A Tápiószelei Természetbarát Klub február elsején 17. alkalommal rendezte meg a Téli Sóút teljesítmény túráját. A résztvevők négy táv közül választhattak.  A Tápiószelétől Szolnokig tartó 34 kilométert, két útvonalon a Tápiószelétől Tápiógyörgyéig tartó 20 és 16 kilométert és a Tápiógyörgye 800 éves fennállása alkalmából rendezett Tápiógyörgyéről induló és Tápiógyörgyére visszatérő 10 kilométeres körtúrát. Az Újszászi VVSE szabadidősport szakosztálya az előző túrához viszonyítva dupla létszámmal, 10 túrázóval – Andor Zoltán, Almási László, Czétényi András, Farkas István, Fehér János, Kovács Nándor, Kovács Nándorné, Szaszkó Nándor, Szaszkó Rita, Tóth Gábor – vágott neki a reggeli vonatozás után a Tápiószelei Művelődési Háztól a szolnoki vasútállomás Váróterem Klub Sörözőig tartó 34 kilométeres távnak. Tápiószelét elhagyva, a Tápió hídján átkelve, a történelmi Sóúton folytatódott a túra. A téli túrának hirdetett rendezvény újszászi résztvevői kellemes tavaszi időben, jó tempóban gyalogoltak.  Csak a sár nehezítette az előrehaladásukat. Nem mindig ilyen kedvezőek az útviszonyok. A régi túrázók emlékeznek hóviharban, 25 centis hóban megszenvedett túrákra is. Az újszászi csapatnak a térképre nem volt szüksége, mert Szaszkó Nándor már 10-szer teljesítette a Sóút túrát oda-vissza. Minden kanyart, minden elágazást jól ismer. A tempót a rendszeresen túrázók az El Camínót (800 kilométer) teljesítő Andor Zoltán, az El Camínóból egy 200 kilométeres szakaszt teljesítő Szaszkó Rita és a Kék túrából már hat szakaszt leküzdő Farkas István diktálta. Az „újoncok” igyekeztek lépést tartani velük. Az első tíz kilométert két órán belül sikerült teljesíteni. A kellemes pokoltanyai pihenő után aszfalton folytatódott a túra, és a megyehatárt átlépve, újszászi földek között haladtak a túrázók. Az Újszászt Abonnyal összekötő úton átkelve a Rózsáson, a Sósúton ismét a sárral kellett küzdeni. Az autóút építkezésénél volt egy jobban járható szakasz, de az Abonyi úti vasúti megállótól újra a sarat kellett kerülgetni. Kicsit elnehezült lábakkal a gyorsabbaknak hét órán belül, a kényelmesebbeknek 7,5 óra alatt sikerült célba érkezniük.

 

Fotó: Farkas István és Szaszkó Nándor

 

A túra során négy ellenőrző pontnál kellett pecsételniük a túrázóknak, amelyeknél teát, csokoládét, gyümölcsöt kaptak a vándorok. Az Újszászhoz legközelebbi ellenőrző pontnál sültszalonnával és hagymás zsíros kenyérrel kínálták a túrázókat. A szolnoki célban forró tea, forralt bor és virsli várta a teljesítőket. Lipák István, a túra főszervezője a célba érkezőknek teljesítést igazoló emléklapot, Sóút túrajelvényt és a Sóút történetét ismertető olvasmányos kis füzetet adott.

A túra szervezőtől megtudtuk, a hogy a túra négy távján 420-an gyalogoltak. A 34 kilométert 120-an teljesítették.

A következő túrát március 21-re tervezzük. A Tápiószeléről induló Kincsem 17 km, 24 km és 40 km, valamint az Aranyszarvas 50 km túrákra várjuk az újszásziak jelentkezését.

Fehér János

 

A Sóút

A Sóutat már a népvándorlás idején használták. Szolnokról a Megyeri révig vezetett, tehát a Tiszától a Dunáig. Az ősi időkben afféle egyenes pusztai csapás lehetett. Egyenes vonalvezetése ekkor alakulhatott ki. Az útvonal egykori kereskedelmi szerepét régészeti leletek is bizonyítják.

A Máramarosi havasokban kibányászott sót a Tiszán tutajokon jutatták le Szolnokra. A mai Sóház úton volt a sóvámház. Ott szekerekre rakták a sót és a Sóúton vitték Pestre és a nyugati országrészbe.

Az egykor forgalmas kereskedelmi út mellett 10-15 km-nyire egymástól voltak az útszéli csárdák, vendéglők. Legutolsóként Pokoltanya csárdáját bontották le az egykor szépszámú tanyák megszűnésekor.

A 19. század közepén megépült a Pest-Szolnok között a vasút. Ezt követően a Sóút is elvesztette jelentős forgalmát. A közúti közlekedés fejlődésével a Sóút több szakasza előbb makadám, majd aszfalt burkolatot kapott.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.