Alig néhány hónap telt el, és ismét választ az ország. Választani minden arra jogosult magyar állampolgárnak nemcsak joga, de kötelezettsége is.

Minden állampolgár folyamatosan nem veheti ki részét az ország, egy régió, vagy egy város, illetve község irányításából. Ezért van az, hogy a polgárok – a tévedés kockázatával is – időről időre vezetőket választanak. Nyilvánvaló, hogy egy elkötelezett keresztény különlegesen is kötelességének tartja a közösségért való felelősségvállalást, és elmegy választani. Teszi ezt – kellő előzetes információ alapján – legjobb lelkiismerete szerint.

Akit, illetve akiket megválasztanak, azoknak pedig – pártállástól függetlenül – szolgálniuk kell az egész közösséget, abban a tudatban, hogy számadással elsősorban nem a választóknak, hanem a mindenható Istennek tartoznak, aki előtt mindannyian felelősek vagyunk egymásért, de különösen is a kicsinyekért, gyengékért, elesettekért.

Ez a felelősségtudat kell, hogy különös figyelmet szenteljen a családoknak. A család a társadalom alapsejtje, amely ma válságban van. Minél előbb el kellene érni azt, hogy a tömegtájékoztató eszközök ne a minél nagyobb „nézettséget” hajszolják (a nagyobb profit reményében), hanem építsék a társadalmat. Állítsanak – főként a fiatalok, gyermekek elé – olyan életeszményt, amely megbecsüli a családi és közösségi élet értékeit, amely a házasságban a nagylelkű gyermekvállalást, és azok gondos nevelését természetesnek veszi, és nem megélhetési forrásnak tekinti.

Az Egyház a családok lelkipásztori gondozását illetően közel 2000 éves gyakorlattal rendelkezik. Ezért is égető szükség van arra, hogy minden katolikus ember éljen élő kapcsolatban egyházával. A felnőttek, fiatalok és gyermekek vallásos műveltségének emelésére égetően nagy szükség van. Aki ismeri a keresztény hitet, az tudja, hogy ez a legnagyszerűbb örömhír az ember számára. Oly sok a tennivaló! Mindannyiunknak össze kell fogni annak érdekében, hogy kialakuljon egy jobb világ! És ez nem az Északi-sark meghódításával, hanem az önmagunk fölötti uralom – sokszor nem könnyű – megszerzésével kezdődik.

Mi, keresztények tudatában vagyunk annak, hogy emberi erőink végesek. Nélkülözhetetlen számunkra az isteni segítség. Első királyunk Szent István is ebben a meggyőződésben élt, és ez késztette őt arra, hogy hazáját, népét és az azokat jelképező Szent Koronát a Boldogságos Szűz Máriának ajánlotta. Méltán nevezzük őt Magyarok Nagyasszonyának. ő segítse hazánkat, népünket, városainkat és falvainkat és bennük is különösen a családokat a mielőbbi teljes újjászületés útján!

Miklós János plébános

***

Újszászi templomunkban dr. Beer Miklós váci megyéspüspök október 10-én, vasárnap délelőtt 10 órakor hálaadó szentmisét és bérmálást tart templomunk fennállásának 125 évéért. Erre az együtt ünneplésre mindenkit szeretettel hívunk és várunk. Ezen a napon Zagyvarékason reggel 8-kor lesz szentmise, a szászbereki templomban viszont – kivételesen – elmarad.

A közelmúltban többen is jelentkeztek – fiatalok és felnőttek – keresztelési felkészítőre. Újabb jelentkezőket is szeretettel várunk.

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.