Kirándulások Pokoltanyán

Tanítványaimmal, gyerekeimmel nagyon szeretek Pokoltanyán tölteni néhány órát, napot, mikor hogy hozza az élet. Voltam már ovis csoporttal, alsós osztályokkal, saját fiókákkal. Mindig megfogadjuk, hogy visszatérünk! Mert igazi föld- és otthon illata van a tanyának és a benne élőknek. Nem egy mesterséges „falusi turizmus” álromantikáját hirdető vállalkozás ez, hanem egy vendégszerető család meghívása.

 

Nyeregben (Fotó: Dóra Mariann)

 

Sok-sok városi gyerek előbb lát zsiráfot az állatkertben, mint tehenet természetes közegében. És bizony vannak tanítványaim, akiknek fogalmuk sincs, hogy a csirkecomb valaha az udvaron rohangáló jószág egyik lába lehetett. Minden előregyártott és késztermék lett a világunkban. A folyamatok és a gyökerek feledésbe merülnek. A földművelés, a növényekről, állatokról való gondoskodás homokozó-játékká szelídült.

Természetesen nem kell mély filozófiát keresni a dolgok mögött! Egyszerűen egy kicsi gyermeknek semmi szüksége nincs hosszú buszos utakra, városnéző osztálykirándulásokra! Sok idő és pénz, az élmények meg nem épülnek még be a lelkükbe. Egy óvodás és kisiskolás lurkó térre és szabadságra vágyik, ahol mozgásigényét kielégítheti. Minden érzékszervével tapasztalatokat gyűjthet a világról, és néhány benne élő teremtményről. Pokoltanyán hatalmas terek vannak a szabad játékra, és minden adott a világ tapasztalati úton való megérintésére. A tanya közelében nemrég remek játszótér is épült!

Lovagolni lehet, kisállatokat simogatni, érdekes állatokat megfigyelni: kenguru, struccok, nutriák, dámszarvas színesíti a tanyasi világot. A kis tavacskában teknősök napoznak, a tornác előtt kutyák és macskák heverésznek. Kedves élmények, hogy olyan gyerekek, akik rettegtek a kutyáktól, itt a tanyán barátságot kötöttek velük. A lovaglás is az ember és az állat mély bizalmára épül: izgalmas, már-már lélekgyógyító élmény. Egy-egy órára lovagolni is be lehet jelentkezni, de akár lovas táborban is meg lehet tanulni a lóval való bánásmód fortélyait!

 

Nyeregben (Fotó: Dóra Mariann)

 

Soha nem érzem Pokoltanyán azt, hogy „fizetővendég” lennék! Egészen más a hangulata! Szeretem az ott élő embereket, a világot, amit megteremtettek és megosztanak másokkal is! És mindenekelőtt tisztelem azt a rengeteg munkát, amely nagyon kemény, de a természettel együtt élő, hiteles és emberi!

Szeretettel ajánlom minden családnak, pedagógus kollégának!

Részletes információk a következő honlapon találhatóak: www.pokoltanya.mindenkilapja.hu oldalon.

Papp Andrea
Szolnok

 

Újszász 2016©