2020. január 11-én a szolnoki Auriga Életmód, Rekreáció és Tömegsport Egyesület Szolnok-Újszász távon 20 kilométeres Zagyva-gát túrát szervezett, amelyhez csatlakoztak az Újszászi VVSE szabadidő szakosztályának tagjai is: Farkas István, Fehér János, Szaszkó Fanni, Szaszkó Nándor és Szaszkó Rita.

A túra fagypont körüli időben a Nefag játszótérről indult. Utána a sárga jelzésen, vagy ahol elveszett a sárga jelzés, ott a Zagyva-gáton folytatódott. Zagyvarékason, a malomszögi hídon átkelve, a Zagyva innenső oldalán gyalogolva, az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthonáig tartott. Sokan azt gondolják, hogy az Alföldön nincs értelme túrázni. Tévedésben vannak, mert egy 20 kilométeres alföldi túrán is van látnivaló. A Zagyva kanyarogva végigkísérte a túrázókat. A szélei már jegesek voltak, de ez nem zavarta a vadkacsákat és a hattyúkat. Sok érdekes folyóparti öreg fát is láttunk. Az ember természetátalakító tevékenysége a híd és a gátépítési munkákon volt látható.

 

Fotó: Farkas István és Szaszkó Nándor

 

A lelkes társaság két rövid pihenőt tartva, kényelmes tempóban 4.5 óra alatt tette meg a távot. A Zagyvaparti Idősek Otthonában forró tea és szendvics várta a túrázókat. Köszönet érte Dobozi Róbert polgármesternek. A születésnapos Szabovikné Szuromi Zsuzsanna tiszteletére férje, Szabovik Zoltán pezsgőt bontott, amit 20 kilométeren át hozott a hátizsákjában.

A kellemes pihenő után a szolnokiak Újszásszal ismerkedve a vasútállomásig gyalogoltak, és vonattal tértek haza Szolnokra.

A túra közbeni beszélgetések során az újszászi túramozgalom lendületbehozása, szervezetté tétele is szóba került. A szabadidősport szakosztály keretében lehetne lehetőséget biztosítani az újszászi túrázóknak. Először itt a környéken kisebb, könnyebb túrákon felkészülve a későbbi, nehezebb hegyi túrákra. 

A környékbeli túrázásra február 1-jén, Tápiógyörgyén és Tápiószelén lesz lehetőség a Téli sóút 16 és 34 kilométeres és a Tápiógyörgye 800 éves 10 és 20 kilométeres távokon. Akit ez a túra érdekel, és újszászi csapatban szeretne gyalogolni, keresse Farkas Istvánt vagy Fehér Jánost.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.