Tisztelt Olvasók! 

Lassan a nyárnak is vége. A szeptemberi időjárás kissé szokatlan volt a sok esőzés miatt, de a legfontosabb napokon azért jó idő volt. Várossá avatásunk 20. évfordulóját - úgy gondolom - nagyszerűen sikerült közösen megünnepelnünk. Az ünnepség kezdetén a szokásoknak megfelelően fúvószenekar, mazsorett csoport lépett fel, és ezután következett a zászlófelvonás, kiemelkedő sportolóink közreműködésével. És természetesen idén sem maradhatott el Újszász város első díszpolgárának, dr. Szegedi Gyula emléktáblájának megkoszorúzása. A helyzethez illően az ünnepség megkezdése előtt mutatta be Újszász történelmi, a Zagyva menti évszázadok alcímet viselő könyvét Jánoska Antal, aki egy igazi remekművet alkotott számunkra. Szeretném megemlíteni a könyv alkotója mellett Fehérné Szekeres Zsuzsa szerepét is, hiszen nagyon sok vita mellett lektorálta a művet, és küldtük nyomdába a kéziratot. A nyomdai munkát szeretném megköszönni a Repro Studiónak, és kimondottan Vincze úrnak, a tulajdonosnak is.

Úgy gondolom, ünnepi műsorunk nagyon sokrétű és magas színvonalú volt, amit már megszokhattunk. Meglepetés volt számomra, hogy alig fértünk el a művelődési ház nagytermében, így köszönöm valamennyi résztvevő jelenlétét. És természetesen szeretném megköszönni e lap hasábjain is kitüntetettjeinknek az évtizedes kimagasló munkát, mellyel településünk hírét öregbítették. Nagy öröm volt számomra ismételten látni testvértelepüléseink delegációit, hiszen a lengyel Debica, az erdélyi Csíkcsicsó és a vajdasági Palics delegációja is velünk együtt ünnepelt ezen a napon.

Úgy gondolom, a délutáni műsor és az esti tűzijáték is nagyszerű élményt nyújtott a résztvevőknek.

Minden szervező munkáját szeretném ezúton is megköszönni. Úgy érzem, ezen a napon is nagyszerű érzés volt újszászinak lenni.

Tisztelt Olvasók!

Engedjék meg, hogy még két olyan eseményt adjak hírül, amely számomra nagyszerű élményt nyújtott. A kertbarát körünk ebben az évben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját, melyet idén is egy előzetes kiállítással nyitottak meg. Gratulálok nekik!

Ugyanígy szeretnék gratulálni Kovács Jánosné Zsuzsika néninek, akinek a 95. éves születésnapját köszöntöttük a Zagyvaparti Idősek Otthonában családja körében. Mit kívánhatna egy ilyen szép korú embernek egy helyi vezető, mint hogy érjük meg közösen a 100. születésnapját.

Tisztelt Olvasók!

Ezeken az eseményeken túl engedjék meg, hogy mindazon munkákról is tájékoztassam önöket, amellyel a polgármesteri hivatal dolgozóival közösen dolgoztunk. A legnagyobb munkán, talán a település belvízfejlesztési pályázatán dolgoztunk és haladtunk. Ebben a hónapban a pályázat közbeszerzési munkálatain túl vagyunk, napokon belül megtörténik a szerződéskötés és a munkaterület átadása is. A kivitelezési pályázatot a JÁSZ-TERRA Kft. nyerte, míg a műszaki ellenőrzésre kiírt pályázatot az Alföldi Vállalkozásfejlesztő, Innovációs Kft. képviseletében Lakatos Imre. Reményeink szerint a munkálatok hamarosan megkezdődnek.

Szintén komoly haladást értünk el a Zagyvaparti Idősek Otthonában folytatott fűtéskorszerűsítési munkálatokon, melyet saját erős beruházásként végzünk. A fejlesztés célja, hogy megszüntessük azt a kazáncsoportot, amely hőközpontként működött a korábbi években, és jelen pillanatban már csak az itt működő konyha fűtését és meleg vizét, illetve néhány kiszolgáló helyiség fűtését szolgálta. A működési költségeink drasztikus csökkenését várjuk ettől a beruházástól, hiszen a most beépített modern kazánok hatékonysága sokkal jobb, illetve egy 100 m3-es gázóra megszüntetését is maga után vonja ez a fejlesztés, melynek éves költsége csak magában 2 millió forint.

Tisztelt Olvasók!

Valószínű korábban már említettem, hogy a bölcsőde működéséhez viszonylag nagy összegű támogatást nyertünk. Ez a 10 millió forintos fejlesztés előkészítés alatt van. Nagyon sok területen szeretnénk előrelépni, így várhatóan a vizesblokkok felújítása, a külső téri játszóeszközök cseréje, és ami talán a legfontosabb a település számára, hogy szeretnénk kialakítani egy cca. 20-24 személyes sószobát is. Természetesen eszközpótlásra és berendezési tárgyak vásárlására is fog jutni. Igyekeznünk kell, hiszen ezen fejlesztési forrással legkésőbb 2017. december 31-éig el is kell számolni.

A korábban megnyert pályázataink mind „művelés” alatt vannak. Van, ahol az engedélyes terv, van, ahol a költségvetés, illetve hamarosan a közbeszerzés elvégzése jelent feladatot.

Tisztelt Olvasók!

Október első napja – igaz, hogy az Idősek Világnapja -, ebből az alkalomból szeretném köszönteni az itt élő szép korúakat, de egyúttal a Szolnok Többcélú Kistérségi Társulás napja is. A társulás döntése értelmében ilyenkor jutalmazzuk meg a legkiválóbb kollégáinkat. Örömmel teszem közzé, hogy ebben az évben a társulás által alapított Pro Caritate díjat Farkas Józsefné Erika kapta, aki jelen pillanatban a mikro térségi társulás igazgatója. E nagyszerű rendezvényen Besenyszög városban adták át a díjakat, mely számunkra nagy örömet szerzett, és úgy láttam, igazgató asszony is örömmel nyugtázta, hogy nagyszerű munkáját elismerték.

Tisztelt Olvasók!

Még egy új hír. Az elmúlt időszakban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és Martfű Város Önkormányzata alkotta konzorcium nyerte a Szolnoki Járás Foglalkoztatási Paktum projektet. A konzorciumnak településünk is tagja, így a városban működő kis- és közepes vállalkozásoknak lesz többek között lehetősége arra, hogy munkahely-teremtési támogatáshoz jussanak.

Molnár Péter
polgármester

 

A Rózsa Imre Középiskola diákjai önkéntes munkán a homoktövis betakarításban
(Fotó: Barta Imréné)

 

Agyagozás a művelődési házban Hornyákné Sila Katalin fazekas népi iparművész vezetésével
(Fotó: Barta Imréné)

 

Új információs táblák
(Fotó: Barta Imréné)

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.