Testvértelepülési kapcsolat újraélesítve! Újszász és az erdélyi Csíkcsicsó idén 15 éve, 2005 decemberében kötött először együttműködési megállapodást egymással. A testvértelepülési kapcsolatok azóta töretlenül fejlődnek a két település között.

Élő az együttműködés intézményeink szintjén, közös projekteket valósítanak meg civil szervezeteink, és a katolikus hitélet gyakorlásában Csíksomlyó közelsége is évről-évre Csíkcsicsóra vezeti az újszászi zarándokokat. Az intézményi szintű együttműködésnél fontosabb és hosszú távon eredményesebb is a civil szervezetek kapcsolata, melyet minden esetben személyes barátságok is segítenek összetartani, erősíteni.

A 15 évvel ezelőtt aláírt megállapodás már kifejezte a közös akaratot és lefektette a későbbi jó kapcsolat alapjait. 2005-ben azonban egy szükséges és elengedhetetlen jogi aktus elmaradt: az aláíró felek nem kérték az illetékes megyei szervek előzetes hozzájárulását a megállapodáshoz, így az máig nem válhatott hivatalossá sem: a két település pl. ezért nem indulhatott nemzetközi pályázatokon együttesen. A 2019 évi választást követően létrejött újszászi képviselő testület első napirendi pontjai között döntött a testvértelepülési szerződés megújításáról, melyet az illetékes romániai hatóságok jóváhagyásának megszerzését követően Péter Lukács polgármesterrel a mai napon hivatalosan is aláírtunk Csíkcsicsóban.

Szívből üdvözlöm régi-új testvértelepülésünk lakosságát, és köszönöm nekik azt a barátságot, melyet az elmúlt másfél évtizedben városunk irányában tanúsítottak. A most aláírt szerződéssel ezt a hagyományosan jó viszonyt kívánjuk továbbépíteni!

Dobozi Róbert
polgármester 

 

Fotó: facebook

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.