Szent István király országában élünk. Ezt soha nem feledhetjük. István király ma is útmutató számunkra.

Vajon miben mutat utat? Mindenekelőtt hazaszeretetből. Ez a hazaszeretet szilárd hiten, meggyőződésen alapult. Tudta, hogy merre akarja vezetni az országot. Tudta, hogy szilárd, örök érvényű erkölcsi törvények nélkül nem maradhat fenn egyetlen ország sem?

Szent Pál apostollal ő is elmondhatta: „Tudom kinek hittem és meg vagyok győződve.” (2Tim 1,12) ő maga adott példát az igazi családi életre. Ma úgy mondanánk: volt benne tartás. Igazában mindent hazájáért tett. Szikla alapra akarta építeni az országot.

Jó hónappal a választások előtt vajon mit üzen nekünk a nagy király? Nyílván nem azt, hogy rágjuk és marjuk egymást. Nem azt, hogy engedjünk a kísértésnek, amely gyűlöletre ösztönöz bennünket a másként gondolkozókkal szemben. Ítéld el a bűnt – bármely párt tagja követi el –, de imádkozz a bűnösért, ugyancsak bármely párthoz tartozik (vagy nem tartozik), mert Krisztus mindenkiért meghalt a kereszten.

Országunk megújulása rendkívül időszerű, mert válságban van. Sokkal inkább erkölcsi válságban, mint gazdasági válságban. Ez a válság mélyreható. Itt van Újszászon, Szászbereken és Zagyvarékason: Meg kell térnünk mindannyiunknak, nem feledve Jézus szavát: „Ha meg nem tértek, mindnyájan elvesztek.” (Lk 13,5)

Országunk megújulása nem valósítható meg a „Fogjuk meg és vigyétek!” jelszóval. Közös összefogásra van szükség minden szinten, de mindenekelőtt a családokban. A keresztény hit aktív gyakorlása ma is erőforrás, derű és béke azoknak, akik komolyan veszik. De hogyan vegyék komolyan azok a gyermekek, fiatalok, akiknek vallásos nevelésével a szülők semmit, vagy csak alig törődnek? Ki fog felelni értük? Ne feledjük: minden nap választunk jó és rossz között. Legyen bennünk bátorság arra, hogy a jót válasszuk.

Amikor április 11-én választani megyünk, érezzük át a felelősséget 10 millió magyar testvérünkért (sőt a határon túliakért is)! Ne engedjünk szívünkbe semmiféle gyűlölködést, és úgy válasszunk, hogy az az ország javát valóban szolgálja. De ne engedjünk annak a naivitásnak sem, amely azt képzeli, hogy csak egy kormányváltás kell, és minden gond megszűnik, máról holnapra megszűnnek az oktatás, az egészségügy, a demográfia, a munkanélküliség körüli problémák.

Segítse elő a helyes döntést az is, hogy jól készülünk húsvét ünnepére: nagyböjti lelkigyakorlatunk március 16-án, 17-én és 18-án lesz, Zagyvarékason mindhárom nap du. fél 5-kor, Újszászon pedig 6-kor. A lelkigyakorlatot Máthé György Szolnok-belvárosi plébános, prépost, kerületi esperes atya vezeti. Mindenkit szeretettel várunk.

Adja Isten a Boldogságos Szűz Máriának, Szent István királynak, Szent Imrének és magyar szentjeinknek közbenjárására, hogy hazánk minden polgára jól válasszon mindennapos döntéseiben és az áprilisi választás napján is.

A gyümölcsöző nagyböjtöt kérem a jó Istentől minden kedves Olvasónak.

Miklós János
plébános

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.