Az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendeletének 5.§-ban meghatározza, hogy egy tanítás nélküli munkanapot az általános iskolákban pályaorientációs célra kell felhasználni a tanév során.

Iskolánkban, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában fontosnak tartjuk, hogy a pályaorientációs tevékenység ne korlátozódjon a 7-8. évfolyamra, hanem minden életkorban az annak megfelelő formában készítse fel tanulóinkat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, valamint hogy személyes élményeik alapján alakuljon ki bennük a szakmatanulás igénye.

 

A fotókat a pályaorientációs napról Bóta Adrienn, a visontai kirándulásról Pomázi Melinda készítette

 

Ezek a céljaink 2021.10.14-én remekül teljesültek, mert a Szolnoki Szakképzési Centrum tanárainak és diákjainak sokrétű, átfogó, érdekes foglalkozásai, a Katonai Toborzó Iroda munkatársainak fegyverbemutatója és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztással foglalkozó munkatársainak előadásai fantasztikus napot varázsoltak számunkra.

Iskolánk tanulói kipróbálhatták a bemutatott eszközöket, játékos tevékenykedtetés formájában bekapcsolódhattak a folyamatokba, kísérletekbe, munkadarabokat készíthettek.

A nagyszabású rendezvényt a Szakképzési Centrum kancellárja, Hicsó György nyitotta meg, aki köszöntötte iskolánk valamennyi tanulóját és pedagógusát.

A nap végén több tanulónk boldogan mesélt az élményeiről, valamint beszámoltak arról, hogy megtalálták azt a középiskolát, ahol tanulmányaikat szeretnék folytatni.

Köszönettel tartozunk a hozzánk ellátogató kedves vendégeknek, hogy diákjaink megismerkedhettek szakmákkal, foglalkozásokkal, középiskolákkal, hogy a műszaki és a szolgáltatási területek mindennapi életünkben való megjelenését bemutatták, rávilágítottak erősségeinkre, és fantasztikus, élményekkel teli napot szereztek kicsitől nagyig, mindenkinek.

Köszönettel tartozunk még a Városi Művelődési Ház munkatársainak, akik helyszínt biztosítottak a pályaorientációs nap egyik állomásának.

Október 15-én zömében 7-8. osztályos tanulókkal pályaorientációs kirándulást szerveztünk Visontára, a Mátrai Hőerőműbe.

Kirándulásunk elején megnéztük, hogy hol bányásszák az erőmű működéséhez nélkülözhetetlen lignitet, majd a látogatói központban megtartott üzembemutatás után kisvonatra ültünk, amivel körbevittek bennünket a hőerőmű területén. Jártunk a messziről is látszódó Heller torony aljában, és megismertük, hogyan termelődik a villamos energia.

Kedves vezetőnktől sok új információhoz jutottunk, így például megtudtuk azt is, hogy Magyarország energiaellátásának 13%-át itt, Visontán termelik.

Ezen a napon is remek lehetőség adódott arra, hogy megismerkedjünk szakmákkal, és egy üzem működését a helyszínen megtapasztaljuk.

Pomázi Melinda
intézményvezető-helyettes

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.