Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt hónapban Jászfényszarun tárgyaltam Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonnyal településeink jövőbeli együttműködési lehetőségeiről, képviseltem településünket a KTZVE Egyesület éves közgyűlésén, és több testületi ülést is összehívtam a folyamatban lévő fejlesztések és egyéb aktuális ügyek megtárgyalására. Köszönöm azoknak a képviselőknek és bizottsági tagoknak az aktív munkáját, akik lelkiismeretesen részt vesznek az előterjesztések megvitatásában, ezzel is segítve településünk fejlődését. 

Június 3-án a pedagógusokat ünnepeltük. Sokan elfogadták meghívásunkat, és eljöttek a művelődési házban tartott ünnepi rendezvényünkre. A színvonalas műsor és a szívhez szóló köszöntő után a díjak, elismerések átadása következett, majd egy állófogadás keretében láttam vendégül városunk pedagógusait. 

Gratulálok minden elismerésben részesült aktív és nyugdíjas pedagógusnak, és köszönöm az áldozatos munkáját minden oktatási- nevelési intézményünk valamennyi dolgozójának! Külön megtiszteltetés volt számomra, hogy én köszönthettem Rózsa Imrénét rubin, Deák Imrénét és Mucza Endrénét gyémánt, valamint Jász Zoltánnét arany diplomájának alkalmából.  

Június elsején történelmi pillanatnak lehettek részesei azok az újszászi zarándokok, akik ott voltak Erdélyben Csíksomlyón, Ferenc pápa látogatásakor. Hálás vagyok azért, hogy a nehéz és hosszú utat bejáró csapat útját megszervezhettem! 

Június 4-én méltó módon, szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról a katolikus templom oldalfalán elhelyezett Trianon emlékműnél. 

Június 5-én ünnepeltük a Környezetvédelmi Világnapot. A világnap alkalmából az Állami Közútkezelő emléktáblát helyezett el azon az útszakaszon, ahol alig két hónappal korábban 70 lelkes újszászi önkéntessel mintegy 15.000 kg szemetet gyűjtöttünk össze, egyetlen nap alatt. Az akciót annak idején összehangoltam Szászberek község polgármesterével, Alapi Józseffel, akinek vezetésével a szomszédos főút környezetét tisztította meg egy hasonlóan lelkes csapat. Az egy kilométer hosszú erdei út ma már sorompóval védett, hulladékmentes, kerékpározásra és kirándulásra így egyaránt kiválóan alkalmas. 

Június 11-én a városháza dísztermében fogadtam a ballagó óvodás csoportokat. Egy sütemény mellett elbeszélgettünk az élet nagy dolgairól, és vállamra akasztották azt a ballagó tarisznyát, mely a gondtalan gyermekkor egyik nagy állomása után ősszel egy új kaland, az iskola falai közé kíséri őket. Kívánom, hogy minden álmuk váljon valóra, éljenek nyugodt és boldog életet! A magam részéről azért dolgozom, hogy Újszász egy szerethető és biztonságos városként segítse céljaik elérését! 

Június 8-án fővédnöke lehettem a Gyere, Segíts Alapítvány által rendezett jótékonysági kerti partynak. A gimnázium udvarán, rendkívül jó hangulatban megtartott jótékonysági rendezvény teljes bevételét az újszászi egészségnap javára ajánlotta fel a szervező alapítvány. Gratulálok Makainé Zérczi Zsuzsanna elnök asszonynak és Ágotai Emese alelnök asszonynak a kezdeményezéshez! 

Június 9-én az újszászi küldöttség élén részt vettem a Jászkiséren megrendezett XXV. Jász Világtalálkozón. A rendezvénysorozaton több programelemben is megmutatták tudásukat a településünkről érkezettek. 

Június 23-án megnyitóval egybekötött zenés Szent Iván éji programot szervezett az Újszászi Önvédelmi Sportegyesület az általa frissen felújított Nagykerti Sport és Szabadidőközpontban. Sokan látogattak ki a sporteseményekkel, koncertekkel, BikeSafe kerékpár- regisztrációval összekötött eseményre, mely éjszaka tűzijátékkal zárult. A megnyitó tiszteletére három fát is elültettünk az intézmény udvarán. 

Június 29-én az újszásziak ismét derekasan kitettek magukért. Településünket képviselte a Szászbereken megrendezett első Szomszédünnepen a Százszorszép Népdalkör, a Fordulat és az Only Dance tánccsoport, valamint Kiss Sándor és Kiss Lívia. Ezüstérmet hozott el a jászapáti aratónapon az újszásziak birkapörköltje és birspálinkája, valamint aznap tartotta ünnepségét a 20 éves Együtt Újszászért Egyesület is, melynek kiemelkedő munkáját és eredményeit mindannyian ismerjük és elismerjük. Gratulálok az egyesület munkájához, melyet településünk javára végeznek kiemelkedő hatékonysággal immár két évtizede! 

Ünnepélyes keretek között került sor június 30-án az egészségház felavatására. Régi vágyunk teljesült ezzel, hiszen így a négy felnőtt és egy gyermek háziorvos, valamint a védőnői szolgálat közös épületben, modern és kulturált környezetben tudja majd fogadni a gyógyulni vágyókat. Ahogy avatóbeszédemben kihangsúlyoztam: a most átadásra került épület önmagában csak egy üres váz, azt az abban dolgozók szakértelme és elhivatottsága fogja majd élettel megtölteni, mindannyiunk hasznára. 

A 160 millió Ft támogatásból megvalósult új építésű első ütemet hamarosan a meglévő orvosi rendelő részleges felújítása fogja követni, melyhez Magyarország Kormánya 28 millió Ft céltámogatást biztosított településünknek. Az összeg már megérkezett az Önkormányzathoz. Jelenleg a második ütem közbeszerzési eljárása zajlik, így reményeink szerint heteken belül a munkálatok is elkezdődhetnek. Az új egészségház kivitelezésekor gondoltunk a környezet védelmére is: a felhasznált elektromos energia jelentős részét a tetőn elhelyezett napelemek állítják majd elő. 

 

Szúnyogirtás Újszászon 

Az elmúlt hónapban talán a rendkívüli szúnyoginvázió borzolta fel legjobban a lakosság kedélyét. Ahogyan a híradásokból is értesülhettünk róla, a rendkívül csapadékos nyár eleji időszak különösen kedvezett a vérszívók elszaporodásának. Az elmúlt évtizedekben páratlan, szinte az egész országra kiterjedő vészhelyzet alakult ki ebben a kérdésben. 

A jogszabályokban meghatározott számtalan önkormányzati feladat mellett nem mindenki számára nyilvánvaló az a tény, hogy a szúnyoggyérítés nem önkormányzati, hanem állami feladat. Hasonlóan az ár- és belvízi védekezéshez, ezt a kötelező állami feladatot is a katasztrófavédelem koordinálja. Az idei évben kiemelt gyakorisággal hajtottak végre védekezést, Újszász (cikkem megírásáig) már egy légi és egy földi kémiai védekezést kapott ezen a vonalon, mely normál években bőségesen elegendő lett volna a komfortos közérzet eléréséhez. 

Jól jelzi a helyzet komolyságát az, hogy a szokásos gyakoriságú védekezés mellett a vérszívók száma még így is jelentősen meghaladja az elviselhető mértéket. Önkormányzatunk ezért úgy határozott, hogy nem kötelező feladatellátás körében (hasonlóan sok más önkormányzathoz) kiegészítő szúnyoggyérítést rendel meg az erre szakosodott szolgáltatóktól. 

A védekezéseket (a maximális hatékonyság érdekében) minden esetben összehangoltam a szomszédos települések, Zagyvarékas és Szászberek polgármestereivel.  

Az elkövetkező nyári hónapokban folyamatosan tartani fogjuk a kapcsolatot a katasztrófavédelem munkatársaival, és amennyiben szükségesnek érezzük, további kiegészítő szúnyogirtást fogunk elrendelni. Az ehhez szükséges anyagi forrásokat más feladatok ellátásából tudjuk átcsoportosítással előteremteni. 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Az Egészségház átadásán
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Az Együtt Újszászért Egyesület születésnapján Bodnárné Szabó Gabriellával
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A XXV. Jász Világtalálkozón
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Erdélyben Csíksomlyón, Ferenc pápa látogatásakor

 

A Semmelweis ünnepségen dr. Ágotai Edével
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A Nemzeti Összetartás Napi megemlékezésen
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.