Elkezdődött az idei adventi szent idő, ami nem tévesztendő össze a karácsonnyal. A karácsony ugyanis a beteljesedés ünnepe, az advent pedig a felkészülés ideje. Mint köztudott, az adventi szent idő a karácsonytól visszafelé számított negyedik vasárnapon – idén november 27-én – kezdődik. Az adventi idő négy vasárnapja és a közbeeső hétköznapok ismételt felszólítást jelentenek: fel kell készülnünk karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.

Mit is jelent ez a készület? Sok-sok jócselekedetet, önmagunk fölötti uralmat. Fokozott figyelmet mások iránt. Ebben példát ad nekünk Jézus, akinek egész életét itt a földön az áldozatos, nagylelkű szeretet töltötte be. A Jézusra váró készülődés ragyogó példája az ő édesanyja, Szűz Mária. Éppen ezért az adventi idő megköveteli tőlünk, hogy Jézus életére, tanítására, Szűz Mária és Szent József példájára fokozottan figyeljünk, többet imádkozzunk, tegyünk jót másokkal, különösen olyanokkal, akik nem tudják viszonozni jótetteinket, és kérjük a velünk élő Jézustól az erőt ahhoz, hogy hétköznapjainkat és vasárnapjainkat is Krisztus és az emberek iránti szeretet töltse be.

Öröm megtapasztalni – és ez nemcsak advent idejére vonatkozik –, hogy vannak városunkban, akik szívügyüknek tekintik a közösség ügyeit, és tudnak önzetlenül segíteni. Ezen jótettek sorában különösen említésre méltó az, hogy néhány hónapja Szórád Róbert testvérünk és családja nyomtatóval ajándékozta meg egyházközségünket. Nagyjából ugyanabban az időben városunk önkormányzatának megbízásából egy lelkes csapat rendbe tette a temetőt. Ezzel összefüggésben különösen köszönettel tartozunk Molnár Péter polgármesternek.

A közelmúltban pedig dr. Szóró Magdolna és segítőtársai jó néhány fát ültettek a temetőben, néhány napja pedig Lestár István vállalkozó – összefogva Hajdú Gyula testvérünkkel – megszabadította temetőnket a közel 2,5 tonna szeméttől. Az ezzel kapcsolatos segítő ötletért és utánajárásért külön köszönettel tartozunk Kalóné Erzsike alpolgármester asszonynak és dr. Szóró Magdolna orvosnőnek.

Köszönetünk során nem feledkezhetek meg Szabó János temetkezési vállalkozóról és csapatáról, akik segítettek a szemét felrakásában.

Ezen túl jó volt látni sokak nagylelkűségét az elmúlt év során, amikor templomunkban gyűjtés volt az árvíz, majd az iszapár károsultjai javára.

Amikor a fenti köszöneteinket fontosnak tartom, nem hagyhatom szó nélkül a plébániánk területén élő emberek buzgó imáit, önként Istennek felajánlott szenvedéseit, amivel nemcsak saját lelkük enyhülését keresik, de hatékonyan segítik mások üdvösségét is.

Öröm megtapasztalni, hogy vannak városunkban a gyermeknevelést nagyon komolyan vevő szülők, nevelők. Vannak emberek, akik a családi élet harmóniájának nagyszerű példáját adják. Emberek, akik nem az anyagiakat tartják legfontosabbnak.

Karácsonyi készületünk akkor lesz igazán jó, ha minden nap teszünk valami jót, nagyszerűt egymásért.

Szívből kívánom, hogy minden kedves Olvasó – Isten segítségével – tapasztalja meg a segítő szeretet örömét advent idején éppúgy, mint karácsonykor. Ezekkel a gondolatokkal kívánok áldott karácsonyt és boldog új esztendőt minden kedves olvasónak.

***

Templomunkban december 24-én 24 órakor éjféli szentmisét tartunk, majd karácsony első és második napján reggel 8 és este fél 6-kor lesz szentmise. A szászberki templomban szenteste 20.30-kor, és karácsony másnapján, azaz vasárnap 11-kor tartunk szentmisét.

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.