmából október 18-án népzenei minősítő hangversenyt rendeznek.

A népdalkör vezetője a sokak által jól ismert nótaénekes, Csiki Pál.

Tagok:
Barta Kálmánné, Bábosik Zoltánné, Csiki Pálné, Fodor Gáborné, Furcsa Kálmánné, Herczeg Józsefné, Kelemen Kálmánné, Kovács Kálmánné, Molnár Lajosné, Sárándi Józsefné, Szekera Pálné, Vígh Imréné

Képek

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.