2021. augusztus 27-én Kőteleken – LESZEL A BARÁTOM? – IGEN! címmel rendezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felzárkózási Fórum és Munkacsoportok első közös akcióját, az I. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermek és Ifjúsági Barátság Napot.

A rendezvény célja az volt, hogy

  • A tervezés, a szervezés, az előkészítés, a megvalósítás és az utómunka során a Fórum és Munkacsoport tagok és partnereik együttműködése fejlődjön.
  • A programban részt vevő gyerekek, fiatalok, családok, szakemberek, segítők megismerjék egymást, kapcsolatok szövődjenek közöttük, szemléletváltás jöjjön létre az eltérő élethelyzetek megismerése által.
  • Tartós, meghatározó jelentőségű, akár életre szóló barátságok alakuljanak ki a résztvevők között.

A rendezvényen közel százan vettek részt:

  • roma gyerekek és őket segítő felnőttek
  • fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek
  • elfogadást segítő szakemberek és segítők
  • mások gyermekeivel szívesen törődő családok
  • elfogadást segítő önkéntes fiatalok

A résztvevők nyolc helyszínen gyűjthették Barátság útlevelükbe a különböző feladatok teljesítését igazoló matricákat. Az egyik helyszínen egészségnevelési előadások és tesztek zajlottak a dohányzás, az alkohol és a kábítószer káros hatásairól, a rászokás elkerüléséről, a másik helyszínen bűnmegelőzési tanácsadást hallhattak a résztvevők, végig mehettek a részeg szemüveges akadálypályán, a fogyatékkal élők és a látássérültek elfogadására érzékenyítési előadások és feladatok voltak. A sport az egészségmegőrzés és a közösségépítés fontos elemeként kapott helyet a programban. Két sportág – a mediball és a lábtoll-labda – szerepelt a feladatok között. A lábtoll-labdázást Fehér János vezetésével az Újszászi VVSE versenyzői – Csabai Gábor, Diós Letícia, Jónás Károly Kanalas Renátó, Kulcsár Zalán, és Zsigmond Tamás – képviselték. Szabadtéri bemutatóra és hálós játékra készültek, de az eső ebben megakadályozta őket. Lábtoll-labdázni kis helyen is lehet. Ezt egy kicsi színpadon tartott bemutatóval és a színpad előtti szűk helyen tartott közös játékkal bizonyították. A résztvevők: a gyerekek és az őket segítő és kísérő felnőttek nagy lelkesedéssel lábtoll-labdáztak. Sikerült azt is bebizonyítani, hogy a lábtoll-labdázás mindenkinek a lábában van.

 

Bemelegítés

 

Lovász Tibor, Kőtelek polgármestere. A megnyitó után is kipróbálta a lábtoll-labdázást

 

Veresné Péter Judit főszervező

 

Diós Letícia

 

Kulcsár Zalán

 

Kanalas Renátó

 

Csabai Gábor és Jónás Károly

 

Kulcsár Zalán

 

Jónás Károly

 

Zsigmond Tamás

 

Diós Letícia

 

Csabai Gábor

 

Kanalas Renátó

 

Az első csoport

 

Játék Diós Letícia segítségével

 

Sikeres rúgások

 

Játék az ebédlőben

 

A kicsik egyensúly gyakorlatokkal kezdtek

 

A lábtoll-labda helyszín

 

Labda egyensúlyozás mérlegállásban

 

Ügyes megoldás

 

Guggolás labdával

 

Dékány Zoltán mindent tudott a labdával

 

Játék Kanalas Renátóval

 

Ügyes lányok

 

Lányok a színpadon

 

 

Barátság útlevél

 

Barátság útlevél

 

Fotó: Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.