Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Október legnagyobb jelentőségű eseménye minden bizonnyal az önkormányzati választás volt településünkön. Egy kifejezetten békés kampányt követően a választópolgárok 41,79%-a járult az urnákhoz, és adta le szavazatát. Polgármesterként 1909 db szavazattal nyertem el mandátumomat az elkövetkező öt évre, amely felhatalmazás a Köztársaság kikiáltása óta a valaha volt legnagyobb mértékű Újszászon. Az elmúlt 30 évben polgármester megközelítőleg sem kapott még ennyi szavazatot. Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt bizalmával, és a nevem mellé tette az X-et október 13-án. A felém irányuló bizalom, és ezzel a vállamra helyezett felelősség is óriási. Igyekszem megszolgálni önöknek ezt a bizalmat, és jól vezetni városunkat az elkövetkező öt évben. 

A képviselő- testület alakuló ülésén ismertettem polgármesteri programomat, melyet teljes terjedelmében közlök az Újszászi Híradó jelen számában is. Az alakuló ülés nem csak az ünneplésről szólt. Több fontos napirendben tárgyaltuk városunk aktuális ügyeit. 

Az október azonban nem csak a választásról szólt. Elsején az Idősek Világnapját ünnepeltük országszerte. Ebből az alkalomból köszöntöttem az idősöket a Zagyvaparti Idősek Otthonában, a Kastély Otthonban, a Zagyvamenti KT (ÖNO) intézményében, valamint elkísértem az Aranyifjak Nyugdíjas Klub, a Nyugdíjas Vasutas Csoport és a mozgássérültek csoport tagjait a szolnoki idősek napi rendezvényre. Mint minden városvezetőnek, számomra is nagyon fontos az idősek biztonságának, egészségének, jó közérzetének támogatása. 

Elkészült újabb kisfilmünk városunkról. Most a településünk által kínált egészségügyi szolgáltatások kerültek előtérbe. A kisfilm a következő címen tekinthető meg:

 

 

Október 4-én a kivitelezési szerződés aláírásával Újszász, Zagyvarékas és Szászberek együttműködésében megkezdődött a Zagyva régen várt turisztikai fejlesztése. A három település összefogásával a projekt keretében többek között sporteszközök beszerzése és látogatóközpont építése valósul meg a jövő év tavaszán. 

Közösségi összefogásból, társadalmi munkából is példát mutatott településünk októberben! Október 5-én a borús idő ellenére sokan összegyűltek a templomdomb takarítására. A lelkes segítőknek és a gondos szervezőknek hála, a támfal mögötti rész gyomtalanítása, talajművelése is megtörtént, majd október 12-én egy újabb csapat rózsatöveket ültetett el az így előkészített részbe. 

Október 14-én a Gyüre Rozika által vezetett önkéntes városszépítő csoport a temetőt varázsolta széppé, majd október 17-én vezetésemmel a református templom udvarát takarította ki egy hasonlóan lelkes társaság. 

Az elmúlt hónapban lakossági fórumot tartottam a Zagyvaparti Idősek Otthonában, részt vettem a Kastély Otthonban rendezett szüreti bálon, a kertbarát kör jó hangulatú Mihály napi kerti partiján és az Én Is Vagyok Egyesület érzékenyítő napján, melynek a Városi Könyvtár biztosított helyet. Pár nappal később ugyanitt díjátadásra és faültetésre is hivatalos voltam. Az “Ültess fát, olvass alatta könyvet ”országos akció keretében egy kőrisfát ültettünk el Darókné Nagy Zsuzsanna felajánlásából a könyvtár udvarán. Ugyanakkor a Címervariációk és a Mesélő képek 2019. gyermekrajz kiállítást is megnyitottuk. 

A fa ültetése egyben kezdete is volt a jövő évben induló ötéves polgármesteri fásítási programnak, melynek során évente 100 db fát fogunk elültetni, ezzel is hozzájárulva a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak enyhítéséhez településünkön. 

Egy különleges, megható eseményre is hivatalos voltam októberben: 60 éves gyémántlakodalmukon köszönthettem Tamás Sándort és kedves feleségét, Erzsikét. Köszönöm, hogy ismerhettem őket, és hogy életvitelükön keresztül példát mutatnak mindannyiunknak! Isten éltesse az ünneplő párt! 

Október 22-én késő éjszaka Újszászra érkezett a Debrecen - Budapest Szabadság Napja Emlékfutás. Pogácsával és meleg teával vártuk a futókat a városháza előtt, és városunk nevében egy szalagot kötöttem a stafétára. 

A reformáció 502. évének emléknapján ünnepi szentmisével búcsúztatták el az összegyűltek a településünkről távozó Rácz Lajos és Márta lelkész házaspárt, akik több min négy évtizeden át szolgálták közösségünket. Kívánok nekik minden jót új lakóhelyükön! 

A civil szervezetek is ismét kitettek magukért októberben. Az óvodásokat interaktív zenés műsor repítette a mesék birodalmába, egy kisfiú gyógyulásáért sokan megmozdultak a jótékonysági zumba esten, és zsúfolásig megtelt a művelődési ház a Farkasné Erika által szervezett Esélyegyenlőségi Napon is. Példás összefogások, hasznos együttlétek ezek. Szívből gratulálok a szervezőknek! 

Megkezdődött a Főtér műszaki átadása. Elkészült az új vizesblokk, helyükre kerültek az utcabútorok, és megérkezett a játszótér biztonsági minősítése is. A TÜV által kiadott igazolás kézhezvételét követően egy órán belül meg is nyitottuk a játszóteret a gyermekek előtt, akik a szép őszi napokat kihasználva alaposan ki is tudták élvezni a régen várt játékokat. 

 

Őszi rágcsálóirtás 

Korábban már írtam arról, hogy településünkön több ponton is elviselhetetlen mértékben elszaporodtak a rágcsálók. A szaporodás gócpontjai sok esetben romos, elhagyott házak, illetve a nem megfelelő módon kezelt állattartó épületek. Több körön is megbeszélést folytattam ebben az ügyben két elismert szakemberrel, akikkel közösen kidolgoztuk a gócpontok felszámolásának módszertanát. A hatékony és tartós gyérítéshez elengedhetetlen a lakosság együttműködése. Csak az önkormányzat és a lakosság összefogásával képzelhető el egy hatékony megoldás végrehajtása. Közel egy időben, tervezetten 600-700 háztartásban kell ipari minőségű rágcsálóirtó szert kihelyeznünk ahhoz, hogy az irtás valóban érezhető eredményt hozzon. 

Ennek érdekében egy az önkormányzatunk által támogatott konstrukciót dolgoztunk ki, melynek részleteit hamarosan el fogjuk juttatni minden újszászi háztartásba. Az akció keretében minden újszászi lakosnak lehetősége lesz kedvezményes rágcsálóirtást igényelni, melyet megfelelő hatóanyag-tartalmú, ipari felhasználásban engedélyezett szerekkel fog végrehajtani az azzal megbízott szakcég. Akinek a kedvezményes összeg kifizetése alacsony jövedelme miatt problémát okoz, az igényelheti majd a rágcsálóirtás összegének részbeni, vagy akár teljes elengedését is.

 

Szociális tüzelő program 

Újra elkezdődött a fűtési szezon. Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék nekem, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 °C alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, és még egyszer köszönve irántam tanúsított bizalmukat, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Az Aranyifjak Nyugdíjas Klub, a Nyugdíjas Vasutas Csoport és a mozgássérültek csoport tagjai a szolnoki idősek napi rendezvényen

 

Az Idősek Világnapján

 

Faültetés az ötéves polgármesteri fásítási program kezdetén

 

60 éves gyémántlakodalmon Tamás Sándor és felesége Erzsike köszöntése

 

Fogadóórán

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.