2022. június 11-12. között Csehországban, a Brno melletti Modrice településen rendezték a 21. Asztalihoki Európa-bajnokságot 10 nemzet (cseh, szlovák, magyar, román, moldáv, ukrán, lengyel, svéd, finn, görög) részvételével. A három sportágat – gombhoki, rúdhoki, léghoki – tömörítő rendezvényen két versenyszámban (egyéni és csapat) mérkőztek a játékosok. Az első napon az egyéniket játszották, ahol Magyarországot én képviseltem. A versenyre a Magyar Lábtoll-labda Szövetség asztalán készültem. A versenyt svájci rendszerben rendezték. Az első sportág a gombhoki (hivatalos nemzetközi nevén biliárd-hoki) volt, amelyet a magyarok a leginkább a gombfocihoz hasonlónak tudnak elképzelni. Gyerekkoromban rengeteget gombfociztam, így a távoli lövéseim most is veszélyesek voltak. A második sportág a rúdhoki volt, ami lényegében egy kisméretű, csocsószerű játék, amellyel három percig babrálnak a versenyzők. Az esti program végén a léghokit játszottuk, ahol az asztalon lebegő korongot egy speciális ütővel kellett bejuttatni (sokszor mandinerezve) az ellenfél kapujába. A játék a gombhokitól eltérő módon (ahol 3x6 perc a játékidő) véget ért, ha valaki megszerezte hetedik gólját. A második napon a három játékosból álló válogatottak mérkőztek meg egymással. Magyarország, más országokhoz hasonlóan háromnál kevesebb játékost delegált a versenyre, ezért ebben a versenyszámban csak négy nemzet (cseh, szlovák, ukrán, svéd) mérkőzött.

 

Zászlók

 

Rúdhoki és gombhoki

 

Gombhoki asztal

 

A svéd szobatársak: Sten Svenson és Anders Olsen

 

Berkó Sándor és Roman Mahda (Ukrajna) a léghoki asztalnál

 

Berkó Sándor és Remigiusz Zajac (Lengyelország)

 

Rúdhoki Eb

 

A rúdhoki

 

Mikael Gellerstam (Svédország) - Berkó Sándor

 

Berkó Sándor - Vojtech Brauner (Csehország)

 

Berkó Sándor - Michal Justra (Csehország)

 

Berkó Sándor - Jakub Rehor (Csehország) nyitómérkőzés

 

Brno

 

Spielberk vára

 

Lábtoll-labdázás Simon Kanával

 

Simon Kana (Csehország) papucsban is jó

 

 

Sem az érkezésem, sem a visszautam nem volt zökkenőmentes. A Budapest-Brno 4 órás vonatút mindkétszer 6-7 órára nőtt, miután Vác környékét az esőzések miatt elöntötte a víz.

A három sportág közül kettőben nem úgy alakultak a dolgok, ahogy reméltem. A rúdhokiban a hat mérkőzéséből háromszor simán kikaptam (0-3, 0-4, 0-6), egyszer erőnyerő voltam (1-0), kétszer verhető ellenfél jutott: először a cseh Martin Vraná ellen az utolsó pillanatokban vesztettem (0-2), az utolsó meccsen pedig a lengyel szobatársam, Marek Kurasz ellen kellett volna nyernem, hogy ne én legyek az utolsó. Azonban gól nélküli döntetlen született (0-0).

Léghokiban mindössze három meccs jutott azoknak, akik nem jutottak a rájátszásba. Az első meccsen a házigazda Brauner ellen még hibákat vétve kaptam ki (2-7). A második ütközet viszont elsőre könnyűnek ígérkezett. Az ukrán Roman Mahda ellen 3-0, 3-3, 5-3, 6-4 volt a mérkőzés alakulása. Nem sikerült bevinnem a győztes hetedik gólt és innen nyert az ellenfél (6-7). Az utolsó mérkőzésre, a jóval képzettebb Michal Jusztra házigazdát kaptam, aki ellen időtúllépés miatt 3-5-nél véget ért a játék.

Korábban volt már jó eredményem a 2019-es Cseh Openen, most viszont nem sikerült helytállnom, mindkét sportágban utolsó lettem. Ezzel ellentétben a “gombhoki” versenyeken végig jól szerepeltem. Először a későbbi bajnok Simon Kanával játszottam. Kinézett egy nagy vereség, amelyből végül rendkívül színvonalas mérkőzés, gálameccs lett (3-5). A második mérkőzésen a szintén cseh Ondrej Cerny korongbirtokló játéka nem feküdt, nem volt esélyem (0-2). Ekkor kisebb szárnyalásba kezdtem. Először végig irányítottam a szlovák Marian Chlebana ellen, de nem sikerült betalálnom (0-0), majd egy szépen lejátszott mérkőzésen, meglepetésre megvertem a svéd szobatársamat, Anders Olsent (1-0). A másik svéd Mikael Gellerstam rendkivül technikásan játszott, de az első harmad utolsó másodpercében okos lövéssel vezetést szereztem.

Ezután a svéd ellenfelem kétszer is egalizált, és a harmadik harmadban végül a győztes gólt is elérte (2-3). Nem sikerült a még nagyobb bravúr. Az utolsó mérkőzésen a lengyel Remigiusz Zajac ellen már csak futottam az eredmény után (1-3).

Összesítésben a 26-ból a 21. helyen végeztem. A nem cseh játékosok tekintetében a 10-ből a 6. helyen zártam. A házigazdák egyébként az első 15 helyet letarolták maguknak, és csak Lukas Dolezal nem végzett az élmezőnyben, de ő rúd- és léghoki Európa-bajnok lett. Az összesített asztalihoki versenyben (a három sportág eredményét összeadva) 5. legjobb külföldiként 28-ból a 17. helyen végeztem.

A második napon az EB mellékversenyén is volt sikerélményem. Először a cseh Jakub Rehor ellen 2-0-ra vezettem, innen lett 2-2, majd a Hungarian Opent is látogató tehetség, Jan Matuscin ellen kétszer is vezettem, de ez is 2-2 lett. Vele egy barátságos edzőmeccset már játszottam az első napon, de a szoros párharcot 0-1 után abbahagytuk.

A legnagyobb vereségem Michal Justra ellen volt (1-4), pedig a helyzeteim megvoltak. Végül a másik léghoki ellenfelemmel, Vojtech Braunerrel is összekerültem, akitől 1-0-ról kaptam ki szoros meccsen 1-2-re. Alig maradtam le a középmezőnytől. Végül 17-ből a 15. helyen végeztem a tornán.

Összességében a gombhoki mérkőzéseken végig jól játszottam. Felvettem a versenyt a mezőnnyel. Több gyakorlással jó eredményeket érhetek el a 2024-es világbajnokságon. Szabadidőmben betekintettem a brno-i éjszakai életbe. Napközben meglátogattam Spielberk várát és a múzeumot. Amikor lehetett, népszerűsítettem a lábtoll-labdázást. A cseh vendéglátás kifogástalan volt, mind az étkezés, mind a hűvös szállás tekintetében. A cseh-magyar biliárdhoki – lábtoll-labda kooperáció tovább folytatódik. Meghívtak minket a novemberi Cseh Openre, valamint a leventevári Simon Kana igéretet tett, hogy futballista barátaival részt vesz a 25. Hungarian Openen.

Berkó Sándor

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.