Tisztelt Olvasók! 

Egy igazi nyári hónapon vagyunk túl. Aki nyaralt, biztosan jól érezte magát, bár ezt a hőséget víz mellett is nehéz volt kibírni. Akik a munkahelyen illetve a lakásukban töltötték ezeket a napokat, ha nem tudták lakásukat hűteni, ott is kemény órákat kellett átélni. Szerencse a szerencsétlenégben, hogy a hónap során két esetben is viszonylag nagy mennyiségű csapadék hullott, enyhítve a hőséget és segítve a mezőgazdasági termelést. 

Településünkön igen sok esemény történt ezekben a hónapokban, elsősorban a civil szervezetek által szervezett sporteseményekre gondolok. Lezajlott a 22. Hungarian Open lábtoll-labda rendezvényünk, ami ismét sok vendéget vonzott településünkre. Ezek közül nagyon sokan külföldiek voltak. Sportolóink jól szerepeltek, a résztvevők pedig viszik városunk hírnevét Európa-szerte.  

Ugyanígy már sokadik alkalommal rendezzük meg az Újszász Város Kupa néven meghirdetett asztalitenisz versenyt is. Az idei évben nagyon sokan jöttek nemcsak a szomszédos településekről, hanem távolabbról is, amelynek kimondottan örültek a szervezők is és jómagam is.  

A harmadik rendezvényünk a hónap végén az ORCZIRAM néven meghirdetett (előzőleg Zagyva Hajsza) extrém sportverseny volt, amit településünk hosszú távon is meg kíván rendezni. Nagyon köszönöm minden szervezőnek és minden segítőnek azt az óriási munkát, amelyet egy-egy ilyen rendezvény előkészítése és lebonyolítása során végeztek. Városi önkormányzatunk a kért támogatást minden esetben megadta. Remélem, hogy ezzel nem volt probléma, és ha már sportról beszélünk, engedjenek meg egy újabb információt, hiszen ebben a hónapban megkezdődött a megyei I. osztály labdarúgó-bajnoksága. Az UVV SE labdarúgó-szakosztálya jól vette az első akadályokat, hiszen három mérkőzésből kettőt megnyerve, egyet döntetlenre hozva, jelen pillanatban a tabella igen előkelő helyén, a 3. helyen áll. Köszönöm az egyesületi elnökség és a szakosztály-vezetőség munkáját is, hiszen a nyáron nem egy esetben igen komoly problémákkal kellett megküzdeniük. Úgy gondolom, hogy a testületi döntésünk, melyben az egyesületnek 1,2 millió forintos póttámogatást hagyott jóvá, nagyban segítette a problémák megoldását. Gratulálok civil szervezeteink nyári sport munkájához. Csak így tovább! Hajrá Újszász!  

Tisztelt Olvasók! 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre való megemlékezést augusztus 19-én tartottuk. A városi ünnepségnek két olyan főszereplője is volt, akik a korábbi években nem kaptak egyértelműen hangsúlyt. Így az ünnepi beszédét Rácz Lajos tiszteletes úr mondta, és részt vett az ünnepségünkön Miklós János plébános úr is. Köszönöm mindkettőjüknek a tevékenységüket. Az ünnepség keretén belül került megnyitásra „A népművészeti kincsek a Jászkunságban” című kiállítás a művelődési ház szervezésében. Köszönöm a műsorban fellépők segítségét, hogy méltón tudtunk megemlékezni erről a nemzeti ünnepünkről is. Egy dolog azonban beárnyékolta az ünnepség színvonalát, a külső téri koszorúzás során „ismét” nem volt teljes a hangosítás. 

Tisztelt Olvasók! 

Bár úgy tűnhet, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói nyári szabadságukat töltve nem tudnak teljesen megfelelni a rájuk kiosztott feladatoknak, mégis azt mondom, hogy a magam részéről maximálisan elégedett vagyok a munkájukkal. A nyár során a megnyert pályázataink előkészítésével kellett foglalkozni jó néhányunknak, hiszen minden pályázatot 2018-ig be kell fejeznünk. Van olyan helyzet, amikor a korábban igényelt és megígért forrást nem kapjuk meg, így teljesen át kell alakítani azt az elképzelést, ami korábban volt. Példa erre az egészségügyi központ kialakítása, ahol a tervezett költségek ellenére 20 millió forinttal kevesebbet kaptunk. Nem egyszerű már a tervezést sem úgy indítani, ismerve a forrás oldalt, hogy mi legyen rosszabb minőségű, vagy éppen milyen tevékenység vagy műszaki feladat maradjon el. Ebben az ügyben is többször, minden érintettel tárgyaltunk, mikorra is kialakult az az engedélyes tervekhez szükséges műszaki tartalom, amelyet talán a rendelkezésre álló forrásokból meg tudunk oldani. Persze igazából erre majd akkor kapunk választ és szembesülünk vele, amikor a kiviteli tervek alapján elkészül az épület költségvetése.  

A belvíz fejlesztési pályázatunk tervei ugyan rendelkezésre állnak, most kerül kiírásra a projekt műszaki ellenőrének betöltésére egy pályázat. Ezek után már csak a kiviteli közbeszerzési pályázat kiírása vár ránk. Új elem a nyert pályázataink sorában, hogy a konzorciumban (Zagyvarékas, Szászberek Újszász) benyújtott turisztikai pályázat is nyert, melynek összege 196 millió forint. Az előkészületek itt is megkezdődtek, kijelölésre került a projektmenedzsment, és meghatározásra kerültek a legfontosabb tervezéssel összefüggő feladatok is. És ha már pályázat, akkor örömmel tudatom önökkel, hogy önkormányzatunk 306.000.-Ft-ot nyert a „Jó Adatszolgáltató Önkormányzatok” pályázatán.  

És most valami teljesen másról! 

Településünk önkormányzata minden évben milliókat kell, hogy költsön olyan feladatokra, melyekből talál fejleszteni is lehetne. Rendszeresen vannak olyan jogszabályt nem követő polgártársaink, akik a településen helyeznek el illegálisan hulladékot. Így többek között a parkerdei bejárat környékéről a korábban említett sportverseny miatt, hiszen ez a terület nem tartozik az önkormányzat tulajdonába, több mint 60 zsák szemetet kellett összeszedni, hogy valahogy kinézzen a környezet, ugyanígy a Tápiógyörgyei út végén, a sorompón túli részen vannak, akik helyeznek el szemetet, illetve gyakori jelenség ez a régi szemétlerakó és a Tápió-híd környékén is. Számomra és talán sokunk számára érthetetlen, hogy a Szolnokról érkező autós polgártársaink rendszeresen ürítik ki kocsijukból a McDonald’s-ban vásárolt üdítős dobozt és egyéb hulladékot, rendszeres munkát adva ezzel közmunkásainknak, hiszen a település bejárata igen fontos lehet minden ide érkezőnek.  

Problémát jelent az önkormányzat számára a vandalizmus is. Hogy csak néhányat említsek az elmúlt időből: a padok rendszeres szétverése, legutóbb a Táncsics úti játszótér épület ajtajának szétverése, az ablakok betörése, és ha hiszik, ha nem, a Bakó úti játszótéren felállított párakapu megrongálása is. Ki érti ezt? Azt gondolom, jobban oda kellene figyelni az itt lakóknak az ilyen esetekre, jelenteni a rendőrség, polgárőrség, önkormányzat felé, hiszen éves szinten ezek az elhárítási költségek több millió forintot tesznek ki. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végével beindul az új oktatási év. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola évnyitó ünnepségén adták át azt a tornaszobát, amelyet egy Decatlon pályázat során nyert iskolánk, segítve ezzel a mindennapi testnevelés megtartásának lehetőségét. Az iskola régi szárnyának alsó része is felújításra került falak festése és a parketták lakkozása útján. Önkormányzatunk is segítséget nyújtott, így ha minden igaz, nem maradt egyetlen egy osztályterem sem, amely nem lett újrafestve. Bár az iskola ma már fenntartás szempontjából nem tartozik az önkormányzat feladatai közé, mégis úgy gondolom, hogy mivel a mi gyerekeink járnak ide, ha segítsége kérnek, azt megkapják. Arra is gondoltunk, hogy a szeptemberi iskolakezdés nagyon sok családnál megoldhatatlan feladatot jelent, hiszen az ingyen tankönyv mellé még nagyon sok minden kell egy iskolás gyereknek, ezért az önkormányzatunk a szeptember eleji időszakban több száz hátrányos gyermek családját és nagyon sok intézményben dolgozó családját segítette beiskolázási támogatással.  

A fenntartásba tartozó városi óvoda és bölcsőde intézménynél is elég sok probléma jelentkezett az új csoportok indítása során. Van, ahol úgy tudunk segíteni, hogy élve az új rendelet alkotta lehetőséggel, új embert foglalkoztatunk. Összességében azonban a következő napok egyeztetései döntik majd el, hogy a felmerülő problémákat milyen módon és hogyan oldjuk meg.  

Tisztelt Olvasók! 

Mint ahogy önök is tapasztalhatták, az augusztus nemcsak a sport hónapja volt, hanem talán az egészségügyé is. Ismételten megrendezésre került az egészségügyi családi nap, melyen nagyon sokan vettek részt, és nagyon széles területen lehetett szűrővizsgálatot elvégeztetni. Nagyon köszönöm Ágotai Emese vezető védőnőnek a munkáját, hiszen a szervezés tetemes energia kiadással jár. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt időszakban észrevehető a testületi üléseinken, hogy hamarosan választások lesznek. Néhányan, akik az elmúlt években sem teljes mértékéig támogatták önkormányzatunk elképzeléseit, akik csak mindig hibát és nem megoldást kerestek, és akik igazából nem is tudtak ezért örülni eredményeinknek, ma már addig mennek el, hogy testületi üléseinken személyiségi jogokat érintően is terjesztik gondolataikat. Az igaz, hogy önkormányzatunk polgármestere, vagyis jómagam baloldaliként kerültem erre a posztra, ennek ellenére azt mondom, hogy egy ország, egy település csak akkor tud fejlődni és haladni, ha nincs gyűlölködés, de van normális párbeszéd. A legutóbbi testületi ülésünkön nem teljesen voltam úriember a résztvevőkkel szemben, mely miatt ezúton is elnézést kérek, de amikor a becsületemet vonják kétségbe, akkor nálam is kiakad a fék. Ebből azt szeretném kihozni, hogy lehet felvetni problémákat, még hibákat is, és aki emberből van, az hibázik is, de a jó szándékot megkérdőjelezni nem illik.  

Tisztelt Olvasók! 

Mindazoknak, akik ebben a hónapban megváltak szeretteiktől, őszinte részvétet és sok erőt kívánok annak elviselésére. 

Tisztelt Olvasóim! 

Ezúttal szeretném Önöket meghívni a szeptember 16-án tartandó városnapi ünnepségünkre, mely egy jubileumi szám, hiszen 20. éve lettünk ezzel a címmel megbecsülve. Remélem, hogy jó időt tudunk önöknek varázsolni, és egy kellemes napot tudunk eltölteni ezen a rendezvényen. Hívom és várom Önöket! 

Molnár Péter
polgármester 

 

A 11. Asztalitenisz Újszász Kupa résztvevőivel
(Fotó: Fehér János)

 

A 22. Hungarian Open megnyitóján
(Fotó: Szacskó Ágota)

 

Koszorúzás a nemzeti ünnepen
(Fotó: Móra Szilvia)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.