December 22-én immár 22. alkalommal rendezte meg a Városi Művelődési Ház és Könyvtár az egyedül élők teadélutánját. Mintegy nyolcvan fő vett részt ezen a tavaszt idéző decemberi délutánon.

Barta Imréné köszöntötte az egybegyűlteket:

„A karácsony a legszebb, legbensőségesebb ünnepünk, lehetőséget nyújt arra, hogy a szeretet és az összetartozás jegyében gyertyát gyújtsunk. Ilyenkor van igazán alkalmunk arra, hogy rohanó világunkban egy kis szünetet tartsunk és békésen, meghitten ünnepeljünk.

Az ünnep meghittségét, harmóniáját elsősorban magunknak kell kialakítani: békességet, nyugalmat teremtve otthonunkban és a nagyobb közösségekben egyaránt.”

A köszöntő szavak után Molnár Péter polgármester üdvözölte a megjelenteket, ő is szólt néhány szót az ünnep kapcsán a szeretetről, a tiszteletről, a törődésről. Idős, egyedülálló emberekről lévén szó, még nagyobb odafigyelést kívánnak, a családtagok és a társadalom részéről is.

Közben az asztaloknál meggyújtottuk a gyertyákat, ezt követően az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 3. osztályos tanulóinak verses, zenés karácsonyi műsorát láthatták a megjelentek (betanította Csajbókné Nyári Erzsébet, Nyolczas Károlyné és Rehák Ágnes).

A színvonalas műsor után a Kvint kör karácsonyi összeállítását hallhatták a jelenlévők. A Százszorszép Népdalkör tagjai szintén karácsonyi dalokkal köszöntötték a megjelenteket. Közben a fenyőfán is meggyújtottuk a gyertyákat. Szerény ajándékkal, teával, bejglivel és pogácsával vendégeltük meg a meghívottakat, amit támogatók által tudtunk biztosítani.

Köszönjük nekik:

Újszász Város Önkormányzat,

Pócs János országgyűlési képviselő,

Együtt Újszászért Egyesület,

Nagy Gáborné,

Konka Csaba képviselő.

Nagy segítségünkre voltak, és köszönjük a meghívók kihordását a Zagyva menti Integrált Központ dolgozóinak, a bejgli, pogácsa és tea elkészítését a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhájának, valamint a Rózsa Imre Középiskola és Kollégium néhány diákjának, akik önkéntes munka keretében segítettek a terem rendezésében, terítésben és felszolgálásban.

Némethné Varga Edit

 

 

 

 

 

Lassan vége a 2014-es évnek. Ebben az esztendőben is sok örömteli, szorgos, eseményekben gazdag napokat töltöttek a tagok az Idősek klubjában.

A legutóbbi beszámolónk óta történtekről tájékoztatjuk a kedves olvasót!

Ünnepeink sorát az augusztus 20-ai államalapítás és az új kenyér ünnepe követte. A történelmi események felelevenítése után zsíros kenyeret fogyasztottunk. Az idén is elbúcsúztattuk a nyári hónapokat egy utolsó bográcsolással. Október első napján az időseket köszöntötték a fiatalabb generáció tagjai. Az Idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tajgai, és mindannyiunknak szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek. Vágó Károlyné köszöntője után Farsang Róbert és Gazdag Vanda ötödik osztályos tanulók, valamint Lapu Krisztián szívet melengető versekkel kedveskedett a megjelenteknek.

A városi könyvtár indítványozására mi is könyveket, újságokat vettünk a kezünkbe, és felolvasásokkal, egy-egy újságcikk elolvasásával kapcsolódtunk az olvasás világnapja megtartásához.

Az élet velejárója az elmúlás. Ebben az évben három klubtagunktól kellett búcsút vennünk. Halottak napján temetői látogatást tettünk és virágot, mécsest helyeztünk sírjaikra.

Amikor olyan rendezvényekről van tudomásunk, ami felkelti az időseink érdeklődését, igyekszünk megszervezni az oda való eljutást. Így került sor a szolnoki csoki fesztiválon és a tápiószentmártoni hurkatöltő fesztiválon való részvételre. A jelenlévők finom csokoládékat vásárolhattak, figyelemmel kísérhették a disznóvágást és feldolgozást, közben finom falatokat és nedûket kóstolhattak.

Az utolsó negyedévben aktuális névnaposokat is megköszöntöttük versekkel és nevük eredetének felolvasásával. Két klubtagunk ünnepelte 70. születésnapját, őket külön köszöntöttük. Finom sütemények minden alkalommal kerültek az asztalokra.

A szorgos hétköznapokat a kinti virágok téliesítésével, a közelgő ünnepekre való dekorációk elkészítésével, fejtörőkkel, alkalmanként tornával, kártyázással, kézimunkázással és beszélgetésekkel töltjük.

Azokhoz az idősekhez, akik otthonukból már nem igazán tudnak közösségbe, ügyeik intézésére, bevásárlásra vagy gyógyszereik felíratására elmenni, őket a házi segítségnyújtók keresik fel. Napi szinten nyújtanak segítséget az ellátásunkban lévőknek a fentiekben említettekhez, továbbá környezetük, ruházatuk rendbetételéhez. Szükség szerint ápolási feladatokat is végeznek. Munkájukat, munkánkat november 12-én, a szociális munka napján ünnepi asztalnál méltatta intézményünk igazgatója. Köszönjük a megemlékezést!

Végezetül minden ellátottunknak és e sorokat olvasóknak áldott, szeretetteljes karácsonyi ünnepet és boldog új esztendőt kívánunk.

Papp Sándorné
Vágó Károlyné

 

A hurkafesztiválon

 

Névnaposok

 

Olvasási világnap

 

A szociális munka napja

 

Az Idősek Klubjának utolsó híradása óta jelentős eseményeken vagyunk túl.

A Télapó és karácsonyi ünnepséget megelőzte a klubhelyiség alkalomhoz illő dekorálása. Az ünnepségekhez rendhagyó módon kapcsolódó hagyományok, szokások ismertetését természetesen a Mikulás megérkezése és apró ajándékainak kiosztása tette felejthetetlenné.

Karácsonyi ünnepségünk színvonalának emeléséhez hozzájárultak a 4. c osztályos tanulók, akik verseikkel igyekeztek szeretetet, békét varázsolni mindannyiunk szívébe. Köszönjük Seres Lívia, Balaska Boglárka, Valyon Tamás, Farsang Róbert és Rézműves Márk tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Kovács Józsefnének támogató segítségét. Fórika Attila gitárral kísért karácsonyi dalait rövid idő után már a közösség is vele együtt énekelte. Az elmaradhatatlan üdítőt, bejglit, pogácsát, Lukács Zoltán, a Fecske Büfé vezetője ajánlotta fel, amit utólag is köszönünk, ezúton kívánunk számára jó egészséget, gyógyulást.

A 2014-es év természetesen az óév búcsúztatásával indult, vidámsággal, jókedvvel. A nap végére elfogyott az összes szendvics is.

A Valentin napról a szeretet jegyében emlékeztünk meg. Ajándékként mindenki egy horgolt virágot kapott szív alakú csokival, amit Vachalné Erzsike néni szorgos, ügyes kezű klubtagunk készített el.

A farsang már hosszabb előkészületet igényelt, bár nem öltött mindenki maskarát, a szabadjára engedett fantáziának köszönhetően ötletes, mulatságos jelmezesek szórakoztatták a közönséget. A zsűri első három helyezettje csokoládé jutalomban részesült. Az ünneppel remélhetőleg kiűztük a telet, és készülhetünk a tavaszi munkákra. Idén is szeretnénk külső környezetünket rendben tartani, virágokkal díszíteni.

Az ünnepségek közötti hétköznapok az ügyes kezű nénik jóvoltából hímzéssel, horgolással, kötéssel, a múltat idéző beszélgetésekkel telnek. Itt szeretném megkérni a lakosságot, akinek van fölöslegessé vált, megunt kötött holmija, amit szívesen felajánlana klubunk részére, azok adományait szeretettel fogadjuk. Szorgalmas kezű nénik ezeket lebontják, ügyességüknek, kreativitásuknak köszönhetően ezt számtalan módon újra tudják hasznosítani. Elmaradhatatlanok a naponkénti kártyapartik, társasjátékok, közkedveltek a csoportosan megrendezett szellemi vetélkedők.

Tovább folytatódik a hetenkénti torna foglakozás is, amin aktívan vesznek részt a klubtagok. Mindenki számára jólesik a változatos feladatokból álló egyórás testmozgás.

Az otthonukban ellátott gondozottjaink közül köszöntöttük Szabó Lajos bácsit, aki február 15-én életének 100. születésnapját ünnepelte. A köszöntő és ajándékozás után, két kisiskolás által előadott születésnapi verset hallgathatott meg. További jó egészséget és szeretetteljes napokat kívánunk számára.

Az elmúlt hetekben a betegségek nem kímélték a gondozónőket sem. Sajnos, több napon keresztül négyen-öten is pihenni kényszerültek, így a dolgozó kollégákra jóval több feladat hárult. Bízom benne, hogy minden ellátott megkapta a megfelelő ellátást, a kollégáknak pedig köszönöm a helytállást.

Ezúton is kérem az ellátottakat és hozzátartozóikat, hogy naponta legkésőbb délelőtt tíz óráig jelezzenek vagy üzenjenek, ha kórházba kerülnek. Ezt a TAJ alapú jelentési kötelezettségünk és az ebédrendelés miatt kérjük jelezni!

Elérhetőségeink:
06/20-336-4310;  06/20-336-1025; 06/56-552-068

Vágó Károlyné, Papp Sándorné
Idősek Nappali Ellátása

 

Szabó Lajos köszöntése

 

Farsangi jelmezek

 

Karácsonyi ünnep

 

Szeptember elején elindítottuk intézményünkben a szenior tornát. Örömünkre szolgál, hogy az idős emberek heti rendszerességgel vállalják a mozgást. A foglalkozásokat lehetőség szerint a Városi Sportcsarnokban tartjuk, kihasználva a teret és a sporteszközöket. A tornát 12-15 fő látogatja, akik ezzel is hozzájárulnak az egészségük megőrzéséhez.

November második szombatján 34 fővel elindult a busz Tápiószentmártonba, a hurkatöltő fesztiválra. Ezt a rendezvényt már évek óta látogatják a klubtagok, és mindig sok élménnyel térnek haza. Most is így történt, és a következő napokban még fel-felderültek egy-egy aranyos történeten.

Elérkezett az év utolsó hónapja, és a klubtagoknak napi feladatot ad a közelgő ünnepekre való készülődés. A klubvezető irányítása mellett készülnek az újabb, alkalomhoz illő dekorációk. Pihenésképpen ellátogattak a művelődési házban megrendezett fotó kiállításra, ahol szebbnél-szebb légi felvételeket néztek meg.

A szeretet ünnepe alkalmából kívánunk mindenkinek tartalmas, áldott együttlétet családjuk körében.

Papp Sándorné
Idősek Nappali ellátása

 

Tápiószentmártonban a hurkatöltő fesztiválon

 

Szenior torna

 

2012. áprilisában foglaltuk el az újjáépített intézményben a helyünket, és azóta jól belaktuk az épületet. Az ellátottak már nyitásra itt vannak, a napra való ráhangolódás, beszélgetés után közösen megreggeliznek, majd kedvük szerint vesznek részt a napi programokban. Az utóbbi időben talán kevésbé adtunk számot az itt folyó életről, ezt szeretnénk most dióhéjban pótolni.

Az Idősek Klubjában a farsangot a március 15-i nemzeti ünnepünk követte. Felolvasással, versekkel, kokárdák készítésével emlékeztünk.

Húsvéti ünnepségünket megelőzte a terem dekorációjának elkészítése, de állítottunk tojásfát, s készültek asztali díszek, horgolt tojások is. Felelevenítettük a szokásokat, hagyományokat, s nem maradhatott el a locsolkodás sem. A nap vidám vetélkedővel zárult.

Emlékeztünk május 1-jére, teremdekorációt készítettünk és májusfát állítottunk. Az anyák napi köszöntő műsort Barna István szintetizátoros zenéje és Forika Attila éneke tette színvonalasabbá. A klubtagok összefogásával idén először közös főzésre került sor. A munkálatokból szinte mindenki kivette a részét, és délben az ünnepelt nénik, nagymamák, dédnagyanyák a bácsikkal közösen fogyasztották el a finom pörköltet.

Következő alkalommal a férfiakat köszöntöttük apák napja alkalmából. A nénik nagy szorgalommal készültek, verseket mondtak, apró ajándékkal és egy emléklappal is megajándékozták a bácsikat. Előkerültek a finom sütemények, és nem maradhatott el poénos vetélkedők közepette a bácsik próbára tétele sem.

Az államalapítás és az új kenyér ünnepére felolvasással készültünk, illetve verseltünk. Az asztalokra került az ünnep kapcsán a zsíros kenyér is.

A közös hétköznapok sem telnek tétlenül. Ezen a nyáron már új „otthonunk” környékét is díszíti virágoskert, a tagok segítő munkájának köszönhetően. Idén Jászszentandrás és Martfű gyógyvizében fürdtünk. Megnéztük a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont modern, interaktív kiállítását. Hasznos információkkal lettünk gazdagabbak az atomenergiával és hazánk villamos energia termelésével kapcsolatosan.

E mellett napi elmaradhatatlan program a kártyaparti, de szívesen kötnek, horgolnak, hímeznek a nénik, vagy épp manuális foglalkozásba kapcsolódnak be, szellemi vetélkedőkön mérik össze tudásukat. Napilapok felolvasásával igyekszünk figyelemmel kísérni a világ dolgait, érdekességeit. Rövid tornával igyekszünk megmozgatni végtagjainkat, ami jókedvre is derít minden résztvevőt. Két ízben nyársalásra is sort kerítettünk.

Az év utolsó kirándulását Tápiószentmártonba tervezzük, a Hurkatöltő Fesztiválra. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Szeptember 14-ei városnapi ünnepségen intézményünk igazgatónője vehette át a szakmai díjat. Ennek a díjnak elnyerésében a klubtagoknak meghatározó szerepük volt. Bizalmukat ezúton is köszönjük és továbbra is igyekszünk mindennapjaikat szebbé, teljesebbé tenni.

Szolgálatunk ellátja az otthonukban élő idős embereket is. Házi segítségnyújtás keretén belül nyújtunk segítséget a mindennapi teendőkben, a személyes gondozásban, bevásárlásban, stb. Kapcsolatot tartunk az ellátottak háziorvosaival, családtagjaival, intézzük a vizsgálatokra való bejutásukat, gyógyszerbeszerzést és adagolást. Igény szerint ellenőrizzük vérnyomásukat, segítséget nyújtunk hivatalos ügyek intézésében.

Örömteli számunkra, hogy már több szép korú ellátottat is köszönthettünk születésnapján. Ebben az évben Kókai András Erkel Ferenc úti lakos töltötte be 90. születésnapját szeptember 19-én. András bácsi harmadik éve, hogy igénybe veszi szolgáltatásainkat. Ezúton is kívánunk neki további jó egészséget!

***

Kérjük a lakosságot, ha családjukban, szomszédjukban, ismeretségi körükben tudnak ellátásra szoruló személyről jelezzenek, vagy forduljanak hozzánk bizalommal.

Vágó Károlyné
Papp Sándorné
a nappali ellátás dolgozói

 

A jászszentandrási gyórgyfürdőben

 

Szalonnasütés

 

Október 1. az Idősek Világnapja. Az Idősek Klubjában október 18-án köszöntöttük a tagokat. Kolléganőm segítségével összegyűjtöttük mindenki legkedvesebb nótáját. Ezt CD-ről hallgattuk vissza, s énekeltük közösen. Az élő zenéről, jó hangulatról Varga Jani bácsi gondoskodott.

Megemlékeztünk az 1956-os forradalomról, a klubtagok verseket olvastak fel, illetve néhányan arról meséltek, amit ők maguk átéltek, megtapasztaltak.

Halottak napján gyertyát gyújtottunk, verseket olvastunk fel temetőben nyugvó halottainkra emlékezve.

Az év utolsó kirándulását Tápiószentmártonba, a Hurkatöltő Fesztiválra szerveztem. November 17-én 34 fővel indultunk el. Bízom benne, mindenki jól érezte magát, s jövőre ismét legalább ennyi érdeklődő lesz.

A klubtagok döntése alapján, a negyedik negyedéves névnapokat összevonva tartottuk meg. A jó hangulathoz a zenét ismételten Varga Jani bácsi szolgáltatta, a sok finomságról pedig maguk az ünnepeltek gondoskodtak.

Felidézve gyermekkorunkat, a hagyományokat, a Mikulás történetét, a klubba is megérkezett a télapó, szerény ajándékokkal kedveskedve minden klubtagnak. Valószínűleg, mert egész évben jól viselkedtünk, a délelőtt folyamán további két mikulás látogatott el a klubba, ami még vidámabb hangulatot varázsolt. Segítségüket köszönjük.

A karácsonyi ünnepségünket összekötöttük az óév búcsúztatásával. Felolvastam, verseltünk, történeteket mondtunk, és Fórika Attila gitárkísérete mellett karácsonyi dalokat énekeltünk. Délre megfőttek a virslik, amit mindenki jóízűen elfogyasztott.

Ezek voltak röviden a klub nagyobb rendezvényei az utolsó negyedévben. A hétköznapokon sem unatkozunk. Szellemi vetélkedőkkel, találós kérdések megfejtésével, ügyességi játékokkal töltöttük az időt. Az ünnepek beköszöntével pedig elkezdtük készíteni az ajándékokat és az alkalomhoz illő teremdekorációkat.

Szeretném megköszönni a klubtagok segítő munkáját, amivel egész évben hozzájárultak egy-egy kirándulás, rendezvény, de akár a hétköznapok programjainak színvonalas megvalósításához.

Köszönettel tartozom kollégáimnak, akik folyamatosan segítséget nyújtottak a klub eredményes működéséhez.

Boldog új évet, erőt, egészséget, kitartást kívánok mindenkinek a 2013-as évhez!

Vágó Károlyné
szociális gondozó

 

Óév búcsúztató gitárkísérettel

 

Két Mikulás járt a klubban

 

Újszász 2016©