Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt hetekben két turnusban összesen mintegy 75 gyermek és 15 ifivezető táborozhatott az Újszászi Parkerdőben, ahol az együttlét, barátkozás mellett hasznos ismeretekkel és környezetünk, településünk iránti szeretettel gazdagodhattak a táborlakók. Köszönöm mindenki áldozatos munkáját, aki részt vállalt a megvalósításban! Kiemelten köszönöm ezt a Gyere, Segíts! Alapítványnak, a tábort vezető tanároknak, Makainé Zérczi Zsuzsannának, Pomázi Melindának, Simon Áginak, Lénártné Kontor Barbarának, Virágné Hamar NóránakÁgotai Emesének az egészségügyi, Nagy Zsoltnak a tábort üzemeltető non-stop szolgálatot. A Hangtrend Kft-nek a változatos programok biztosítását, és a gimnáziumi konyhának a bőséges és finom ételeket, valamint a városüzemeltetési csoport dolgozóinak az előkészítésben vállalt szerepüket! 

A táborok sora ezzel szerencsére nem ért véget Újszászon. Gratulálok az Együtt Újszászért Egyesület idei Mosoly Táborához is! 

Településünkön fogadtam Győriné Dr. Czeglédi Márta asszonyt, Jászfényszaru polgármesterét. Vele fejlesztési tapasztalatokról, a nagyobb beruházásokat megelőző szükséges lépésekről egyeztettünk. 

Nyárbúcsúztató, névadó ünnepség és kiállítás megnyitót rendezett a Városi Könyvtár. A Lóca Együttes műsorával vette kezdetét a névadó ünnepség. Az ünnepen a Fuzio Gospel Team könnyűzenei koncertet adott, valamint képzőművészeti kiállítást is megtekinthettünk az alkotó páros, Baranyi Kálmán és Baranyiné Péter Melánia Györgyi munkáiból. Az Orczy család leszármazottai egy Orczy Lőrincről készült nagy-méretű olajképpel és a költő egy kötetével ajándékozták meg az intézményt ebből a jeles alkalomból. Köszönöm az intézmény dolgozóinak áldozatos munkáját, valamint mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket. Külön köszönöm az alkotók varázslatos munkáit! 

Az újszászi hívekkel ott lehettem augusztus 24-én dr. Marton Zsolt püspök atya felszentelésén Vácon, a Nagyboldogasszony székesegyházban. Gratulálok a Püspök úrnak, és kívánom, hogy terveit maradéktalanul meg tudja valósítani! 

Sikeres tárgyalásokon vagyunk túl a Jász Expo szervezőivel is. Idén Újszász városa nyerte el a megtisztelő lehetőséget, hogy a rendezvény díszvendége legyen. Kiváló lehetőség ez településünk értékeinek bemutatására, esetleges befektetők érdeklődésének felkeltésére. 

Augusztus 15-én rendőrségi támogatás mellett önkormányzatunk a Posta kézbesítőinek bevonásával az ebtartás körülményeit ellenőrizte a problémával legjobban érintett utcákban. 

Az ellenőrzésen személyesen vettem részt jegyző asszony kíséretében. Célunk a kutyatartók ellenőrzése, segítése és szükség esetén figyelmeztetése volt. Az akciót a postai kézbesítők jelzése tette szükségessé, ami szerint egyes házaknál a kiszaladó ebek munkájuk teljesítésében akadályozzák a postásokat. A segítő szándékú ellenőrzést egy hét elteltével ebrendész bevonásával egy újabb követte.  

 

Augusztus hónapban háromszor is volt szerencsém 90 éves újszászi lakosokat köszönteni!  

Benkővári Imréné Marika néni élete nagy részét Újszászon töltötte. Az újszászi ÁFÉSZ oszlopos tagja volt, onnan ment nyugdíjba, mint vendéglátóipari üzletvezető. Jelenleg egyedül él újszászi családi házában, melyet kivételes erővel tart példaértékű rendben, tisztaságban. 

Száraz Mihályné itt, Újszászon a KTSZ-ben dolgozott vezetékdaraboló és forrasztó pozícióban, majd motorokat szerelt. Innen ment nyugdíjba, de továbbra is dolgozott: a Kastély Otthonban, és a Zagyvaparti Otthonban konyhai kisegítő munkát végzett. Jelenleg a Zagyvaparti Otthon lakója. 

Urbán Imre Béláné Szolnokról költözött a Zagyvaparti Otthonba. Újszászi kötődése, rokonsága tudomásunk szerint nincs. 

Hatalmas életút, páratlan tapasztalat, számtalan jó és rossz emlék. Mindhárom hölgy különleges: hálás vagyok, hogy megismerhettem őket. Isten éltesse 90 éveseinket! 

 

Régóta nem folyt ennyi helyen egy időben beruházás városunkban. 

Az egészségház első ütemét még alig fejeztük be, máris elkezdődött a második ütem, azaz a régi orvosi rendelő épületének átalakítása. A beruházás során az épületben két fogorvosi körzet rendelőjét, illetve egy prevenciós szakrendelőt és várótermeket, vizesblokkot alakítunk ki. A viharvert, több átalakításon átesett épület szinte minden nap tartogat valami meglepetést számunkra. Pár nappal ezelőtt egy utólagosan kialakított vendégfödém, majd egy elfalazott boltíves pincelejárat miatt kellett újratervezni a kivitelezést. 

Feszített tempóban halad az új főtér kialakítása is. Az új színpadra napokon belül felkerült a tetőhéjazat, bent gőzerővel dolgoznak a gépészek, kint a kertépítők kezdték el a humuszterítést. Készülnek a parkolók is, és a művelődési ház első aulájában egy színvonalas, állandó büfé is kialakítása is elkezdődött. Terveim szerint a főteret ünnepélyes keretek között a városnapi ünnepség keretein belül fogjuk felavatni, a Hooligans együttes nagykoncertjével. 

Befejeződött a szociális otthon konyhájának padozatcseréje is. Az elavult szennyvízhálózatot, repedezett burkolatot, több helyen a megsüllyedt burkolatot elbontották a részben mglévő konyhatechnikai eszközöket visszaépítették, majd új, korszerű gépészettel szerelt aljzat és csúszásmentes padlólapozás után kerültek a részben meglévő konyhatechnikai eszközök visszaépítésre. A felújítás során több használt, de jó állapotú, svájci barátaink által adományozott eszközt is beépítették, így a higiénikusabb, biztonságosabb működés mellett a konyhán dolgozók munkáját is sikerült jelentősen megkönnyíteni. Külön öröm számomra, hogy a felújítást a városüzemeltetés karbantartó csapata saját beruházás keretein belül végezte el határidőket betartó, pontos, precíz munkával. 

Elkezdtük a parkerdei fejlesztés, a József Attila út, az Erkel úti ingatlan, valamint a vasútállomás előtti kerékpártároló fejlesztésének előkészítését is. 

Hagyományteremtő szándékkal érkeztem az általános iskola évnyitó ünnepségére augusztus 30-án pénteken. Minden első osztályos kisdiák, és minden első osztályt indító tanító néni egy szép pólót kapott tőlem ajándékba, melynek elején az iskola, hátulján Újszász címere található. Szeretettel üdvözlök minden iskolakezdőt Újszászon, és tisztelettel köszönöm a szülők bizalmát, akik gyermeküket a Vörösmarty Általános Iskola gondjaira bízták. Újszász városa mindenben támogatni fogja tanulmányaikat és fejlődésüket, hiszen településünk jövőjét ők fogják meghatározni két- három évtized múlva. 

 

Lakossági igények vizsgálatának eredménye 

Lakossági igény alapján, az Akácfa úton és a Mező úton kértük ki a közelmúltban az ott lakók véleményét, mivel az utcákban fekvőrendőr telepítése iránti igény mutatkozott. 

Tekintettel arra, hogy a rendőrség illetékesei egyik esetben sem jelezték önkormányzatunk felé a kialakult forgalmi rend megváltoztatásának szükségességét, a legilletékesebbek, az érintett utcában lakó családok véleményét kertük ki az ügyben. Levélben fordultunk a lakosokhoz, amiben kértük, nyilatkozzanak, hogy támogatják-e a fekvőrendőr, illetve a zsákutca feloldásának megvalósítását. 

Tájékoztattuk az érintett lakosságot, hogy az érintett családok megnyugtató többségének, azaz legalább 60 %-ának támogatása szükséges a megvalósításhoz, valamint arról is, ha valaki nem küldi vissza a nyilatkozatot, azt NEMLEGES válasznak kell tekintenünk, hiszen feltételezhető, hogy ők a kialakult helyzettel elégedettek, ezért nem nyilatkoznak külön. 

A nyilatkozatokat elektronikusan, hagyományos postai úton, vagy az önkormányzat aulájában kihelyezett gyűjtőládába történő bedobással lehetett visszajuttatni hozzánk. 

Az Akácfa út esetében 88 ingatlanba juttattuk el a kérdőívünket. 

Határidőre 35 db nyilatkozat érkezett, nemleges válasz nem volt. Összesítve, 35 ingatlan tulajdonosának a támogató (39%) nyilatkozata érkezett vissza. A lefolytatott eljárás során megállapítottuk, hogy a visszaérkezett nyilatkozatok száma nem elegendő a megvalósításhoz, így az Akácfa úti sebességcsökkentő küszöb (fekvőrendőr) telepítését – a támogató nyilatkozatok kellő számának, százalékarányának hiányában most nem tudjuk megvalósítani. 

A Mező út esetében 79 ingatlanba juttattuk el a kérdőívünket. 

Határidőre 29 db nyilatkozat érkezett, nemleges válasz nem volt. Összesítve, 29 ingatlan tulajdonosának a támogató (36%) nyilatkozata érkezett vissza.  

A lefolytatott eljárás során megállapítottuk, hogy a visszaérkezett nyilatkozatok száma nem elegendő a megvalósításhoz, így a Mező úti sebességcsökkentő küszöb (fekvőrendőr) telepítését – a támogató nyilatkozatok kellő számának, százalékarányának hiányában most nem tudjuk megvalósítani. 

A lezárult vizsgálatok természetesen itt sem jelentik a jelenleg kialakult helyzet örök időkre való konzerválását. Közlekedési, és közlekedés- biztonsági kérdésekben azonban kizárólag szakhatóságok (Állami Közútkezelő, Rendőrség, stb), megbízott szakemberek, vagy az érintett lakosság megnyugtató többségének véleményére alapozva tudunk változásokat végrehajtani a jövőben. 

Arra bíztatom az érintett utcák lakosságát, hogy elképzeléseiket a jövőben egymással egyeztetve, ismételten terjesszék be felém. Kéréseiket, véleményüket minden esetben figyelembe fogom venni döntéseinknél. 

 

Augusztusi rendezvények Újszászon 

Augusztus 20-át megelőző hétvégén rendezte meg a Lowland Bikers Alföldi Motoros Egyesület a mára már hagyományos parkerdei motoros buliját. Ingyenes buszjárat, koncertek, büfé- színvonalasra sikerült az idei rendezvény is- gratulálok a szervezőknek. 

Augusztus 19-én a városi Szent-István napi ünnepség, augusztus 20-án a templomi búcsú várta az érdeklődőket. Az idei évben a lánchinta hely hiányában nem tudott ugyan kitelepülni, de az árusok, és az óriás ugrálóvár reményeink szerint kárpótolta valamennyire a lakosságot. 

Nagy sikerrel zárult augusztus 25-én a második lecsófőző fesztivál. Reggel kilenc órától este tíz óráig tartalmas és változatos színpadi programok, kirakodóvásár, gyermekjátékok várták a rendezvényre kilátogatókat. Idén már 41 bográcsban rotyogott ez a mindenki által kedvelt étel, melyekben még a zsűri sem talált két egyforma módon készülőt. 

Délelőtt ezer, estére két- háromezer látogatót vonzott a fesztivál, amit a 35 éves születésnapját ünneplő 3+2 együttes nagykoncertje tett feledhetetlenné. 

Egész napos családi program, kulturált szórakozás, közösségépítés és gasztronómiai élvezetek: ezt kínálta az idén már második alkalommal megrendezett Jászsági Lecsófőző Fesztivál Újszászon. 

 

Utcafórum 

Lapzártáig kilenc utcafórumon vagyunk már túl. Egy- egy helyen 60-70 lakos is megtisztelt bizalmával, kilátogatott a fórumra, megosztotta velem véleményét, javaslatait. A számtalan jó ötlet, építő jellegű kritika mellett jó volt látni, hogy összetartó, egymást jól ismerő lakóközösségek vannak ma is Újszászon, ahol az emberek odafigyelnek egymásra, ismerik a másik ember gondjait, sokszor segítik, támogatják embertársaikat. Igyekszem a jövőben minden hasznos tanácsukat beépíteni a programomba. Dolgozzunk együtt egy élhetőbb városért! 

 

Elindult a választási kampány Újszászon is. 

Augusztus 24-én, a jelöltállítás első napján gyakorlatilag pár óra alatt sikerült összegyűjtenem a polgármesteri jelöléshez szükséges aláírások ötszörösét, mintegy 750 darabot. Az aláíróíveket a jelöltállítás kezdő napján 16 óra előtt átadtam a Helyi Választási Bizottságnak. 

Köszönöm ezt a kiemelkedő támogatást mindenkinek! 

Maradjunk továbbra is kapcsolatban! Aki támogatni szeretné választási kampányomat, kérem keressen fogadóóráimon, utcafórumaimon, vagy a szokásos elérhetőségeimen. 

Gratulálok minden képviselőjelöltnek, aki leadta jelölőíveit, így biztosan ott lesz az októberi megmérettetésen! 

Arra bíztatok minden újszászi lakost, szavazzon októberben a városunkért tenni akaró, polgármesteri programomat támogató jelöltekre! 

Városunknak most elsősorban lendületre és rossz beidegződéseket félretevő együttműködésre van szüksége! 

 

Döntsünk közösen! 

Az idei városi költségvetésben már külön tételként szerepeltettük a „Döntsünk Közösen” program anyagi fedezetét. Ezzel programmal szándékozom megteremteni annak a valódi lehetőségét, hogy minden újszászi lakos, aki tenni akar településünk jövőjéért, közvetlenül is bele tudjon szólni a források elosztásába, azaz közösen tudjuk meghatározni azt, hogy a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokból milyen beruházásokat valósítsunk meg. 

Újszász adóerő- képessége, azaz önálló bevétele kifejezetten alacsony. Ebből az alacsony saját bevételből sosem jut azonnal, mindenre elegendő pénz. A program lényege, hogy bárki, aki Újszászon él, javaslatokat nyújthat be, amelyekkel, meglátása szerint, hasznossá, élhetőbbé, szebbé teheti környezetét. A megvalósíthatónak minősített ötleteket szavazásra bocsátjuk a lakosság körében, és a szavazatok aránya dönti majd el azok megvalósításának szükségességét és sorrendjét. 

 

Segítse Újszász fejlődését Ön is építő javaslataival, ötleteivel! 

Már elindult a program webes felülete, melynek létrehozásában és adminisztratív kezelésében jelentős szerepet vállalt magára Molnár Tibor, kinek munkáját és segítségét ez úton is köszönöm! Az űrlap elérésében, kitöltésében készséggel segítenek a Polgármesteri Hivatal és a Városi Könyvtár dolgozói. A javaslattételi űrlap elérhető a következő címen:  

https://sites.google.com/c-a.hu/dontsunkkozosen 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

A Mosolytáborban (Fotó: Pintácsi Lívia)

 

Száraz Mihályné köszöntése

 

Urbán Imréné köszöntése

 

A Szent István napi ünnepségen (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A Lecsófőző Fesztiválon Torda Ferenccel, Pócs János országgyűlési képviselővel és unokájával (Fotó: Földi Kinga)

 

Polgármesterek a Szomszédünnepen. Dobozi Róbert (Újszász), Jánosi József (Zagyvarékas) és Alapi József (Szászberek) (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.