Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

November 12-én, a Szociális Munka Napjának alkalmából tisztelettel köszöntöttem a szociális ágazatban dolgozó valamennyi aktív és nyugdíjas dolgozót.

Városunkban a lakosság számarányához képest különösen nagy, mintegy 250 fő a szociális ágazatban aktívan dolgozók száma, akik a mindennapokban sokszor emberfeletti munkával gondoskodnak szeretteink, beteg és sérült hozzátartozóink fizikai és lelki szükségleteiről. Óriási köszönet illeti meg mindannyiukat ezért a szolgálatért!

2021 November 10-én a Belügyminisztérium Márvány Aulájában Magyarországon először vették át az ELoGE: Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet azon települések vezetői, amelyek az Európa Tanács referenciaértékéhez képest bizonyítottan magas szintű, jó kormányzást értek el.

Az Európa Tanács által a legjobb európai gyakorlatot folytató, magas minőségben kormányzó helyi önkormányzatok részére létrehozott védjegyet elsőként hat település kaphatta meg hazánkban, közöttük Újszász.

A díj egy kristály dodekaéder, amelybe bele van vésve a jó demokratikus kormányzás 12 alapelve. Köszönöm az önkormányzatunknál dolgozó valamennyi munkatársam kitartását, mely átsegített bennünket az elmúlt évek nehézségein. Nagyon sok tennivaló vár még ránk, de talán ez a díj is megerősíthet bennünket abban, hogy jó az az út, amin járunk!

November 17-én és 18-án megtörtént az önkormányzat dolgozóinak támogatott ellenanyagszint-vizsgálata. Településünk legnagyobb munkáltatójaként nagy felelősséggel tartozunk munkavállalóink egészségének megőrzéséért. Önkormányzatunk intézményeiből mintegy 170 dolgozó vett részt azon az önkéntes vizsgálaton, mellyel a koronavírus elleni ellenanyagszintet lehet meghatározni. A komplex, azaz N és S fehérjékre adott ellenanyagok mennyiségét külön is meghatározó vizsgálat kedvezményes ára 15.000 Ft/ fő, melyből 12.000Ft- ot önkormányzatunk vállalt át.

Intézményeink dolgozói között szerencsére már most is kifejezetten magas, közel 90%-os az oltottak aránya. Az eredmények ismerete reményeim szerint mindenkinek segít majd dönteni a harmadik vakcina felvételében, illetve az oltatlan munkatársainknak is segíthet megérteni, miért fontos az oltás alkalmazása a védekezésben. A kiértékelt leletek még a november 22-én kezdődő oltási akcióhét előtt megérkeztek mindenkihez. Ezzel az információval is szeretnénk segíteni azt, hogy településünk intézményeiben mielőbb elérhessük a teljes átoltottságot.

A pandémia, azaz a világjárvány jelenlegi állása, a fertőzöttek kifejezetten magas száma miatt önkormányzatunk intézményeiben idén sajnos nem lehetséges a zárt térben tervezett év végi rendezvények megtartása.

Ez a karácsonyi gyertyagyújtások mellett elsősorban a magányosok karácsonyát érinti, hiszen a hagyományos műsoros, uzsonnás rendezvényt nem tudjuk így megtartani. A közös ünneplés helyett ezért idén személyes ajándékkal, apró kedvességgel készülünk az érintetteknek.

Az év utolsó napjaiban is folytatódnak a fejlesztések Újszászon.

A Vasútállomás előtti, sokszor kaotikus közlekedési helyzet rendezésének újabb állomásához érkeztünk el december 1-jén. Pócs János országgyűlési képviselő közbenjárására hamarosan elindul az állomás melletti régi rakodó terület rekonstrukciójának első üteme. A MÁV Zrt. saját beruházásában megvalósuló projektben húsznál több gépkocsi parkoló és új térfigyelő kamerarendszer kerül kialakításra. A kivitelező tájékoztatása alapján a munkálatok még az idei évben meg fognak kezdődni. A most elinduló fejlesztésen felül a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. a következő ütemben további parkolóhelyek, buszforduló és újabb kerékpártárolók kialakítását készítette elő.

Folyamatosak a tervezői egyeztetések a már korábban elnyert támogatási források felhasználásának előkészítésére. Belvízelvezetés, út és járdaépítés, lakó utak pormentesítő zárása, piac építése, Nagykerti civil központ fejlesztése, térfigyelő rendszer bővítése, gyűjtő utak rekonstrukciója, gyalogátkelőhelyek létesítése, önkormányzati épületek energetikai fejlesztése, főzőkonyha korszerűsítése: fejlesztései elképzeléseim gyakorlati megvalósítása nem kis feladat elé állította önkormányzatunk munkatársait. Sokszor kapacitásunkat meghaladó mértékben kell dolgoznunk városunk fejlődése érdekében, a koronavírus okozta létszámhiány (fertőzött és kontakt munkatársak kiesése) ellenére. Terveink szerint 2022 évben közel 800 MFt beruházást szeretnénk megvalósítani városunkban.

December elején a Fogyatékkal Élők Világnapját ünnepeljük. Az Én Is Vagyok Egyesület által felújított, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató EnIVa műhelybe látogattunk el Kalóné Sajben Éva alpolgármesterrel, és köszöntöttük az egyesület tagságát. A világnap alkalmából kívánok valamennyi fogyatékkal élő embertársunknak nyugodt, kiszámítható, teljes életet, valamint jó egészséget!

 

Legjobb a legjobbak között: városunk szülötte kapta idén az elismerést

Átadták a 2021 évi Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Művészetek Palotájában december 3-án megtartott gálaesten a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva (szül. Kaló Éva) közművelődési szakember nyerte el a rangos kitüntetést, aki;

1971-1978-ig Bp. XIV. ker. Irodalmi és Művészeti Klub (Kassák Klub, Rózsavölgyi Parkszínpad, Vajdahunyadvári hangversenyek) előadó, igazgató, népművelési csoportvezetője,

1978-2004-ig az Országos Közművelődési Központ, Magyar Művelődési Intézet Zene- és Táncosztályvezetője,

2004-2005-ig a Hagyományok Háza Népművészeti Főosztály vezetője,

1991-2017-ig a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke,

2001- a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökeként

elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar népművészet és közművelődés területén.

Városunk nevében szívből gratulálok a díjazáshoz!

 

Ingyenes néptánc oktatás indult Újszászon

Önkormányzatunk támogatásával néptánc oktatás indult novembertől a Városi Művelődési Házban

A Tallinka Néptánc Egyesület Újszászi Tagozata novembertől három csoportban indított néptánc oktatást Újszászon:

– általános iskola alsós korosztály
– általános iskola felsős korosztály
– roma táncok – vegyes korcsoport 9-99 évesig

Megalapozott igény esetén további csoportok is indíthatók.

Oktatók: Jaczkó Xénia néptánc oktató és Gellén Péter aranysarkantyús táncos, néptánc oktató.

Foglalkozások helye és ideje: minden héten, szerdán a művelődési ház nagytermében 14:30-15:30; 15:30-17:00; 17:00-18:00.

A térítési díjat (3000 Ft/fő/hó) egy pályázati lehetőségnek köszönhetően önkormányzatunk két éven keresztül (minimum a 2022/23 tanév végéig) teljes egészében át tudta vállalni. A díjmentességet minden újszászi lakos igénybe tudja venni. Foglalkozások a Városi Művelődési Ház nagyterme. Minden szerdán ugyanazon időpontban lehet csatlakozni! További információk: Jaczkó Xénia egyesületi elnök +36-70-881-1532. Bízom benne, hogy minél többen élni fognak ezzel a kiváló lehetőséggel!

 

Ismét év végi ajándékot ad önkormányzatunk.

Év végén minden háztartás kiadásai megnövekednek a hidegre forduló időjárás és a közeledő ünnepek miatt. A 2018 óta bevett gyakorlatnak megfelelően idén is szeretnénk enyhíteni a szociálisan rászoruló családok anyagi terhein.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több száz különösen hátrányos helyzetű gyermeknek, nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek 5000 Ft/fő összeggel fogunk hozzájárulni a szenteste és a karácsony ünnepéhez. Ráadásul annak érdekében, hogy minél több lakosnak örömet tudjunk okozni, a támogatásban részesülők havi ellátásának értékhatárát az eddigi 128.250 Ft-ról 228.000 Ft-ra emeltük föl.

Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok nehéz sorsú újszászi lakosnak szebbé tudja varázsolni a 2021. év utolsó napjait.

 

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Hamarosan véget ér a 2021. év.

Nagy tisztelettel kívánok minden újszászi lakosnak áldott, békés karácsonyt és boldog új évet!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A védjegyet elnyert önkormányzatok polgármesterei

 

Ellenanyagszint vizsgálat

 

Az újszászi származású Prima Primissima díjas Héra Éva

 

Látogatás az EnIVa műhelyben

 

Terepbejárás a parkoló építés megkezdése előtt

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.