Szentatyánk, XVI. Benedek pápa 2010 októberében hirdette meg a Hit Évét, amely 2012. október 11-től 2013. november 24-ig, Krisztus király ünnepéig tart. A 2012. október 12-es dátum egy jeles évfordulót takar: 50 éve, 1962. október 11-én nyitotta meg XXIII. János pápa Rómában a II. Vatikáni Egyetemes Zsinatot (ezen a világ katolikus püspökei, mintegy háromezren vettek részt, és 1965. december 7-én ért véget, úgy, hogy általában – az első évet leszámítva – évente egy tavaszi és egy őszi ülést tartottak). Kétségtelen, hogy ez az esemény a katolikus egyház történetében egyedülálló fordulópontot jelentett. Az átlag hívő ezt leginkább abban érzékelhette, hogy a liturgia – amelynek nyelve addig a latin volt – ezt követően nemzeti nyelvűvé vált. Valójában azonban ennek a zsinatnak sokkal szélesebb látókörű volt a probléma felvetése. Különösen a Gaudium et spes (Öröm és remény) kezdetű zsinati dokumentum (alcíme: Az Egyház a mai világban) váltott ki nagy visszhangot. De jelentős kezdeményezéseket indított el a zsinat a különböző keresztény és nem keresztény vallásokkal való kapcsolatfelvétel terén is. A zsinat befejezése VI. Pál pápa nevéhez fűződik, a határozatok életté váltása pedig részben az ő nevéhez, nagyobb részben pedig Boldog II. János Pál nevéhez. De a folyamat még ma is tart. Magam abban a kegyelemben részesülhettem, hogy a zsinat előtt egy évvel kezdtem el teológiai tanulmányaimat, és a zsinat utáni évben szenteltek pappá.

A Hit Évének célkitűzése nem pusztán egy emlékezési év, hanem ennél sokkal fontosabb: az, hogy a mai kor reményvesztett emberének felkínálja a krisztusi hit szépségét és erejét.

Októberig, és azt követően is ebben a témakörben szeretnék havonta egy-egy cikkel a kedves Olvasókhoz szólni. Kérem, fogadják bizalommal.

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.