Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Szeptember elsején istentiszteleten vettem részt a református templomban. Ezen a vasárnapon mutatkozott be hivatalosan városunk új lelkipásztora. Nagy tisztelettel köszöntöm Újszászon Pádár Zoltán tiszteletes urat és kedves feleségét, Pádárné Hajdu Juditot, akik ősztől a református közösség vezetését veszik át a távozó Rácz Lajos lelkipásztortól és kedves feleségétől, Rácz Márta lelkipásztor asszonytól. Kívánom, hogy minden tervüket meg tudják valósítani az újszászi közösség javára. A távozó Rácz Lajosnak, Mártikának és kedves édesapjának, Pánczél János bátyámnak kívánok jó egészséget és tartalmas, boldog nyugdíjas éveket! Boldog vagyok, hogy ismerhetem őket. Újszász városa nagyon sokat köszönhet mindhármuknak! 

Szeptember 2-án hajnalban egy nagy busznyi kiránduló, összesen 45 újszászi indult el Erdély, azon belül Csíkcsicsó testvértelepülésünk felé. Az utazás szervezésének és a kirándulás vezetésének nemes feladata idén énrám esett. A kirándulók idén a Nyugdíjas Vasutas Szakszervezet tagjai, és a Vörösmarty általános iskola diákjai közül kerültek ki. A felnőtteknek tartalmas kirándulások, finom ételek, érdekes és izgalmas látnivalók, hiteles helyi idegenvezetők tették különlegessé a négy napot, míg a diákoknak elsősorban a felcsíki néptánccal és népzenével való ismerkedés, valamint a csíkcsicsói diákokkal való barátkozás töltötte ki a napjait. A hosszú utazás alatt természetesen bőven volt lehetőségünk személyes ismeretségek elmélyítésére, új kapcsolatok kialakítására is. Úgy érzem, minden résztvevő számára sikerült valami újat, szépet, maradandót nyújtanunk ezen az utazáson. 

Szándékaim szerint minden évben legalább kétszer buszos utazást fogunk szervezni a jövőben is testvértelepüléseinkre, hogy minden újszászi megtapasztalhassa határon túli barátaink vendégszeretetét és az ottani tájak, ízek, kultúra magával ragadó szépségét. 

Szeptember 6-án megnyitotta kapuit a IX. Jász-Expo Jászberényben. 

Gasztronómiai különlegességek, kulturális műsorok, érdekes és értékes kísérőprogramok várták az érdeklődőket. Az idei év díszvendége Újszász volt, így településünkre most kiemelt figyelmet fordítottak az idelátogatók. Településünk gasztronómiájával, fellépő művészeti csoportjaival, páratlan természeti értékeivel és kiemelkedően kedvező földrajzi elhelyezkedésével méltán vívta ki már az első napon a látogatók érdeklődését és csodálatát. 

Városunk ezért elismerő oklevelet, míg standunk vásári különdíjat kapott a megnyitón! 

Szeptember 16-án ismét hasznos akciót szervezett a Gyüre Rozika vezette, magát „Egyszemélyes Civil Szervezet”-ként jellemző önkéntes városszépítő csoport. Idén ősszel a Szent Vendel szobrot és környezetét, valamint az Iskola úti delfines szökőkutat újították meg a szorgos kezek. Gratulálok a kezdeményezéshez, és a város nevében köszönöm az önkéntesek munkáját! 

A hónap legnagyobb eseménye városunkban minden évben várossá válásunk ünnepe, Újszász Város Napja. Idén hagyományteremtő szándékkal, egy háromnapos rendezvénysorozattal tettük különlegessé az évfordulót. A 21-én, szombaton délelőtt megrendezett díszünnepségen először volt nekem lehetőségem kitüntetéseket átnyújtani díjazottjainknak. Idén Udud Róza jegyző asszony személyében szakmai díjazottat, míg a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjaiban kulturális díjazottakat köszönthettünk. Külön öröm volt számomra az általam kezdeményezett „Újszász Város Ifjú Tehetsége” kitüntető címeket átadni, és a díjazással együtt járó kitűzőket feltűzni az ifjú kiválóságok gallérjára. Az első évben ezt az elismerést Baranyi Gábor Benő filmrendezőnek, Farkas Lilla sportolónak, dr. Farkas János orvosnak, Kovács István matematikusnak és Pomázi Bálint sportolónak adhattam át. Az idén májusban alapított díj azon 35. életévét be nem töltött természetes személynek adományozható, aki a sport, a tudomány, a művészetek terén országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a fizikai, illetve a szellemi teljesítmény területén kortársainak példát mutatott, hozzájárulva ezzel Újszász varos jó hírnevének öregbítéséhez is. 

Újszász városa büszke a fiatal tehetségeire! Amennyire erőnkből telik, követni fogjuk és segítjük további sorsuk alakulását, tehetségük minél nagyobb arányú kibontakozását a jövőben is. 

Szombaton este az időközben felépült Főtéri színpadon adott nagykoncertet a Hooligans rockzenekar. A hozzáértők számítása szerint 4-5.000 ember látogatott ki az eseményre. Jó volt látni ennyi ember felhőtlen szórakozását és azt, hogy három generációt is megmozgatott ez az elsősorban fiatalabbakat célzó produkció. Az épülő Főtér életében egyszeri és megismételhetetlen lehetőség volt egy ilyen nagyszabású rendezvény létrehozása. Hosszú hónapok gondos tervezése és precíz munkairányítás adott lehetőséget arra, hogy nagyobb károkozás nélkül le tudjunk kezelni ekkora tömeget. Másnap hajnalban már szorgos kezek gyűjtötték össze a látogatók után felhalmozódott szemetet. A következő munkanapon megkezdődött a terület fellazítása, a cserjék és virágok ültetése, a játszótér és az utcabútorok telepítése. Hamarosan a fűvetéssel befejeződnek a területen a kertészeti munkák, elkészül a nyilvános WC, helyükre kerülnek a külső elektromos berendezések is. A Főtér a jövőben igényes helyszínt fog biztosítani az újszászi léptékű, 4-500 fő szórakozását kiszolgáló közepes léptékű rendezvényeknek, nyár esti koncerteknek, színházi előadásoknak. 

Szeptember 22-én a római katolikus templomban tartotta 65 éves vasmiséjét az idén 88 esztendős dr. Mandula József atya. A zsúfolásig megtelt templomban nagy élményt jelentett számomra az atya prédikációja, valamint Pitti Katalin operaénekes művésznő csodálatos éneke és Hegedűs Valér orgonaművész káprázatos játéka. A mise utáni ebéden meggyőződhettem Mandula atya kiváló szellemi frissességéről is. Isten éltesse az atyát jó egészségben, és bízom benne, hogy minél hamarabb viszontláthatjuk őt Újszászon. 

A városnapi felfordulást követően szeptember 23-án hétfő reggel tornával egybekötött terepszemlét tartottunk a jó levegőn az épülő Főtéren a Zagyvamenti Integrált Központ ellátottjaival. Nagyon tetszettek mindenkinek a telepített tornaeszközök, amit a legtöbben azonnal ki is próbáltak. Bízom benne, hogy a hamarosan elkészülő Főtér minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódóst tud majd biztosítani! 

Szeptemberben két kilencven éves lakost is köszönthettem városunkban. 

Csőke Veronika Kőtelken született, négy éve már a Zagyvaparti Otthon lakója. Családtagjai körében ünnepelte születésnapját lakószobájában. 

Varga Jánosné Szaszkó Máriát jó egészségnek örvendve, szintén családi körben köszönthettem. Marika nénivel kétszer is találkoztam ebből az alkalomból, hiszen a Mandula atya vasmiséjét követően a Szász vendégházban szűkebb családja körében már pár nappal korábban is volt alkalmam őt felköszönteni. 

A 200.000.000 Ft-os kormányzati fejlesztési támogatás pénzösszege megérkezett önkormányzatunk bankszámlájára. Az Erkel F. úti ingatlan tervezése és engedélyezése már folyamatban van. Gondos mérlegelés után úgy határoztunk, hogy a József Attila út fejlesztését (különös tekintettel a temető előtti területre) csak jövő tavasszal fogjuk befejezni. Mindenszentek előtt nem szeretnénk a terület felbontásával tovább nehezíteni a lakosok temetőbe történő kijutását, így a konkrét kivitelezési munkák az időjárás függvényében csak november hónapban kezdődhetnek majd meg. 

A munkaterület átadásával elkezdődött a Vasútállomás előtti fedett kerékpártároló építése. A MÁV-START Zrt-vel való legújabb megállapodás értelmében az összesen 60 db kerékpár befogadására alkalmas fedett kerékpártárolók építése és későbbi fenntartása a MÁV, a tárolók közterületi kamerával való megfigyelésének kiépítése az önkormányzat feladata. Bízom benne, hogy legkésőbb az év végéig biztonságos és modern tárolókban tudják elhelyezni kerékpárjaikat a vasúti közlekedést igénybe vevő utasok. Ezzel is egy közel évtizedes problémát sikerülhet orvosolnunk. 

 

Döntsünk közösen! 

Nagy sikerrel zárult a Döntsünk Közösen program első javaslattételi köre. Közel 90, életünket megkönnyítő javaslatot nyújtottak be felénk segítő szándékú lakosok. Jelenleg a beérkezett javaslatok előválogatása folyik, majd a megvalósíthatónak ítélt beadványokat a lakosság szavazatai alapján rangsoroljuk. A legtöbb újszászi által támogatott ötletek megvalósítására akár az idei évben sor kerülhet még. 

Az idei városi költségvetésben már külön tételként szerepeltettük a „Döntsünk Közösen” program anyagi fedezetét. Ezzel a programmal szándékozom megteremteni annak a valódi lehetőségét, hogy minden újszászi lakos, aki tenni akar településünk jövőjéért, közvetlenül is bele tudjon szólni a források elosztásába, azaz közösen tudjuk meghatározni azt, hogy a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokból milyen beruházásokat valósítsunk meg. 

 

Utcafórumok 

12 utcafórumon közel 600 emberrel beszélgettem az elmúlt hetekben. Úgy érzem, most is hosszú hónapokra való „útravalóval”, megoldásra váró problémával láttak el engem. Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt bizalmával, kilátogatott a fórumra, megosztotta velem véleményét, javaslatait. Igyekszem a jövőben is minden hasznos tanácsukat beépíteni a programomba. 

 

A homoktövis ültetvény sorsáról 

Szeptember 10-én egy heves indulatokat kiváltó, különösen érzékeny napirendi pontot is tárgyalt a képviselő-testület. 

Közel 10 hónapja foglalkozom már a jelenlegi helyzet alapos megismerésével, az okok feltárásával, a miértek megértésével, és ami a legfontosabb: a hogyan- tovább kitalálásával. 

Az általam létrehozott szakértői munkacsoport munkáját és a korábban készített igazságügyi- szakértői jelentés eredményeit, valamint saját vizsgálatom eredményeit ismertetve a következő tényekkel vezettem fel a napirendi pontot: 

Az Újszász 0136/3 hrsz alatt található, önkormányzati tulajdonú homoktövis ültetvény jelenlegi állapotának és további sorsának kivizsgálása céljából szakértői munkacsoportot hoztam létre, a képviselő-testület agrármérnök és kertészmérnök végzettségű tagjainak közreműködésével. Munkánkat a már korábban elkészített igazságügyi szakértői vélemény segítette. 

A munkacsoport működésének célja az volt, hogy megfelelően megalapozott és szakmailag helyt álló javaslatot terjeszthessek a testület elé. A munkacsoport többször ülésezett, illetve helyszíni szemlét is tartott az ültetvényben. 

Kiindulásként (az igazságügyi szakértői véleményben leírtakat megerősítve) megállapítottuk, hogy az ültetvény egésze gondozatlan, jelen állapotában művelhetetlen. A sorok és az egyes tövek túlságosan közel állnak egymáshoz, a növényeknél nem került kialakításra a megfelelő korona alak, a letermett vesszők nem kerültek eltávolításra (a homoktövis termesztésénél a nőivarú egyedeken a másodéves vesszőket minden esetben el kell távolítani, és koronánként 3-4 egy éves vesszőt kell meghagyni, lehetőleg „katlan” alakban a megfelelő mennyiségű termés eléréséhez. A porzós egyedeket 4-5 évente vissza kell metszeni). Az ültetvényen ennek ellenére 8-9 éves elfásodott hajtásokat találtunk. Az így „elburjánzott” egyed már termésképtelen. 

Következő jelentős probléma az egyedek ivararánya és a helyenként termés hozó egyedek fajta összetétele. Az ültetvényben jelenleg 11 026 db termő és 9 407 db porzó egyed található, mely jelentős eltérést mutat az ideális 9 termő / 1 porzó aránytól. Az értékesíthető termést hozó egyedek száma mindezek mellett csekély és elszórt. A nőivarú egyedek jelentős része ún. vad alany, ami termést ugyan hoz, de a bogyók minősége, mérete és mennyisége elmarad az elvárttól, íz világuk nem kívánatos, lé tartalmuk csekély, piaci körülmények között nem értékesíthető gyümölcsöt teremnek (például a nemes alma- vadalma gyümölcse közötti különbséget említem). Nemes, piacképes gyümölcstermés pontszerűen, elszórva fordul elő, mely a kevés gyümölcs szüretelését is gazdaságtalanná teszi. 

Működése során a munkacsoport a következő kérdésekre keresett válaszokat: 

I. Helyrehozható-e az ültetvény úgy, hogy az gazdaságosan művelhető legyen 

II. Ha igen, akkor az mennyibe kerül, megéri-e a városnak 

III. Ha igen, akkor hosszú távon biztosítottak-e a műveléshez szükséges egyéb feltételek (szakértő munkaerő, megfelelő gépesítettség, biztos értékesítési csatorna) 

A munkacsoport álláspontja szerint a homoktövis ültetvény gazdaságos rendbetételére, abból egy jól termő és elfogadható minőségű kertészeti kultúra kialakítására nincs lehetőség. 

Mindezen kérdések mellett arra is szerettünk volna választ kapni, hogy a jelen helyzet hogyan alakulhatott ki, illetve terhel-e felelősség valakit a kialakult helyzet miatt? 

Az igazságügyi szakértő véleménye és a helyszínen tapasztaltak alapján alapos okunk van feltételezni, hogy az ültetéskor elit szaporítóanyag helyett (minősített, ismert fajtájú és ivarú, kiszámítható termést hozó) úgynevezett magoncok, azaz magról keltetett, bizonytalan eredetű és fajtájú, valamint nem ismert ivarú csemeték kerültek elültetésre. A gyanút megerősíti az is, hogy a másodéves növényeket tőben visszavágva, nemes vessző beoltásával próbálkoztak, azonban a gyökérről induló vad sarjak elnyomták, visszaszorították a beoltott vesszőket, így az eredeti vad növény növekedett tovább. Ezt az eljárást (a területen történő nagy tömegű oltást) nem alkalmazzák szakszerűen kialakított ültetvényekben. 

A két fajta csemete (elit és magonc) közötti árkülönbség: 

Elit szaporítóanyag bruttó ára 2011-ben: 825 Ft konténeres, 380-635 Ft szabad gyökerű. 

Magonc szaporítóanyag ára 2011-ben: 18-22 Ft 

Kiszámlázásra került bruttó ár: 700 Ft/db 

Árkülönbözet: 700-20 = 680 Ft/ db. 

A telepített darabszám: 20 433 db 

Összes feltételezett árkülönbözet: 13.894.440 Ft, azaz tizenhárommillió- nyolcszázkilencvennégyezer- négyszáznegyven forint. 

Tovább erősíti a szándékos visszaélés gyanúját az a tény is, hogy a szokásos 1.000 db/ ha tőszám helyett 1.277 db/ha lett telepítve, mely nagyban hozzájárult az ültetvény későbbi művelhetetlenségéhez, viszont extra bevételt eredményezhetett a szaporítóanyag szállítójának. 

Mindezek alapján véleményünk szerint kijelenthető, hogy az ültetvény sorsa már a telepítéskor megpecsételődött, hiszen ismert és bevizsgált fajták helyett olcsó vad alanyok lettek telepítve, ráadásul az ideálisnál közel 30%-al növelt sűrűségben. Az ilyen ültetvény művelhetetlen és piaci körülmények között értékesíthető termést sem produkál. 

A károkozás mértékéhez így (meglátásunk szerint) az elmaradt termésértékesítés utáni hasznot és a művelés során jelentkezett művelési költségeket is hozzá kell számítani (100 millió forint fölötti tétel). 

Mindezek ismeretében a képviselő-testület a következő határozatokat hozta: 

– a folyamatban lévő AKG pályázat lezárását követően az ültetvény kerüljön felszámolásra. 

– a homoktövis ültetvény létrehozásakor tapasztalható esetleges visszaélések felderítése érdekében büntetőfeljelentést tesz. 

– a visszaéléssel gyanúsított szállító és esetleges helyi segítői ellen kártérítési igényt terjeszt elő. 

A jelen lévők ezek után egyetértettek abban, hogy Újszász városát minden valószínűség szerint szándékosan megtévesztették, és ezzel jelentősen megkárosították a telepítésben részt vevő, csemetéket szállító és teljesítést igazoló személyek. 

Az ültetvény telepítésekor városunk részéről volt felelős, szakmai teljesítést igazoló személy. Számomra nehezen hihető az, hogy egy vidéki kisvárosban felnőtt ember, aki szüleivel és nagyszüleivel éveken át zöldségféléket és gyümölcsfát ültet, képes összetéveszteni az elit, cserépben nevelt és szállított, igazoló címkével és darabonként származási bizonyítvánnyal ellátott 600-700 forint piaci értékű kifejlett csemetét, egy marék, kísérő dokumentumok nélküli, szabad gyökerű 20 Ft értékű gizgazzal. 

Az illető az önkormányzat akkori alkalmazásában álló felelős személy volt, így jelenleg is utolérhető, felelőssége minden körülmények között megállapítható kell, hogy legyen. 

Bízom abban, hogy a közel egy évtizedes ügy minden részletére hamarosan fény derül, és a településünket ért anyagi kár is meg fog térülni! 

Az ültetvény felszámolására a testület határozata alapján legkorábban 2021 tavaszán kerülhet sor. Előzetes becslések szerint a terület mentesítése 20-25 millió Ft-ba is kerülhet városunknak. 

Ahogy az ülésen is elmondtam, az ügy további felderítése már a nyomozóhatóságra tartozik. Az esetleges bűnösök felkutatása a pénzügyőrség, bűnösségük jogerős megállapítása a bíróság feladata. A politikai felelősség azonban az önkormányzatnál, pontosabban a képviselő-testületnél található. A problémák súlyát fel nem ismerő, a szakemberek szavára oda nem figyelő képviselők felelősségét a választóknak kell megítélniük. 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Séta a Békás-szorosban

 

A főző csapattal a Jász-Expón

 

4000-5000 ember vett rész a Hooligans koncerten
(Fotó: Földi Kinga)

 

Dr. Mandula József a vasmisén
(Fotó: Farkas József Attila)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.