Új fajta a ’Sellő’

Az utóbbi évek töretlen népszerűségnek örvendő szobanövénye a lepkeorchidea. A fokozatosan csökkenő kereskedelmi ár a Hollandiából származó tömegárunak köszönhető. Hatalmas felületeken termesztik az orchidea hibrideket. A merisztéma tenyésztés (a növény osztódó szövete) lehetővé tette a biztonságos és gyors termelést. Az új hibridek olyan változatosak és szép számúak, hogy a nemesítők már külön fajtanévvel el sem látták őket. A fehér és lila alapfajta mellett számtalan színvariáció létezik. A növénybarát gyűjtők igyekeznek a számukra legszebb színeket összeválogatni.

Nagy örömmel tapasztalom, hogy Újszászon is szeretik, és szakértelemmel nevelik a lepkekosbort. Láttam olyan ablakot, ahol a sok-sok egymást érő orchidea virág valóságos élő függönyt alkot. Tetszik a virágok természetes növekedését kihasználó kusza elrendezés. Az is kedves, ahol katonás rendben sorakoznak az ablakpárkányon az orchidea cserepek, s a virágok nyílási erélye adja az összeállítás játékosságát.

 

 

A szenvedélyes szobanövénykertészeknek ajánlom figyelmébe a szlovén Ocean Orchids cég új, különleges fajtáját – amely már egy fajtanevet is megérdemelt –, a ’Sellő’-t. Tajvanról és Japánból hozzák a több ezer keresztezés után kialakult új hibrideket, amit aztán újra hibridizálnak. Így született a ’Sellő’, ez a hófehér virágú Phalaenopsis, amely 110 cm magasságot is elérhet. Virágai 17 cm!! átmérőjűek. A növényt a nevelési időszakban kikarózzák, és speciális kapcsokkal rögzítik a virágszárat oly módon, hogy a virágok felülről lefelé lógjanak. Így szorosan egymás mellett, szinte fedésben nyílnak a hatalmas virágok, s a vízesés alá hulló formáját imitálják. Az új design a Feng-Shui-val is harmonizál, így a belső éltető terek attraktív díszítője lehet. A nevelése rendkívül kézimunka igényes, ezért a ’Sellő’ az egyik legdrágább orchideafajta.

2010-ben egy holland kiállításon több ezer virágzó és nem virágzó növény közül, első helyen végzett ez a méltán exkluzív fajta. Lassan a hazai kiskereskedelemben is hozzá lehet jutni ehhez a növényhez, természetesen jóval borsosabb áron, mint a többi Phalaenopsis, de a látványának nem lehet ellenállni!

A legelegánsabb orchideát szívből ajánlom mindazoknak, akik rajonganak a virágokért, vagy azoknak, akik egyedi, mesés ajándékkal szeretnek kedveskedni másoknak!

Répási Csabáné Tóth Rozália
okl. kertészmérnök

 

Újszász 2016©