A múlt havi – rózsafüzérről szóló – cikkem végén említettem, hogy templomunkban október 9-én, vasárnap de. 10 órai kezdettel igen jelentős eseményre kerül sor. Dr. Varga Lajos váci segédpüspök atya megáldja a templomunk szentélyét lezáró – a Szűzanyát a gyermek Jézussal ábrázoló – ablakot, melynek felújítását városunk önkormányzata is támogatta, de ekkor kerül sor a Család Éve alkalmából azon testvéreink ünnepélyes megáldására is, akik 10, 25, 50, vagy 60 évvel ezelőtt kötöttek házasságot templomunkban. Az így „beharangozott” események sorra megvalósultak. Igen nagy öröm volt együtt örülni a jubiláló házasokkal. Az öröm egyben hálaadás is volt. Hálaadás a jó Istennek, aki soha nem hagyja el azokat, akik Benne bíznak. A püspök atya – amellett, hogy rávilágított arra, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy Szent István király hazánkat, népünket és a magyarságot jelképező szent koronát rábízta a Boldogságos Szűz Máriára –, beszélt a család jelentőségéről, arról, hogy mennyire támasz és megtartó erő a család összetartó ereje. Ellenpéldaként megemlítette, hogy a váci temetőben milyen gyorsan telnek a sírhelyek, amelyek a hajléktalanok parcellájában vannak.

Az ünnepi esemény kapcsán jó volt megtapasztalni, hogy a templom padjaiban kb. annyi üres hely maradt, ahányan az oldalhajókban álltak. Felemelő volt ebben az is, hogy az ünneplő házaspárok gyermekeikkel, családtagjaikkal együtt ünnepeltek. Elismerés illeti a liturgia szépségét emelő ministránsok és felolvasók helytállását. A szentmisén és az azt követő zenés áhítaton közreműködött a jászalsószentgyörgyi és jánoshidai templom egyesített kórusa, Menyhárt Anna kántor-karnagy vezényletével. Az ő közreműködésük számunkra, de számukra is felemelően szép élmény volt. Bizonyára sokakat segítenek még hozzá máshol is, és később ismételten nálunk is ilyen és hasonló élményekhez.

Elhatározott szándékunk, hogy Magyarok Nagyasszonyának ünnepét –, amely a szentistváni örökség gyöngyszeme –, évről évre a jövőben is kiemelt fénnyel ünnepeljük.

A hála és köszönet érzése tölt el bennünket azért is, mert újból gazdagodott templomunk: a nyár folyamán kifestésre került a templom külső és belső előcsarnoka, és elkészült a szentélynek a Szűzanyát a gyermek Jézussal ábrázoló ablaka. Így teljessé vált a szentély-ablakok helyreállítása, köszönhetően a kedves hívek adományai mellett városunk önkormányzatának és a megyei közgyűlés támogatásának.

(Nem tartozik az októberi örömök közé, de megemlítem: sajnos a templomunk falán lévő bronzból készült II. világháborús emléktábla maradékát is ellopták. Nem hiszem, hogy mélyen hívő emberek voltak...)

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.