Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Június 3-án szombaton nagy sikerű Kerti Partyt rendezett általános iskolánk udvarán az intézmény dolgozói és szülői munkaközössége. Iskolásaink hónapok óta, minden erejüket beleadva készültek a fellépésekre, ami meg is mutatkozott a produkciók magas színvonalán. Jó volt látni azt az összefogást, ami a jótékonysági műsor támogatására létrejött. Gratulálok a kezdeményezéshez!

Júniusban a tanévzárók és ballagások mellett a pedagógusokat is köszöntjük, a nemzetközi pedagógusnap alkalmából. Ahogy Nikosz Kazantzakisz írta: „A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.”
Köszönjük mindannyiuknak ezt az áldozatot!

 

A ballagó óvodások fogadása a Városházán már évek óta hagyomány Újszászon

Az apróságok ilyenkor rajzokkal és énekkel, míg Önkormányzatunk finom süteménnyel és üdítővel készül a nagy eseményre. Idén június 6-án került erre sor.
Miután közösen átbeszéltük az iskolakezdés várható nehézségeit, áttekintettük településeink jelképeit és megismerkedtünk híresebb épületeivel, látnivalóival.
Meg kellett állapítanom, hogy óvodásaink idén is nagyon felkészülten és céltudatosan vágnak bele életük következő kalandjába, az évtizedekig tartó tanulásba.
Ha valóra válnak az álmok, akkor hosszú távon biztosított lesz településünk jövője fodrászokból, körmösökből, tudósokból, művészekből és mozdonyvetőkből, de katonákból, állatorvosokból és tűzoltókból is.
Külön örömmel hallottam, hogy a 2040-ben tartandó önkormányzati választásokon már biztosan lesz két polgármester- jelölt indulónk és egy kislegény nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint egyenesen a miniszterelnöki bársonyszéket.
Nagy hiány van ebben a világban valóra váltott álmokból, de a lelkes szempárokba nézve úgy gondolom: elérhetővé válik minden, ha van elég hitünk hozzá.
Jó utat az életben kis barátaink, kívánom, hogy minden álmotok teljesüljön!

 

A Zagyva folyó gyakori áradásai és a rendkívüli csapadékmennyiség miatt katasztrofális mértéket öltött a szúnyoginvázió térségünkben.
A jelentős méretű pangó vízfelületek és a légi kémiai védekezés tiltása miatt ezen a helyzeten a földi gyérítés önmagában már biztosan nem tud segíteni, hiszen közútról a lakott belterület jelentős része nem elérhető az így kiszórt vegyszerrel.
Nagy szükség lenne most a földi kémiai védekezéssel egyidőben a légi védekezés elrendelésére, azt azonban egy Uniós szabályozás nem teszi jelenleg lehetővé.
2023.06.09-én közös levélben fordultunk a három Zagyva- menti település, Szászberek Újszász és Zagyvarékas nevében az Országos Tisztifőorvos felé, hogy a légi védekezést engedélyezze térségünkben.
2023.06.30-án ezt a kérésünket levélben utasították el, a rendkívüli invázió állítólagos hiányára hivatkozva.
A dolog szépséghibája, hogy 2023.06.29-én, azaz előző este azonban kérésünkre Andrási Lőrinc entomológus kíséretünkben végigjárva a térséget, egyértelműen igazolta a rendkívüli invázió meglétét.
Idén már kétszer volt tervezett, és egyszer reklamáció miatt rendkívüli földi kémiai védekezés településünkön és július első felében két földi kémiai védekezést is tervezünk az időjárás függvényében végrehajtani, a helyzet stabilizálása érdekében.
Fontos tudni, hogy ezek a védekezések az elrendelő számára súlyos pénzösszegekbe kerülnek, miközben légi kiegészítő védekezés nélkül csupán 2-3 napig érezhető a hatásuk.
A védekezés tehát pillanatnyi enyhülést hoz, ez azonban önmagában (légi és lakossági támogatás nélkül) nem lehet és nem is lesz tartós.
A csípőszúnyog ebben az évszakban folyamatosan rakja le petéit az állóvizekbe, ahonnan 8-15 naponta kelnek ki az újabb nemzedékek.
Légi védekezés nélkül ráadásul településünk területének nagy része kezeletlen marad, hiszen a közútról ideális esetben is csak jobbra- balra maximum 50-50 méteres sávban tudják a vegyszert kijuttatni a szakemberek.
A légi gyérítés kivezetésével lakossági támogatás nélkül tehát nem lehetséges tartós, s főleg környezetbarát módon elért javulás ebben a kérdésben. A magas fű, az elhanyagolt kertek, a nem megfelelően kezelt vízgyűjtők, egy udvaron felejtett gumiabroncs, vagy egy megereszkedett esőcsatorna vérszívók százait képes újratermelni hetente, ami ellen a közterületen végzett vegyszeres védekezés mit sem ér.
Önkormányzatunk erejéhez mérten helyt próbál állni ebben a helyzetben is, de kis odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk saját és szomszédaink életminőségének javításáért.
A mellékelt linken elérhető tájékoztató segít eligazodni mindenkinek a szúnyogok elleni védekezés kérdéseiben:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

 

Hamarosan műfüves futballpálya létesül Újszászon!

Minden bizonnyal régi hiányt sikerül orvosolnunk azzal a beruházással, amelynek kitűzését a napokban sikerült végrehajtanunk a tornacsarnokot is magában foglaló Sportközpont területén.
Az elmúlt évtizedben számtalan sportberuházás valósulhatott meg a TAO program keretein belül országosan, ám 2018-tól kezdve ezek a lehetőségek folyamatosan bezárultak az addig nem pályázó települések előtt.
Számos egyeztetés és tárgyalás után most városunk is megkapta annak lehetőségét, hogy egy 20x40 méteres játékterületű műfüves focipálya birtokosa lehessen, ezzel is támogatva az iskolai sportoktatás fejlesztésén túl azt, hogy településünk futballszerető lakossága minél több játéklehetőséghez jusson.
Az MLSZ TAO pályaépítési program keretében megvalósuló, közel 36.000.000 Ft értékű beruházás mellé településünk jelentős önerőt biztosít, a világítási rendszer előszerelésének teljes költségét magára vállalva.
A nehéz gazdasági körülmények ellenére is megvalósuló projekt létrejöttéért óriási köszönettel tartozunk Farkas Istvánnak, az Újszász Városi Vasutas Sportegyesület elnökének, valamint a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Szilvási Ferenc szakosztályvezetőnek, és az MLSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának, kiemelten Varga Zsolt László igazgató úrnak.
A munkaterület átadás-átvétele megtörtént, a kivitelezést végző cég előrejelzése szerint a pályát a játékosok a Városnap előtt biztosan birtokba tudják majd venni.

 

Június 29-én csütörtökön két ünnepségen is részt vehettem.

Minden évben tanévzáró után egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött ebéden látom vendégül a jó tanuló általános iskolai felsős diákokat, valamint a végzős osztályok osztályfőnökeit és az iskola vezetését. 13:00 órakor a Szász Étteremben találkoztam velük. Hasznosak ezek a beszélgetések, hiszen annyi ifjú tehetség, annyi ifjú reménység mutatja meg magát ilyenkor. Hálás vagyok, hogy idén is elfogadták a meghívásomat!

18:00 órakor dr. Szegedi Gyula akadémikus, Széchenyi-díjas magyar orvos, belgyógyász, immunológus, egyetemi tanár emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét Semmelweis- napi megemlékezésünk, ahol az egészségügyben dolgozó aktív és nyugdíjas szakembereket köszöntöttük.

Hálás szívvel köszönjük munkájukat, hiszen az év minden napján ők vigyázzák életünket, egészségünket.

 

Enyhítések az illegálisan létesített kutak engedélyezésénél!

Jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz, amennyiben megfelel az alábbi kitételeknek:
– háztartási használatra létesített
– mélysége nem haladja meg az 50 métert;
– nem érintik az első vízzáró réteget;
– háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál;
– és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.
Az ilyen kutaknál nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra, azaz nem kell bejelenteni sem azok létesítését, sem azok fennmaradását senkinek.
A vízkészlet-védelmi szempontból védendő területek kijelölése idén augusztusban várható, így az Újszász közigazgatási területén létesített sekély kutak csak abban az esetben kaphatnak mentességet, ha településünk nem esik a védendő terület lehatárolása alá.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Évek óta hagyomány a ballagó óvodások fogadása a Városházán
(Fotó: Facebook)

 

A három Zagyva-menti település, Szászberek Újszász és Zagyvarékas nevében közös levélben kérvényeztük a légi védekezés engedélyezését
(Fotó: Facebook)

 

20x40 méteres játékterületű műfüves focipálya épül városunkban
(Fotó: Facebook)

 

20x40 méteres játékterületű műfüves focipálya épül városunkban
(Fotó: Facebook)

 

A jó tanuló általános iskolások ebédjén
(Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.