Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Október elsején az Idősek Világnapját ünnepeljük. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította. Sok szeretettel köszöntöm városunk valamennyi idős lakosát!

Az elmúlt hetekben ismét felerősödött a koronavírus világjárvány, ami sajnos településünket sem kíméli. Ismét meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, ezért különböző óvó rendszabályokat vezettünk be az önkormányzati intézményekben. Kérjük ügyintézés előtt feltétlenül tájékozódjon az esetleges korlátozásokról, hiszen az előírások akár napokon belül is változhatnak!

Sokan érdeklődtek nálam a Zagyvaparti Idősek Otthonának látogatási rendjéről. Kiss Erika mb. igazgató asszonnyal egyeztetve úgy határoztunk, hogy a lakók egészségének maximális megóvása mellett a hozzátartozók látogatásának lehetőségét a lehető legtovább biztosítani fogjuk. Az ünnepek közeledtével mindannyiunknak nagy szükségünk van arra, hogy szeretteinkkel, barátainkkal személyes kapcsolatot tudjunk tartani.

Októberben sikeresen meg tudtuk tartani az október 6-i és 23-i megemlékezéseket. Az október 6-i ünnepség előtt ráadásul elkészült a vihar által júliusban kidöntött, régi kopjafa utódja is.

Az alkotást az ünnepség keretein belül avattuk fel a Szabadság téri parkban.

A Dávid Sándor fafaragó népi iparművész, emeritus jászkapitány által készített alkotás forradalmainknak és szabadságharcainknak állít emléket.

Szimbolikájában a csúcson elhelyezkedő tulipán a magyarságot és az anyaságot, összességében az anyaföldet, míg a középen található buzogány a hősiességet jelképezi. A kettő között előtűnő kereszt motívum ezeréves államiságunk jelképe.

A kopjafa két „angyalszárnya” a hazájukért életüket adó mártíroknak állít emléket.

A szárnyak előlapján Márai Sándor az 1956 tragikumát megörökítő Mennyből az angyal című versének idézetét olvashatjuk: 

„Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből. Márai”, míg hátlapjára

Vörösmarty Mihály Szózatának sorait véste a készítő:

„Áldjon vagy verjen sors keze;
Itt élned, halnod kell.”

A kopjafa előlapján márványtáblán (sírfeliratot idézve) a következő sorok olvashatók: 

„Forradalmaink 
szabadságharcaink
1703
1848
1956”

A kopjafa hátlapjába faragva, mintegy kitörölhetetlenül ugyanez a három évszám jelenik meg:

„1703
1848
1956”

Alatta:

„Újszász
2021”

Úgy gondolom, az új kopjafa és az avatóünnepségre megújult kopjafás park méltó helye lehet a jövőben is októberi nemzeti ünnepeink megrendezésének.

A kivételesen meleg és száraz októberi időjárás lehetővé tette két nagyszabású társadalmi munka megrendezését is. A Katolikus Karitász újszászi csoportja őszi nagytakarítást hirdetett a temető kitakarítására. A szorgos kezeknek hála a ravatalozó nagytakarítása mellett megszépültek a gondozatlan sírok, és nagyon sok szemeteszsák is megtelt hulladékkal. A Rk Egyház által felújított Tápiógyörgyei úti kerítés, az elmúlt évben átadott József Attila úti nagyberuházás, az új temetőgondnokunk hozzáállása, valamint az önkéntesek tevékenységének hála hosszú idő óta nem vártuk ilyen rendezett környezettel mindenszentek napját.

Vezetésemmel 2019-ben csatlakozott Újszász először az országos lefedettségű TeSzedd mozgalomhoz. Akkor 70 önkéntessel 600 zsák szemetet gyűjtöttünk össze, és tisztítottuk meg a 32-es főút melletti régi közút, Holt-Zagyva és Parkerdő környezetét.

Idén szomszéd településünkkel, Zagyvarékasi önkéntesekkel karöltve a településeinket összekötő út környezetét varázsoltuk tisztává. Október 22-én pénteken két ütemben, több csoportban szedtük a szemetet. A kifejezetten sok résztvevőnek hála, több száz zsák hulladéktól sikerült megszabadítanunk a Zagyva vidékét.

A csodálatos őszi időben nagy örömet okozhat a természet szépségeinek megcsodálása. Egész évben kirándulásra, természetjárásra csábít a Parkerdő, de talán ezekben a hetekben mutatta meg legszebb, változatos színekben pompázó arcát a táj. Október 15-én az óvodai tehetséggondozó csoportot kísértem el „zsákmányszerző” körútjára, és a kiadós séta közben jót beszélgettünk a természet értékeinek megőrzéséról, a környezetvédelem fontosságáról is.

November 2-án helyezték örök nyugalomra Újszászon báró Orczy György hídépítő mérnök, egykori újszászi lakos földi maradványait.

Halálával férfi ágon véglegesen kihalt Magyarország egyik legősibb főnemesi családjának újszászi ága.

Hamvai kalandos úton kerültek haza Dél-Afrikából Újszászra, ahol az altemplom kriptájában családtagjai mellett ismerősök, illetve városunk és megyénk elöljárói kísérték el őt utolsó útjára.

Az Orczy család neve már felbukkant a Pannonhalmi Apátság alapító oklevelében is, mely szerint I.István király 1001-ben három hű lovagja, Pázmány, Hont és Orci előtt tett fogadalmat a mai napig tevékenyen működő egyházi intézmény megalapításáról.

983 évvel államalapító királyunk halála után tegnap mégis Szent István vigyázta hű lovagjának kései leszármazottját a felravatalozott urna feletti oltárképről.

Temetésével az Orczyak és Újszász története véglegesen és elválaszthatatlanul összefonódott egymással.

 

Ingyenes néptánc oktatás indul Újszászon

Önkormányzatunk támogatásával néptánc oktatás indul novembertől a Városi Művelődési Házban

A Tallinnka Néptánc Egyesület Újszászi Tagozata novembertől három csoportban indít néptánc oktatást Újszászon:

– általános iskola alsós korosztály
– általános iskola felsős korosztály
– roma táncok – vegyes korcsoport 9-99 évesig

Megalapozott igény esetén további csoportok is indíthatók.

Oktatók: Jaczkó Xénia néptáncoktató és Gellén Péter aranysarkantyús táncos, néptáncoktató.

Foglalkozások helye és ideje: minden héten szerdán a Művelődési Ház nagytermében 14:30-15:30; 15:30-17:00; 17:00-18:00.

A térítési díjat (3000 Ft/fő/hó) egy pályázati lehetőségnek köszönhetően Önkormányzatunk két éven keresztül (minimum a 2022/23 tanév végéig) teljes egészében át tudta vállalni.

A díjmentességet minden újszászi lakos igénybe tudja venni.

Első foglalkozás és beiratkozás: 2021. november 10. szerda 14:30 óra, Városi Művelődési Ház nagyterme, majd minden szerdán ugyanazon időpontban lehet csatlakozni!

További információk: Jaczkó Xénia egyesületi elnök +36708811532

Bízom benne, hogy minél többen élni fognak ezzel a kiváló lehetőséggel!

 

Ismét év végi ajándékot ad Önkormányzatunk.

Év végén minden háztartás kiadásai megnövekednek a hidegre forduló időjárás és a közeledő ünnepek miatt. A 2018 óta bevett gyakorlatnak megfelelően idén is szeretnénk enyhíteni a szociálisan rászoruló családok anyagi terhein.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több száz különösen hátrányos helyzetű gyermeknek, nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek 5000 Ft/fő összeggel fogunk hozzájárulni a Szenteste és a Karácsony ünnepéhez.

Ráadásul annak érdekében, hogy minél több lakosnak örömet tudjunk okozni, a támogatásban részesülők havi ellátásának értékhatárát az eddigi 128.250 Ft-ról 228.000 Ft-ra emeltük föl.

Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok nehéz sorsú újszászi lakosnak szebbé tudja varázsolni a 2021. év utolsó napjait.

 

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az Önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Koszorúzás az új kopjafánál (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Szemétszedés a Zagyvagáton

 

Több száz zsák szeméttől sikerült megszabadítani a Zagyva vidékét

 

Óvodások az őszi Parkerdőben

 

Orczy György temetése az altemplomban

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.