Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Július elsején a Jász Világtalálkozó idei helyszínén, Jászdózsán képviseltük településünket egy nagyobb delegációval.

Július 4-én egy kötetlen beszélgetésre, "teadélutánra" invitáltuk a Polgármesteri Hivatal nyugdíjas dolgozóit. Köszönöm, hogy olyan sokan eljöttek és tanácsaikkal, észrevételeikkel segítették munkánkat. Tanulságos volt végighallgatni a régi történeteket, felidézni az első választások utáni nehézségeket, megismerkedni az önkormányzatiság kezdeteivel, és az eltelt három évtized eredményeivel. Köszönöm Tolvaj József képviselőnek, hogy segített megszervezni az eseményt!

Július 5-én táborozó kadétok látogattak el Újszászra. A katonai nevelés fontos feladat, melyből településünk is egyre nagyobb részt vállal. A kadétok szakavatott kísérővel bejárták és megismerték az Abonyi úti légvédelmi objektumot, majd megtekintették a nagy Orczy-kastélyt (Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ), végül légpuska lövészeten vettek részt a Rózsa Imre Technikumban. A nagy sikerre való tekintettel a táborozó kadétok július 11-én és július 27-én is visszatértek településünkre.

Július 6-án az Idősekért Alapítvány szervezésével Szerbiába, Szabadkára és Palicsra látogattak el a Zagyvaparti Idősek Otthonának munkatársai. Az Alapítvány a családtagok utazását is lehetővé tette, így sokakat párjuk is elkísért az izgalmas útra. Szabadkán piacozással, majd rövid városnézéssel telt el a délelőtt. Ezután Palicsra, városunk testvértelepülésére látogatott el a csapat, ahol egy tóparti sétát követően hamisítatlan szerb grill-ebéddel kényeztettek el bennünket. Köszönöm, hogy én kísérhettem a csoportot ezeken a számomra nagyon kedves helyeken. A visszajelzések alapján úgy láttam, mindenki jól érezte magát az úton.

Július 7-én a köztisztviselők napját ünnepeltük. A Polgármesteri Hivatal dolgozóinak ezen a napon egy csapatépítő kirándulással köszöntük meg egész éves munkájukat.

Július 10-én kezdődött el a Parkerdei Gyere Tábor, mely hagyományosan az Újszász Városi Önkormányzat és a Gyere Segíts Alapítvány közös nyári sátortábora. Idén is különleges élményekkel gazdagodtak a táborozók és táboroztatók egyaránt.

Július 13-án Alpolgármester Asszony képviselte Önkormányzatunkat az Újszászi Vasutas Egyesület által megrendezett szokásos Vasutasnapon. A rendezvény a vártaknak megfelelően, magas szinten került megrendezésre. Gratulálok a Vasutas Egyesület minden tagjának, de különösen Szajkó Gyuláné Terikének és Vas Imre elnök úrnak a lelkiismeretes, egymást segítő és támogató egész éves munkához!

Első alkalommal rendezett harcos tematikájú honvédelmi tábort az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj Újszászon, a Parkerdei Erdészház területén. A különleges erdei környezet és a Zagyva folyó közelsége igazi terepgyakorlatokra adott lehetőséget, melyet jól ki is használtak a táborozók. Úgy gondolom, jövőre biztosan lesz folytatása ennek a kezdeményezésnek.

Normalizálódni látszik a szúnyoghelyzet településünkön. A légi irtás központi tiltása és a szokatlanul csapadékos időjárás együttesen katasztrófaközeli állapotot idézett elő az alsó-zagyvamenti településeken. Mára a komfortosság határát talán már elérő (egyes településrészeken a környezeti adottságok miatt biztosan ez alatt maradó) állapotot gyakorított földi irtásokkal tudtuk elérni. A június 3-i elrontott földi szúnyoggyérítés után a Katasztrófavédelem június 9-én, június 16-án, július 5-én, július 26-án és augusztus 2-án végzett beavatkozást a településen. Önkormányzatunk ezek mellett július 20-án saját forrásból földi hidegködös védekezést rendelt el.
A további nyári hetekben minden valószínűség szerint folytatnunk kell majd ezt a gyakorított védekezési programot annak érdekében, hogy a vérszívók mennyisége továbbra is elviselhető mértékű maradjon.

Július 22-én, szombaton rendezvényektől volt hangos Újszász.
A délelőtti hivatalos megnyitóval kezdetét vette a 26. Hungarian Open lábtoll-labda bajnokság. 9 országból mintegy 180 versenyző mérte össze tudását a több napos versenyen.
Közben az Újszászi Parkerdőben második országos versenyüket tartották az Újszászi Íjászok. 40 településről, 135 nevező érkezett a rendezvényre.
S ha mindez nem lett volna még elég, Zenés Nyári Esttel vártak minden szórakozni vágyót este a Főtérre Művelődési Házunk munkatársai.
Köszönöm a szervezőknek és a számtalan önkéntesnek azt a példamutató munkát, melyet a rendezvények sikeréért megtettek.

Július végére megnyugtató módon zárult az Abonyi úti Szent Anna kút vízminőségével kapcsolatos vizsgálatok eredménye.
Önkormányzatunk rutinszerűen, évente többszöri mintavételezéssel vizsgáltatja mindkét artézi kút vízminőségét akkreditált laboratóriummal. A júniusi mintavétel alkalmával az Abonyi úti Szent Anna kút vízminőségének egy mutatója pozitív irányba mozdult el, ezért a vízminőséget vizsgáló szerv a mélyfúrású kút teljes fertőtlenítését és a vizsgálat megismétlését kérte önkormányzatunktól.
A vízkivétel tiltására nem került sor, de a fokozott biztonság betartása érdekében a kút vizének fogyasztását csak hőkezelés (forralás) után volt ajánlott fogyasztani az elmúlt hetekben.
A kút fertőtlenítése után az ismételt vizsgálat már megfelelő eredményt hozott, de a kérdéses csíraszám mutató még pozitív értéken állt, így a tartósan megbízható ivóvízellátás érdekében újabb teljes fertőtlenítést, majd megismételt mintavételt kértem az illetékes szakemberektől.
A kezelések megtették hatásukat: a friss vízbakteriológiai vizsgálati eredmények szerint jelenleg a kút vizének valamennyi vizsgálati értéke nulla, azaz teljesen csíramentes állapotot mutat. A Szent Anna kút vize biztonságosan, hőkezelés nélkül is fogyasztható.

Hívtak, mentem. Július 28-án utcafórumot tartottam a Szeles és Tápiógyörgyei utcasarkon. A számtalan lakossági kérdést és felvetést köszönöm, hiszek abban, hogy minden emberi kapcsolat kizárólag őszinte kommunikációval tartható fent. Köszönöm a biztatást és a támogatást is – igyekszem azt a jövőben is megszolgálni!

Több fontos, közösséget érintő személyi változás is történt településünkön.

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntöttük Miklós János plébános urat július 30-án.
Köszönöm településeink érdekében végzett, másfél évtizedes áldozatos munkáját. Isten éltesse őt sokáig erőben, egészségben! Kívánom, hogy még nagyon sokáig tudjon dolgozni mindannyiunkért új szolgálati helyén, Nagykátán, hiszen a tétlen nyugdíjas évek helyett Plébános úr továbbra is a munkát, az emberek szolgálatát választotta élete céljának.

Július 24-én tette le hivatali esküjét és kapta meg kinevezését Czinkos Judit jegyző asszony, aki a régóta betöltetlen jegyzői pozíciót foglalta el Újszászon.

Távozik Önkormányzatunktól Munkácsi György aljegyző.

Fiatal, kreatív szakemberekből álló csapat szervezi a jövőben településünk sport és kulturális életét.
Berzi-Gonda Adrienn 2019. 07. 01. óta vezeti Városi Művelődési Házunkat. Adrienn színház- és filmszínész, informatikus-könyvtáros, közművelődési szakember, valamint tanító felsőfokú végzettségekkel rendelkezik.
2023. 07. 17-én kezdett Adrienn mellett a Művelődési Házban dolgozni Nagy Natália, turizmus-vendéglátó szakos közgazdász.
Szurmai Tibor már régi motorosnak számít városunk sportéletének szervezésében. Tibi sportolóként, MLSZ Grassroots „C” labdarúgóedzőként elsősorban tornacsarnokunk és a csarnok körül egyre gyarapodó Sportközpont üzemeltetéséért felelős munkatárs.
2023. 08. 01-től sportszervezőként erősíti önkormányzatunkat Farkas Lilla közgazdász, aki jelenleg munkája mellett sportközgazdászi mesterképzését végzi. Lilla kiváló sportoló, számtalan sportsiker és rangos eredmény birtokosa, 2019 évben Újszász Város Ifjú Tehetsége címmel kitüntetett.
Mind a négyen szakképzettek, tehetségesek és fiatalok. Ráadásul mind a négyen újszásziak, akik elkötelezettek településünk közösségeinek fejlesztésében.
Sikeres munkát és jó szakmai sikereket kívánok a frissen összeállt/kiegészült csapatnak!
A jövőben is mindenben számíthatnak a támogatásomra.

Augusztus elejétől új védőnő teljesít szolgálatot Újszászon a 2. számú védőnői körzetben.
Veres Viktória, egy ifjú mezőtúri hölgy személyében kapott védőnőt a július 1. óta betöltetlen státuszú helyre településünk az állami fenntartó Hetényi Géza kórháztól.
A hónap elején személyesen üdvözöltük Viktóriát és tárgyaltunk Jegyző Asszonnyal szolgálati lakásról, szolgálati kerékpárról, és az egyéb működési feltételek biztosításáról. Bár a fenntartási kötelezettség 2023. július 1. óta nem önkormányzatunkat terheli, a lakosság magas szintű ellátása mindannyiunk legfőbb érdeke. Védőnőink munkáját ezért továbbra is mindenben támogatni fogjuk. Jó munkát kívánok, Isten hozta őt a településünkön!

Augusztus elsejétől új plébános atya teljesít szolgálatot római katolikus egyházközségünkben.
Szabó József László Kemencéről érkezett, a közelmúltban Nagykátára távozó Miklós János plébános helyére. Úgy látom, József atya rövid idő alatt berendezkedett Újszászon, hiszen figyelme máris az utóbbi időben legtöbb panaszra okot adó probléma: temetőnk állapota felé fordult.
Településünk egyetlen temetője egyházi tulajdonú, a Váci Egyházmegyei Temetőüzemeltetési Kft fenntartásában üzemeltetett intézmény. Területének általános állapota miatt azonban számtalan lakossági panasz, közösségi bejegyzés született az utóbbi időben. Plébános úr augusztus 12. szombati napra közösségi munkát hirdetett, hogy temetőnk a közeledő búcsú időpontjára méltó módon tudja fogadni a hozzátartozókat. Bízom benne, hogy sokan csatlakozunk a kezdeményezéshez.
Isten hozta Plébános urat Újszászon! Munkájához kitartást, s mindenekelőtt jó egészséget kívánok!

 

Enyhítések az illegálisan létesített kutak engedélyezésénél!

Jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz, amennyiben megfelel az alábbi kitételeknek:
– háztartási használatra létesített
– mélysége nem haladja meg az 50 métert;
– nem érintik az első vízzáró réteget;
– háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál;
– és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.
Az ilyen kutaknál nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra, azaz nem kell bejelenteni sem azok létesítését, sem azok fennmaradását senkinek.
A vízkészlet-védelmi szempontból védendő területek kijelölése idén augusztusban várható, így az Újszász közigazgatási területén létesített sekély kutak csak abban az esetben kaphatnak mentességet, ha településünk nem esik a védendő terület lehatárolása alá.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

A Jász Világtalálkozón képviseltük településünket
(Fotó: Facebook)

 

Harcos tematikájú honvédelmi tábor az újszászi parkerdőben
(Fotó: Facebook)

 

A Parkerdei Gyere Tábor
(Fotó: Facebook)

 

Az Újszászi Parkerdőben második országos versenyüket tartot ták az Újszászi Íjászok
(Fotó: Facebook)

 

9 országból mintegy 180 versenyző mérte össze tudását a 26. Hungarian Open lábtoll-labda bajnokságon
(Fotó: Facebook)

 

Utcafórum a Szeles és Tápiógyörgyei utcasarkon
(Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.