Újszászon első alkalommal, idén augusztus végén 3 napon keresztül lehetett élni a Mamma Zrt. kitelepült, mobil emlőszűrő vizsgálatával. A jellegzetes zöld-piros kamion hosszas szervezés után, bonyolult telepítési előírásoknak megfelelve várta a behívó levélre-, valamint a beutalóval érkező nőket, hölgyeket a Piactér mellett. Ilyen irányú vizsgálat új volt a településen, így nagy izgalom kísérte, vajon hogyan viszonyul majd hozzá a helyi lakosság, milyen egészségmagatartással bírnak, kihasználják-e, vagy közönyösen, akár struccpolitikával, alig veszik majd igénybe ezt a fontos népegészségügyi szűrővizsgálatot. Sikeresen vizsgáztunk! A kamion az első két napon 122%-os kihasználtsággal dolgozott. A behívottak 63,53 % a jelent meg ezen a 3 napon, ami a szomorúan alacsony országos 40%-ot tekintve rendkívül jó eredmény. A szűrésről nemrégiben érkezett összesítőt alább olvashatják. Büszkék lehetünk eredményeinkre, azokra a nőkre, asszonyokra, akik fontosnak tartva saját egészségüket, türelemmel várakoztak a néha feltorlódott vizsgálati sorban.

Az elkövetkezendő évekre is kívánom a pozitív egészég-magatartásbeli hozzáállást, éljünk a szűrési lehetőségekkel, előzzük meg a daganatos betegségeket, figyeljünk oda táplálkozásunkra, életmódunkra!

Szeretném ezúton is köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mindez itt megvalósulhatott. A szervezési, telepítési problémákon keresztül, az éjszakákon át tartó kamion őrzésén keresztül sok segíteni szándékozó emberrel találkoztam. Nagyon jó érzés olyanokkal együtt dolgozni, akik valóban tenni akarnak a közösségért, Önökért szívből dolgoznak.

Ágotai Emese
védőnő, egészségfejlesztő

 

Szűrővizsgálat eredménye

A MaMMa Egészségügyi Zrt. Újszászon, az egészségnap keretén belül szűrőbusz kitelepülésével mellrákszűrést végzett.

A szűrésre 598 főt, azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket hívták be, akik két évnél régebben jelentek meg a szűrésen. A vizsgálaton ezen felül háziorvosi vagy nőgyógyászati beutalóval lehetett részt venni.

A szűrésen a behívottak 63%-a, azaz 222 fő jelent meg, ezen felül a vizsgálatot 42 fő beutalóval vette igénybe.

A vizsgáltak 96%-ánál az eredmény negatív volt, 9 fő került visszahívásra, akik közül egy főnél állapítottak meg megbetegedést.

A MaMMa Zrt. tájékoztatása alapján megállapítható, hogy a szűrt hölgyek 99%-ánál az eredmény negatív, vagy jóindulatú, a diagnosztikusan megállapított mellrákosok aránya 0,45%, mely jobb, mint a nemzetközi és hazai átlag.

A MaMMa Zrt. köszönetét fejezi ki a polgármesternek, hogy lehetővé tette és támogatta a sikeres lebonyolítást.

MaMMa Zrt.

 

A szűrőbusz

 

Újszász 2016©