Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Áprilisban előterjesztésemre a képviselő-testület módosította Újszász Város Szervezeti és Működési Szabályzatát: kisebb és hatékonyabb önkormányzatot hoztunk létre. A képviselő-testület mellett eddig négy bizottság működött. A módosítás értelmében a jövőben egy összbizottság látja majd el ugyanazon feladatot, melynek a képviselőkön kívül három külsős tagja van: jogi, szociális és pénzügyi szakterületekről. A módosítás rugalmasabbá és gyorsabbá teszi az önkormányzati munkát, mindezek mellett az átszervezés több mint egymillió forintos megtakarítást fog eredményezni a városunknak évente. 

Sikeresen zárult a Police Café ingyenes kerékpár regisztrációja Újszászon. Sokan éltek a kerékpárok regisztrálásának ingyenes lehetőségével. Több lakos is jelezte felém, hogy az aktív dolgozókra tekintettel jó lenne az akciót munkaidőn túl, vagy hétvégén is megismételni a közeljövőben. Kérésüket továbbítottam a rendőrség illetékesei felé. 

Intézményeink látogatása során tematikus bemutatók keretében győződhettem meg az újszászi óvoda dolgozóinak nagyszerű szakmai munkájáról, és részt vettem a Zagyvaparti Idősek Otthona kihelyezett vezetőségi ülésén is.

Kiss Erikával, a Zagyvamenti Integrált Központ igazgató asszonyával Újszászon fogadtuk a Bice-Bóca Integrált Támogató Szolgálat képviselőjét, akivel a támogatott személyi szállítás szervezett beindításának lehetőségeiről tárgyaltunk. Eredményes tárgyaláson vagyunk túl, az Alapítvány új emelőliftes, kerekesszékes szállításra berendezett mikrobusza hamarosan munkába is állhat Újszászon - ezzel reményeim szerint egy évek óta hiányzó szolgáltatást sikerül pótolnunk. 

Részt vettem Szolnokon a Járási Védelmi Bizottság soros ülésén, valamint Zagyvarékason egyeztettem térségünk polgármestereivel, Alapi Józseffel és Jánosi Józseffel a közös fejlesztéseink állapotáról. 

Palics testvértelepülésünk meghívására Szerbiában, a Vajdaságban találkozhattunk magyarországi, szlovákiai, szerbiai és romániai települések képviselőivel egy jól szervezett, kiváló konferencián, ahol közös problémáink megvitatása mellett a kisebbségek együttélésének aktuális kérdéseit is megtárgyalhattuk. Palics és Újszász között 1994 óta, 25 éve tart az a kiváló kapcsolat, mely sport, kulturális és különféle szakmai vonalakon, személyes barátságokon keresztül erős köteléket képezett a két település között. Minden alkalommal személyesen is megtapasztalom, hogy Palicson jó újszászinak lenni. Idén tízfős delegációval érkeztünk a konferenciára, és egy különleges meglepetéssel, „testvérzászló” átadásával köszöntöttük vendéglátóinkat. A „testvérzászló” egyik oldalán Újszász címere és a magyar nemzeti szalag, míg másik oldalán Palics címere és a Vajdaság zászlaja látható. 

 

Testvérzászló átadás Palicson

 

Áprilisban részt vehettem a Föld napján megrendezett szemétszedési társadalmi munkán a Kastély Otthonban, valamint húsvét hétfőn meglocsoltam a Zagyvaparti Otthon női lakóit és szolgálatban lévő hölgy munkatársait.  

Kihelyezett testületi ülésen hallgattuk meg a képviselő-testület tagjaival intézményeink beszámolóit, valamint rendkívüli ülésen döntöttünk az RIKK középiskola igazgatói pályázatainak támogatásáról. 

Megkezdtük az épülő egészségház műszaki átadásának előkészítése, és 30-án védelmi gyakorlatot tartottak településünkön a katasztrófavédelem munkatársai. 

Örömteli hírek érkeztek településünk civil szervezeteinek pályázataival kapcsolatban is. Hat újszászi civil szervezet összesen közel 10 millió forint támogatást nyert közösségi (sport és kulturális) programok szervezésére a NEA, valamint LEADER alapokból. Kívánom, hogy tartalmas és jó programokat szervezve, mindannyiunk hasznára, a lehető legjobban gazdálkodjanak ezzel a páratlan lehetőséggel!  

A hónap vége ettől függetlenül is különösen mozgalmasra sikeredett jó programok tekintetében.  

27-én ott lehettem az ötéves Fordulat Tánccsoport ünnepi gálaműsorán. Gratulálok az együttes elért szakmai sikereihez és a kiváló gálaműsorhoz! Kívánok a jövőben is eredményes működést a csoportnak, valamint köszönöm a csoport alapítójának, Kovács-Tukacs Áginak a közösség érdekében végzett áldozatos munkáját! 

28-án a nyilvános tv-felvétellel egybekötött „Táncdalfesztivál” győzteseinek újszászi gálaműsorát tekinthettem meg a művelődési házban. A három felvonásban megrendezett, közel négyórás műsorra nagyon sokan vásároltak jegyet. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a művelődési ház nagytermét. Páratlan élmény volt, amikor több százan énekelték együtt az előadókkal a jobbnál-jobb slágereket. Úgy gondolom, ez az este is bebizonyította azt, hogy van igény helyben is a színvonalas produkciók szervezésére. 

29-én a Zagyvaparti Otthonban köszönthettem az édesanyákat, nagymamákat, déd- és ükmamákat. 

Isten éltessen sokáig egészségben minden édesanyát! 

 

Anyák napi köszöntés a Zagyvaparti Idősek Otthonában

 

Május elsején nagy érdeklődés kísérte a sportpályán megrendezett városi majálist. 8 bográcsban közel 400 adag étel (finomabbnál finomabb fogások) főttek délelőtt, és sokan voltak kíváncsiak a délutáni programokra is. Köszönöm mindenkinek, akikkel együtt tölthettem azt a különleges napot! 

 

Anyák napi köszöntés a Zagyvaparti Idősek Otthonában

 

Pályázat egyes alulhasznosított ingatlanok bérbe adásáról 

Első körben két ingatlan bérbeadására: a valamikori vasutas klub és a Táncsics úti volt iskola épületére írtunk ki pályázati felhívást. A tartós (min.5 éves) bérleti jogot olyan újszászi civil szervezetek tudják megszerezni, amelyek vállalják a pályázat szigorú előírásainak betartását, az ingatlanok állapotának javítását és annak a lakosság hasznára történő üzemeltetését.  

Határidőben a Táncsics úti ingatlanra egy pályázat érkezett, a vasutas klub épületére még nem érkezett pályázat. 

A Táncsics úti ingatlan az együttműködés hatására hamarosan új életre kelhet, és kibővítve eddigi közösségépítő szerepét, új, kulturált közösségi térként szolgálhatja tovább városunk lakosságát. 

Mindenki számára egységesen elérhetőek az önkormányzat fűnyírási, zöldterület- karbantartási szolgáltatásai. 

Többen jelezték felém a lakosság részéről azt az igényüket, hogy a tavasztól őszig terjedő időszakban szívesen vennének igénybe fűkaszálási szolgáltatást, amennyiben erre az önkormányzat lehetőséget biztosítana. 

Az elmúlt héten ezért utasításban szabályoztam a városüzemeltetési csoport tagjai által végzett fűvágási és bozótirtási munkáinak feltételeit. A jövőben munkatársaink kapacitásának függvényében mindenki számára egységesen elérhetővé váltak ezek a szolgáltatások. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki megrendelheti a zöldterület- karbantartási munkák elvégzését önkormányzatunktól, akár a háza előtti közterületről, akár a telekhatáron belüli magánterületről legyen szó. A szolgáltatás megrendeléséhez szükséges űrlap a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán elérhető. A megrendelést követően az érintett területet munkatársaink felmérik, a szolgáltatás díját előre kiszámolják. Az összeg kifizetése után (mely történhet átutalással, vagy pénztári befizetéssel egyaránt) munkatársaink a munkát beütemezik, majd a lehetőségeinkhez képest legkorábbi időpontban elvégzik. A munkák ütemezésénél előnyben részesülnek az egyedülálló, idős, vagy mozgásukban akadályozott lakosok. 

A szolgáltatás ára 2019 évben 50 Ft / m2. Minimum díj 2500 Ft, azaz az 50 m2 alatti területek esetén egységesen 2500 Ft egyszeri díj kerül kiszámlázásra. Ebben az árban a munkadíjon kívül a kiszállás, a szerszámok, gépek, valamint az elhasznált üzemanyag és a fűnyíró damil költsége is benne foglaltatik. 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.