Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Városunk régi támogatója, a Svájcban élő dr Molnár Zoltán szeptember 3-án este ismét három kis teherautónyi adománnyal érkezett a Zagyvaparti Idősek Otthonába. A szombat reggeli gyors kipakolás és a vasárnap reggeli hazaindulás között azért jutott idő a régi barátok felkeresésére, egy Hajdú-farm látogatásra és egy kihagyhatatlan evezésre is a Zagyván. Köszönöm, hogy a pandémia okozta nehézségek ellenére is ennyire szívükön viselik otthonunk lakóinak sorsát!

Szeptemberben egy régi álom vált valóra a Parkerdőben. 2015-ben vásároltam meg a parkerdei erdészházat azzal a szándékkal, hogy a bokrokkal benőtt, kirándulóktól szinte elfelejtett, gyermekzsivajt régen hallott, régi táborközpontot új életre keltsük.

2016-ban egy támogatási lehetőség részeként (akkor még nagyon távol a városvezetéstől) erdei iskolát álmodtam meg a területen. A benyújtott pályázat megvalósításának nehézségei, két választás és egy világjárvánnyal terhelt időszak után 2021. szeptemberében végre boldog, erdei körülmények között tanuló gyermekek közé érkezhettem meg, mint településünk polgármestere.

Szeptember első két hetében 300-nál több újszászi iskolás vett részt a Vörösmarty Általános Iskola által szervezett „Az erdő hete” program keretében parkerdei tanórákon.

Csütörtökön a VII-VIII osztályok, pénteken az V-VI osztályosok, szombaton a tantestület dolgozói, hétfőn a III-IV osztályos tanulók, kedden a II osztályos gyerekek tanultak, játszottak, pihentek a Parkerdőben.

Köszönöm Makainé Zérczi Zsuzsannának, általános iskolánk frissen kinevezett igazgatójának, hogy élve a lehetőséggel, létrehozta ezt a varázslatos hetet. Biztos vagyok benne, hogy gyermekeink életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak!

Az első erdei iskola fényképalbuma megtekinthető a Vörösmarty Általános Iskola facebook oldalán.

Négy nap, tíz program: így ünnepeltük 2021-ben Újszász Város Napját.

A rendezvénysorozatot szeptember 9-én, csütörtökön a II. Térségi Diákszínjátszó Találkozó nyitotta meg. 5 megyei oktatási intézményeiből mintegy 100 gyermek vett részt a neves instruktorok által vezetett foglalkozáson a Városi Művelődési Házban.

Csütörtökön délután „Jász hagyomány” címmel Szajkó Gyuláné és a Népi Díszítőművészeti szakkör kiállítása nyílt meg a Városi Könyvtár mini galériájában.

Másnap délelőtt a 4H Egyesület által szervezett tartalmas gyermekműsor varázsolta el a legkisebbeket. Utazó planetárium, vlogger találkozó, kosárfonó foglalkozás, majd Kovácsovics Fruzsina interaktív koncertje várta a szórakozni vágyó gyermekeket a Kultúr-Kertben.

Szeptember 10-én pénteken délután 15 órától az általános iskola udvarán az Újszászi Önvédelmi Sportegyesület és önkormányzatunk közös szervezésében a IV. Lecsófőző Fesztivállal folytatódott a rendezvények sora. A fesztiválon idén 14 csapat mérte össze főzőtudását, és ismét remekebbnél remekebb lecsócsodák születtek a bográcsokban.

Ugyancsak péntek délután „A ceruza története” címmel Czétényi Andrásné Szabó Judit, újszászi alkotónk kiállítását nyitottuk meg a Városi Művelődési Házban.

Szeptember 11-én szombaton délelőtt került sor városunk legnagyobb ünnepének díjátadóval egybekötött díszünnepségére.

A hagyományoknak megfelelően a XXIV. városnapi díszünnepség térzenével, majd zászlófelvonással vette kezdetét a Tápiógyörgyei Fúvószenekar kíséretében.

A himnusz közös éneklését követően polgármesteri köszöntő következett, majd az eddigi hagyományoktól eltérően, a jubiláló diplomás és a nyugdíjba vonuló pedagógusokat köszöntöttük.

A koronavírus világjárvány miatt 2020 és 2021 évben is elmaradt a korábban megszokott városi pedagógusnap. Helyette oktatási intézményeink maguk szervezetek intézményi ünnepségeket, ott azonban nem volt lehetőségünk az addig megszokott, széles nyilvánosság előtt köszönteni az arra érdemeseket. Úgy gondoltuk, hogy városnapi ünnepségünk méltó keretet ad ezen elismerések átadásához.

Babos János, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyugalmazott igazgatója számára 65 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül vas diplomát adományozott a főiskolája. Nagy Béláné számára 60 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül gyémánt diplomát adományozott a főiskolája

Sarkadi Lajosné és Sulyok Lászlóné számára 50 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül arany diplomát adományozott a főiskolája. Több évtizeden át tartó közmegbecsülést érdemlő munkája elismeréséül nyugdíjba vonulása alkalmából Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült: Szeremeta Gáborné óvodapedagógus, Bogárné Simon Klára, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola volt igazgatója, Törőcsik Mária, a Rózsa Imre Technikum tanára.

Mindannyiuk számára kívánok hosszú, boldog, egészséges nyugdíjas éveket.

A pedagógusok köszöntése után Újszász Város kitüntető címeinek, díjainak átadása következett:

Újszász Város díszpolgára: dr. Szóró Magdolna háziorvos, volt települési képviselő, egészségügyi tanácsnok, a Nosza Mami és a Senora tánccsoport vezetője. Újszász Város díszpolgára: dr. Nyáry György Zsigmond, báró Orczy Mária fia, városunk mecénása.

Pro Urbe Újszász Díjban részesült: az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tantestülete, amely magas színvonalú oktató-nevelő munkájával hozzájárul a város fejlődéséhez, jelentős szerepet vállal a kulturális élet fellendítésében, valamint kiemelkedő munkát végez a lemaradó rétegek felzárkóztatásában és a tehetségek gondozása terén.

Újszász Város Szakmai Díjában részesült: Nyolcas Károlyné Csörgő Anna, aki 1976-tól 2016-ig, nyugdíjba vonulásáig iskolánk pedagógusa volt.

Újszász Város Szakmai Díjában részesült: Takács Zoltánné, Jutka nővér, aki már 30 éve az egészségügyi alapellátásban dolgozik az újszászi lakosokért.

Újszász Város Gazdasági Díjában részesült: Répási Csaba vállalkozó, aki kertészmérnökként dohányboltja és lottózója üzemeltetése mellett szakoktatással és kertépítéssel is foglalkozik településünkön.

Újszász Város Sport Díjában részesült: Barta István,az újszászi születésű sportoló, a triatlon egyik hazai úttörője, Mérész Zoltán futballista, az újszászi felnőtt csapat vezetőedzője.

Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjban részesült: dr. Bogár László, a Corvinus Egyetem és az ELTE oktatója, kinek meggyőzés-technikai modelljét tanítják a Dubai egyetemen is, dr. Boros Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi oktatója, jelenleg a BlackRock alapkezelő pénzügyi vezetője, dr. Kovács László állatorvos, aki hazai praktizálása és PhD tanulmánya mellett a bécsi egyetem európai baromfi specialista szakkollégiumának rezidenseként tevékenykedik, Kovács Gábor csillagász, az ELTE oktatója. Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjban részesült továbbá Vachal Krisztina, felnőtt I. osztályú lábtoll-labdázó, aranyjelvényes ifjúsági lábtoll-labdázó, huszonötszörös magyar válogatott, nyolcszoros diákolimpiai bajnok és kilencszeres felnőtt bajnok.

A kitüntetettek nevében dr. Szóró Magdolna, Újszász Város díszpolgára szólt az egybegyűltekhez, majd Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjasai nevében dr. Bogár László ünnepi gondolatait hallhattuk.

A kitüntető címek átadása után gálaműsor, majd a gratulációk fogadása után állófogadás következett. A pohárköszöntőt Pócs János, a térség országgyűlési képviselője mondta.

A díszünnepség után tartalmas gyermekprogramok várták a legkisebbeket a Kultúr-Kertben, majd délutáni programokkal, helyi fellépők műsorával és meglepetés produkciókkal szórakoztatták a lakosokat az általános iskola udvarán felállított színpadon. A Piactéren egész napos kirakodóvásár és vidámpark várta a látogatókat. A délutáni programsorozat tűzijátékkal és retro utcabállal ért véget.

Szeptember 12-én, vasárnap folytatódtak a városnapi programok. Ezúttal új helyszínen, a Szent István templom előtti téren és a templomkertben vártuk az érdeklődőket. A templomkertben a Gyere, Segíts! Alapítvány „Mesterségek Udvarát” rendezett be, és egész napos népi játszóházzal, népi mesterségek bemutatójával várták az érdeklődőket. Nagyon sok gyermeket szórakoztattak a hagyományos népi játékok, de a legbátrabbak kipróbálhatták még a kovácsmesterséget is.

Vasárnap délután először népzenei programokra, majd egy különleges eseményre is sor került. Az utóbbi években hiteles források alapján három betyártörténetet írtam Újszászhoz kapcsolódóan, s mindhárom történet főbb vonalaiban híven követi a történelmi eseményeket. Egyik kedvenc történetemből, Rózsa Sándor hírhedt újszászi rablásának legendájából egyfelvonásos népszínművet, ún. betyárjátékot készítettünk, melyet 45 jelmezes szereplővel a történet eredeti helyszínén, a Szent István templom előtti téren mutattunk be lovasok, gyermekek, helyi hagyományőrzők és amatőr színjátszók közreműködésével. Legfiatalabb szereplőnk 2,5, legidősebb szereplőnk 80 év fölötti volt. Munkájukkal csodálatos előadást varázsoltak az összesereglett, közel 500 néző elé.

A városunkhoz kötődő, történelmi forrásokkal alátámasztott legenda eljátszása, a történelmi események újraélése mellett az előadás nem mellőzte a humort sem, így a nézőközönség többek között megtudhatta, hogyan cserélt gazdát Orczy báró legszebb lova, ki vette meg Vörösmartyék házát, hogyan gondolkodott az akkori jegyző a fennálló hatalomról, és mit gondoltak az akkori emberek a két évtizeddel korábban lezajlott pandémiáról.

Az ősbemutató várakozásainknak megfelelően remekül sikerült, és az előadásról filmfelvétel is készült, melyet még idén be szeretnénk mutatni a nagyközönségnek.

Terveink szerint a történetet jövőre (kicsit újragondolva) ismét elő fogjuk adni a városnapi műsorok keretében. Őszintén bízom benne, hogy a helyi legendán alapuló, izgalmas történetet még sokáig fogják játszani Újszászon.

Szeptember 19-én Fehér Jánosné Majzik Saroltát köszöntöttem 95. születésnapja alkalmából, szentendrei otthonában. Sárika néni különösen izgalmas életutat tudhat magáénak. 1926.szeptember 19-én született Abonyban. Pedagógusként közel 50 évet töltött a katedrán és számtalan közéleti szerepvállalása miatt rangos elismerésekben részesült a hosszú évek alatt.

Nyugdíjas éveiben, már újszászi lakosként, elsősorban írói munkássága kapcsán ismerhetjük őt. Nyolcadik önálló kötete, Apró történetek címmel éppen 95.születésnapjára készült el. Két gyermeke mellett öt unokája és két dédunokája, valamint számtalan családtagja köszöntötte. Isten éltesse Újszász Íróját sokáig egészségben, nyugalomban, szerettei körében!

A városnapi előkészületek mellett szeptemberben is jutott idő és energia városunk fejlesztésére.

Az október 6-i ünnepség előtt elkészült a júliusi viharban kidőlt, elkorhadt öreg kopjafa utóda. A Dávid Sándor fafaragó népi iparművész, emeritus jászkapitány által készített új alkotás forradalmainknak és szabadságharcainknak állít emléket. Szimbolikájában a csúcson elhelyezkedő tulipán a magyarságot és az anyaságot, összességében az anyaföldet, míg a középen található buzogány a hősiességet jelképezi. A kettő között előtűnő kereszt motívum ezeréves államiságunk jelképe. A kopjafa két „angyalszárnya” a hazájukért életüket adó mártíroknak állít emléket. A szárnyak előlapján Márai Sándor, az 1956 tragikumát megörökítő Mennyből az angyal című versének idézetét olvashatjuk:

„Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből. Márai”, míg hátlapjára Vörösmarty Mihály Szózatának sorait véste a készítő:

„Áldjon vagy verjen sors keze;
Itt élned, halnod kell.”

A kopjafa előlapján, márványtáblán (sírfeliratot idézve) a következő sorok olvashatók:

„Forradalmaink
szabadságharcaink
1703
1848
1956”

A kopjafa hátlapjába faragva, mintegy kitörölhetetlenül ugyanez a három évszám jelenik meg:

„1703
1848
1956”
Alatta:
„Újszász
2021”

A kopjafát a Szabadság téren, a régi kopjafa helyének közelében állítottuk fel, és környezetét is rendezték, átépítették karbantartó csoportunk munkatársai.

Városunk költségvetése idén a pandémia okozta többletkiadások ellenére is lehetővé tette közel 27 millió forint értékben önerőből történő önkormányzati beruházás kivitelezését. Egy település életében számtalan jogos fejlesztési igény van jelen: az oktatástól az egészségügyi fejlesztéseken keresztül a szociális ágazaton át egészen a sportig, a kultúráig vagy az igazgatási szolgáltatásokig. Az újszásziak jelentős többsége azonban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartja jelenleg elsődleges feladatunknak.

Újszászon több mint 100 út/utca található, melyből 40 szeptember előtt még nem rendelkezett szilárd burkolattal. Nem könnyű rangsorolni azt, hogy a fejlesztést mely utcákkal folytassuk.

Városunk képviselő- testületének döntése értelmében idén a Holló, Nefelejcs, Ősz és Bem utcák burkolatának kiépítését valósítottuk meg.

A fejlesztések ezzel természetesen nem állnak meg. 2022 évre már további 4 utca felújításához rendelkezünk elnyert pályázati forrással, és mindezeken felül még 6 utca felújítására nyújtottunk be támogatási kérelmet.

Célom az, hogy még ebben a ciklusban legalább felére csökkentsük a burkolattal nem rendelkező, poros utcák számát városunkban.

 

Te Szedd!

2019-ben a kezdeményezésemre Újszász is csatlakozott az országos lefedettségű TeSzedd mozgalomhoz. Akkor 70 önkéntessel 600 zsák szemetet gyűjtöttünk össze, és tisztítottuk meg a 32-es főút melletti régi közút, Holt-Zagyva és Parkerdő környezetét.

2021-ben újraindul a TeSzedd program, és településünk ismét csatlakozik a nemes kezdeményezéshez. Ezúttal zagyvarékasi önkéntesekkel karöltve a településeinket összekötő út környezetét szeretnénk tisztává varázsolni!

A tervek szerint két ütemben, több csoportban fogjuk majd szedni a szemetet:
Találkozási pontok október 22-én pénteken:

– 8:00 órakor a 32-es főút újszászi lehajtójának rékasi oldalán,
– 14:00 órakor a Zagyvarékasi Damjanich általános iskolánál,
– 14:00 órakor a zagyvarékasi fehérjefeldolgozó (volt baromfifeldolgozó) előtt lesznek.

Csatlakozni egész nap lehet a mozgalomhoz, részletek a www.teszedd.hu oldalon, vagy a 06 20 9109480 telefonszámon.

Esőnap 2021.október 24. vasárnap!

Várunk szeretettel mindenkit, aki önkéntesként tenni szeretne környezetünk védelméért!

 

Szociális tüzelő program

Újra elkezdődött a fűtési szezon, és lassan megérkezhetnek az első tartós fagyok is.

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alul fűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Adománypakolás dr. Molnár Zoltánnal

 

Vízre szállás előtt

 

300-nál több újszászi iskolás vett részt „Az erdő hete” programban

 

Jól érezték magukat a gyerekek a Parkerdőben

 

Erdei kézmûves foglalkozás

 

Sikeres volt a Térségi Diákszínjátszó Találkozó

 

Színpadi próba

 

Eredményhirdetés a Lecsófőző Fesztiválon

 

Kóstolás

 

A győztes csapat

 

A vasdiplomás Babos János köszöntése

 

A gyémántdiplomás Nagy Béláné

 

Az aranydiplomás Sarkadi Lajosné köszöntése

 

A Betyárjáték szerzői és szereplői

 

Rózsa Sándor újra Újszászon járt

 

A 95 éves Fehér Jánosné Majzik Sarolta köszöntése

 

Dávid Sándor fafaragó népi iparművésszel és az új kopjafával

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.