Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®, ESSD) magyar kezdeményezésből, közel tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksport napi programokon. 2018-ban megdőlt az eddigi rekord, hazánkban 1200 iskola és 400 000 gyermek mozgott együtt az Európai Diáksport Napján. Világszerte összesen 29 országban, 2,5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, melynek térhódítása a kontinensen túl, Makaóig és Chiléig is elért. Az ESSD ma már a European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye, melynek eredményeképp a Magyar Országgyűlés 2017-ben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjának nyilvánítja.

Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak, ahol az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv ˗ idén 2021 méter ˗ teljesítése. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét.

Forrás: www.mdsz.hu

Idén szeptember 24-én rendeztük meg a Magyar Diáksport Napja alkalmából az iskolai futóversenyünket. A Városi Tornacsarnok és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola környékén alakítottuk ki a futópályát. Az alsó tagozatosak rövidebb távot futottak, a nagyobbak már a 2021 méteres pályát teljesítették a testnevelés órák keretében. A távot 277 diák és 3 pedagógus futotta le. Két olimpikon is meglátogatta a versenyünket. A közönségtalálkozón készségesen válaszolt a gyerekek kérdéseire iskolánk egykori tanulója, a paralimpikon Pulai Erika, aki 11. helyezést ért el Tokióban és Szekeres Ferenc, az 1980-as moszkvai olimpia 12. helyezett maratoni futója, aki 7-szeres magyar bajnok és közel 10 évig tartotta a magyar maratoni rekordot (2 óra 12 perc 35 másodperc).

Nagy örömet jelentett a tanári kar számára, hogy a gyermekek kellemesen elfáradva, pozitív élményekkel távoztak a versenyről. Motiváltságukat növelte, hogy sikerélményeket tudtak szerezni ezen a megmérettetésen. Az iskola bajnokai Makula Viktor és Pomázi Boróka, akiknek Szekeres Ferenc ajánlott fel egy-egy kupát. Köszönöm az önkéntes segítők munkáját, valamint az iskola vezetésének támogatását. Köszönöm Pulai Erikának és Szekeres Ferencnek, hogy elfogadták a meghívásunkat és ezúton is gratulálok az elért eredményeikhez és jó egészséget kívánok nekik.

 

 

Fotó: Fehér János

 

Fotó: Bóta Adrienn

 

Eredmények:
1. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Vidák Lorenzo 1. Pásztor Amanda
2. Kaló Marcell 2. Vidák Pamela
3. Gőz Lajos 3. Bathó Izabella
   
2. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Lakatos Mihály 1. Juhász Natália
2. Hegedűs Enrikó 2. Nagy Annamária
3. Góman Tibor 3. Fajka Csenge
   
3. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Kanalas Nikolasz 1. Szakál Dzsenifer
2. Mércse Erik 2. Pap-Valentin Gabriella
3. Nagy Bence 3. Hegedűs Zoé
   
4. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Horváth Ádám 1. Fajkó Norina
2. Konka Zsombor 2. Farkas Alina
3. Vidák Ádám 3. Mihá Dzsenifer
   
5. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Szentpéteri Dávid 1. Kállai Valéria
2. Rézműves Alex 2. Nagyhajú Ingrid
3. Knapik Pál 3. Zsákai Dzsamila
   
6. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Hegedűs Rikárdó 1. Tolvaj Viktória
2. Oláh Olivér 2. Vámos Lilla
3. Tóth Ákos 3. Steczina Nikol
   
7. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Makula Viktor 1. Ozsvári Fruzsina
2. Tófalvi Hunor 2. Kovács Boglárka
3. Karádi Szilveszter 3. Bakó Jázmin, Németh Panna
   
8. osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Oláh Levente 1. Pomázi Boróka
2. Szentpéteri Tamás 2. Mészáros Viktória
3. Skultéti Zsombor 3. Rézsó Regina

 

Tóth Gábor

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.