2023. június 11-én a Fuss, Jászság, fuss utcai futóversenyen vettünk részt az újszászi önkormányzat támogatásával Jászberényben. Huszonöt fős küldöttségünkből mindenki magabiztosan teljesítette a korosztályának és felkészültségének megfelelő távot. Versenyzőink jelentős része az Újszászi Vörösmarty Általános Iskola tanulója, valamint néhány középiskolás és felnőtt futó is csatlakozott hozzánk.

A legfiatalabb futónk az első osztályos Mohácsi Máté volt, aki 750 m-t futott. Őt követték az ötödik-hatodik osztályosok, akik 1,5 km-t teljesítettek a népes mezőnyben, ahol 31 fiú és 31 lány állt rajthoz. Breszkó Dominik, Debrei Loretta, Fajkó Norina, Kanalas Richárd, Neizer Nándor, Tóth Tibor és Zentay Zoé kitartóan futották végig a két körös versenyt a belváros utcáin. Sajnos az eredmények összegzésére és tárolására alkalmazott chipes időmérés során technikai problémák merültek fel, emiatt pontos eredménylistát nem tudtak készíteni. Az újszásziak közül Debrei Loretta tudott a leggyorsabban célba érni.

 

 

A hetedik-nyolcadik osztályosokra 2,2 km-es táv várt, melyet három körös pályán teljesítettek a város szívében. A futamban 39 fiú és 42 lány küzdött az értékes nyereményekért vagy egy esetleges személyi rekord eléréséért. Ebben a futamban Újszászról csak lányok vállalták a versenyt, akik egymással és a mezőny többi futójával versenyezve értékes versenytapasztalatot gyűjtöttek. Hét futónk az alábbi eredményeket érte el: Molnár Adrienn (26. hely), Tolvaj Viktória (27. hely), Csébi Nikoletta (29. hely), Steczina Nikol (36. hely), Vámos Lilla (38. hely), Erdélyi Norina (39. hely), Erdős Jázmin (42. hely). A mezőnyben találkozhattunk a verseny sztárvendégjének, Kazi Tamásnak a kisfiával, Nolennel, aki hat évesen a középmezőny elején végzett ezen a távon is, miután megnyerte az óvodás futamot. A verseny után futóink elismerően gratuláltak az olimpikon édesapának fia szép teljesítményéért.

A 4,7 km-t futó középiskolás és felnőtt futamba két fiatal versenyzőnk is felnevezett. A még általános iskolás Rézműves Alex, valamint Tófalvi Hunor izgatottan várták a megmérettetést, hiszen egy nívósabb mezőnyben mindig nagy kihívás versenyezni. Mindketten szépen helytálltak az idősebbek között, annak ellenére, hogy konkrét korcsoportjuk nem volt ezen a távon. Az időmérés során sajnos itt is technikai problémák merültek fel, azonban néhány futó esetén tudtak végeredményt közölni. A felnőtteknél Kis Csenge az előkelő hetedik helyen végzett a 126. fős női mezőnyben 21:26-os idővel, miközben a férfiaknál Major László 26. (21:43), Szaszkó Nándor 42. (24:04) lett 99 férfi futó közül. Ebben a futamban versenyzett Sándor Nóra, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusa, aki lelkes futásával példát mutatott a gyerekeknek.

A versenyt a 14,1 km-es futam zárta, melyet három körben teljesítettek a futók Jászberény kerékpárútjain kanyarogva. A még középiskolás Oláh Levente 1:15:51-es idővel a 82 férfi versenyző közül az 51. pozíciót tudta megszerezni. Nagy versenyben voltak Tóth Gáborral, aki 1:14:45 pályán töltött idő után 47.-ként ért célba, míg Zvolenszky Károly 1:28:17-es eredménnyel 77. lett. Az újszászi futókat a női mezőnyben Farkas Lilla képviselte, aki 1:01:33-as befutóidővel megnyerte a női abszolút versenyt, ezzel megszerezve a verseny fődíját, egy ausztriai utazást.

A verseny remek hangulatban telt, mindenki kellemesen elfáradt, hiszen lelkiismeretesen teljesítették az 1,5 km-es, 2,2 km-es, 4,7 km-es és 14,1 km-es távokat, valamint méltán állíthatom, hogy az újszászi futóknak volt a legösszetartóbb és leglelkesebb szurkolótábora, hiszen fiatal futóink a saját versenyük teljesítése után a hosszabb távokon induló futóinkat mindvégig tapssal, kiabálással és közös befutóval biztatták. Nem unatkoztak az éppen nem versenyző vagy szurkoló gyerekek sem, hiszen ugrálóvárral, arcfestéssel és az újszásziak körében nagy sikert arató selfibox-szal színesítették a palettájukat, miközben a színpadon a Pezsgő zenekar zenélt, valamint a futópálya egy-egy részén a helyi zeneiskolások muzsikája buzdította a futókat. Több olyan gyermek is jött velünk, akik első alkalommal vettek részt ilyen típusú megmérettetésen. Örömmel tapasztaltuk, hogy jó élményekkel távoztak, és többen ígéretet tettek, hogy a jövőben rendszeres résztvevői lesznek az általunk megcélzott futóversenyeknek.

Farkas Lilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Farkas Lilla, Józsa Tamás

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.