Hol volt, hol nem volt több mint húsz éve már, hogy 2000. július 15-től július 20-ig Újszászon sporttörténeti és sportág történeti tettként megrendeztük az 1. Lábtoll-labda Világbajnokságot. A mostani lábtoll-labdázók többségének ez már mese. négy-öt évesek voltak, vagy még meg sem születtek, amikor Magyarország megrendezte az első lábtoll-labda vb-t. Elszállt húsz év, már csak kevesen maradtak, akik 2000-ben is játszottak. A finn, a magyar és a német csapat játékosai között vannak, akik még versenyeznek, és 2019-ben még játszottak a franciaországi vb-n. A csapatvezetők között is vannak néhányan, akik játékosként, vagy már akkor is csapatvezetőként 2000-ben Újszászon jártak. A korelnök, a nyolcvan év felett még mindig aktív tajvani, Lin I Hsiung

 

Az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság logója

 

Zenés felvonulással kezdődött az 1. világbajnokság

 

A magyar válogatott a felvonuláson

 

Takács Tamás és Szarvas László szövetségi kapitányok a sor végén

 

Hollandia csapata a felvonuláson

 

Kína csapata

 

A díszvendégek

 

Fehér János főszervező

 

Nagyné dr. Szelmák Erika polgármester

 

Szakács Imre államtitkár

 

A felsorakozott csapatok

 

Kína csapata

 

Vietnám és Tajvan csapata

 

Hollandia csapata

 

Finnország csapata

 

Magyarország csapata

 

Magyarország válogatottja: Első sor balról-jobbra: Fülöp Beatrix, Tóth Gábor, Kasza Eszter, Pintácsi László, Petrik Péter, Polónyi Ágnes, Budavölgyi Veronika, Végh Dóra, Kapás Ágnes. Második sor: Szarvas László szövetségi kapitány, Paulenka László, Takács Endre, Barócsi Andor, Hartyányi Dániel, Malik András, Fehér Judit, Gozdán Ágota. Harmadik sor: Takács Tamás szövetségi kapitány, Fehér János csapatvezető, ifj. Fehér János, Nagy Zoltán, Sipos Péter, Alapi Zoltán, Szarvas Péter, Juhász István

 

A nyitómérkőzés magyar csapata: Tóth Gábor, Takács Endre, ifj. Fehér János, Sipos Péter, Alapi Zoltán, Nagy Zoltán és Szarvas László szövetségi kapitány

 

2000-ben így játszottak a vietnamiak

 

Az azóta elhunyt Stemler Ferenc, mint játékvezető és Kína férfi csapata

 

Német sánc és kínai talpalás

 

A finn és a vietnami csapat

 

Németország férfi csapata: Peter von Rüden, Michael Kowallik, Sven Walter és Peter Müller

 

Kína - Vietnám férfi csapat döntő

 

Vietnámi ollózás

 

A közönség 1.

 

A közönség 2.

 

A közönség 3.

 

Vastaps a világbajnoknak

 

Vietnám nyerte az első világbajnoki címet

 

Vietnámi ünneplés

 

Férfi páros eredményhirdetés

 

Női páros eredményhirdetés

 

Női egyéni eredményhirdetés

 

Vegyes páros eredményhirdetés

 

Férfi egyéni eredményhirdetés

 

A férfi egyéni világbajnok: Nguyen Minh Tam (Vietnám)

 

Vietnám nyerte a Nemzetek Nagydíját

 

Vietnámé a nagy serleg

 

Vietnámi edzők, vezetők és játékosok

 

Chinese Taipei csapata

 

A győzelemre

 

A vietnámi csapatvezetők

 

Németország csapata a showműsorban

 

Peter von Rüden és Michael Kowallik

 

Guo és Antal Szilveszter tánca

 

Jó volt a hangulat

 

Magyarország műsora

 

Fülhúzás

 

Tajvaniak a partin

 

Német partizók

 

A magyarok asztalánál

 

A díszvendégek asztalánál

 

A hollandok műsora

 

A kínai kórus

 

A vietnámi kórus

 

A színpadon is jók voltak a vietnámiak

 

Nagy siker volt a finnek világszáma, az Up - Down

 

A tolmácslányok tánckara

 

A tolmácslányok énekkara

 

A színpad szélén

 

A maffiafőnök is a színpadon

 

A jókedvű német csapat

 

Jól fogyott a sör

 

Nagykanizsai trió: Takács Tamás, Takács Endre és Barócsi Andor

 

Az újszászi sport egyik segítője, Nagy Imre és felesége

 

Nemzetközi tanácskozás: Barta Zoltánné, Lin I Hsiung, Su Jie, Dai Wenzhong és Vadas Sándor

 

Szarvas Péter és Szarvas László Budapesten, a Hősök terén

 

Finn lábtoll-labdázás a Hősök terén

 

Barátkozás a Hősök terén

 

Sengphone Phonamath (Laosz) és Baky Réka Budapesten, a Hősök terén

 

ISF közgyűlés Újszászon

 

Su Jie tolmács és az ISF első elnöke, Dai Wenzhong (Kína)

 

Mrs. Jing (Kína), az ISF első főtitkára

 

Chinese Taipei delegátusai: Lin I Hsiung és Lee Ming Hsiu

 

Laosz képviseletében Sengphone Phonamath

 

A magyar delegáció: Takács Tamás, Szavas László, dr. Baky Endre, Barta Zoltánné tolmács és Fehér János

 

Egyeztetés

 

Fehér János zárszava

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Újszászi Híradó 2000. augusztusi szám

 

Fotó: dr. Baky Endre és Fehér Judit archívumából

 

Kapcsolódó Újszászi Híradó példány:

 

Elég nehéz a húsz évvel ezelőtti eseményeket felidézni, mert akkor még kevés számítógép volt, internetezni sem nagyon lehetett, nem volt honlap, facebook, digitális fényképezőgép is alig akadt. A mai fiatalok számára ez szinte hihetetlen. A papíralapú dokumentumok: a versenyjegyzőkönyvek, a korabeli újságok és az akkori fényképek digitalizálásával tudjuk felidézni a 2000. évi eseményeket.

Hogyan került Újszászra az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság?

 

1999. november 11-én Vietnam fővárosában, Hanoiban megalakult a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (International Shuttlecock Association). Az alakuló ülésen Magyarországot Fehér János képviselte, akit mint a lábtoll-labdázás európai népszerűsítésében aktívan résztvevő sportvezetőt az ISF egyik európai alelnökévé választottak, a másik európai alelnök Peter von Rüden (Németország) lett.

Az ISF elnöksége felkérte Magyarországot az első világbajnokság megrendezésére. Magyarország a 6500 lakosú Újszászon rendezte meg a világeseményt. Újszásznak a Hungarian Openek rendezésében már voltak nemzetközi tapasztalatai, már akkor is sokan lábtoll-labdáztak Újszászon, és a népes rendezőgárda is szívügyének tekintette a sikeres rendezést.  

Az ISF döntése alapján volt néhány érdekes szabály, amelynek meg kellett felelniük a rendezőknek.

A rendező országnak vendégül kellett látnia a részvevőket. Ez a szabály egészen 2015-ig, az olaszországi világbajnokságig működött.

A rendező ország minden versenyszámban két egységet indíthatott. Ez a szabály 2007-ig volt életben.

Párosban is lehetett cserélni. Ez a szabály csak 2000-ben volt érvényes.

A mérkőzések két nyert játszmásak, a játszmák 15 pontosak voltak. Csak az szerezhetett pontot, aki adogatott. Ezért nagyon hosszúak voltak a mérkőzések. A Vietnam-Kína férfi csapatdöntő több mint két óráig tartott. Az első játszmában az állandó adogatáscsere miatt negyedóráig 1-1 volt az eredmény. Ez a szabály 2002-ig tartott, azóta a röplabdához és a tollaslabdához hasonlóan a mérkőzések gyorsítása érdekében a lábtoll-labdában is minden adogatás ponttal fejeződik be.

Más előírás nem volt. A versenykiírás megszövegezésében szabad kezet kaptak a magyar rendezők. A versenykiírás jól sikerült. Még a mai versenykiírásokban is vannak 2000-ből eredeztető mondatok.

A kis Újszásznak hét hónapja volt, hogy felkészüljön a rendezésre. Sok ember összefogásából jól sikerült az első lábtoll-labda világbajnokság. A vártnál kevesebb ország indult: Finnország, Hollandia, Kína, Magyarország (A és B csapattal), Németország, Tajvan és Vietnam. Laosz Sengphone Phonamath személyében megfigyelőt küldött.

A világbajnokság kéthetes lábtoll-labdázás keretében zajlott. Július 8-től július 11-ig az 5. Hungarian Open, az Intercity Kupa versenyei zajlottak. A finn, a magyar és a német játékosok ezen a versenyen készültek az ázsiai játékosok ellen. 

2000. július 15-én látványos zenés felvonulás után kezdődtek meg a küzdelmek. A kis teremben forró hangulatban zajlottak a mérkőzések. A verseny minden nap telt ház előtt folyt. A vietnamiak és a kínaiak lenyűgöző játéka, a nemzeti színekben szereplő magyar játékosok állandó biztatása csodálatos hangulatba hozta a közönséget. A csúcs második nap este volt, amikor a férfi csapatok döntőjében a vietnamiak több mint kétórás mérkőzésen győzték le a kínaiakat. A közönség felállva tapsolta, éljenezte a lábtoll-labdázás minden szépségét bemutató játékosokat, a világbajnok vietnamiakat.

A további döntőkben is mindenütt vietnami-kínai párharccal fejeződött be a világbajnokság. A nagy versenyből a vietnamiak öt, a kínaiak két világbajnoki címmel kerültek ki.

Az első világbajnokságon jól szerepelt a kisnánai, a nagykanizsai és az újszászi játékosokból álló magyar válogatott. Az „A” csapat három, a „B” csapat két bronzérmet nyert.

Újszászt 16-an képviselték: Alapi Zoltán, ifj. Fehér János, Fehér Judit, Földi Nikoletta, Fülöp Beatrix, Juhász István, Hartyányi Dániel, Kapás Ágnes, Kasza Eszter, Nagy Zoltán, Petrik Péter, Pintácsi László, Polónyi Ágnes, Sipos Péter, Szarvák Henrietta, Tóth Gábor.

Az újszásziak három bronzérmet nyertek: Tóth Gábor férfi egyéniben, Hartyányi Dániel, Juhász István, Pintácsi László férfi párosban, vegyes párosban a mezőny legfiatalabb tagja, az akkor 11 éves Kapás Ágnes és az azóta sajnos már elhunyt, Alapi Zoltán. Kapás Ági a nagykanizsai lányokkal női csapatban is bronzérmes volt.

A világbajnokság mérkőzéseiről helyszíni közvetítést adott a PR Telecom Trió TV, amelynek kábelhálózatát a világbajnokság előtt kezdték kiépíteni Újszászon és néhány helyen már lehetett nézni a közvetítést.

2000 júliusában a következőket írtam a helyi újságban a világbajnokságról:

„Üres a Tornacsarnok. A Szász Vendégházba is visszatért a törzsközönség. A kollégiumban már egy tánctábor résztvevői gyülekeznek. Elmentek a mosolygós vietnamiak, a kíváncsi tajvaniak, a kimértnek látszó, de amúgy barátságos finnek. Mindenki elutazott. Mi maradt itt nekünk? A Tornacsarnok izzó hangulatának, a dörgő vastapsnak, a káprázatos játéknak az emléke. Az elutazók köszönete, elismerése, a lábtoll-labdázás népszerűsödése, Újszász ismertségének növekedése, a kábeltv-hálózat kiépítésének megkezdése. Bizonyítékok arra, hogy egy kisváros is tud nagy dolgokat csinálni, ha sokan összefognak. Ez az összefogás kellene a hétköznapokon is. Egy kis sportág 1. világbajnokságát rendeztük. Nagyvárosban sok pénzből talán még nagyobbat, csillogóbbat lehetett volna rendezni. Itt mindenki a szívét adta a versenyhez. Köszönet érte mindenkinek, a helyi és a vidéki támogatóknak, az újszászi önkormányzatnak, a Szász Vendégháznak. a középiskolának. valamennyi rendezőnek és segítőnek és nem utolsósorban a lelkes nézőknek, akik igazi világbajnoki hangulatot teremtettek. Lehet, hogy soha többet nem lesz Újszászon világbajnokság, mert kinő bennünket a sportág. de ne feledjék – mint ahogy a világ összes lábtoll-labdázója is tudni fogja –, hogy a lábtoll-labdázás 1. világbajnokságát 2000. július 15-től július 20-ig Magyarországon, Újszászon rendezték.”

Ma is így gondolom.

Fehér János

 

Az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság részletes eredményei:

Férfi csapat: 1. Vietnam, 2. Kína, 3. Németország (Michael Kowallik, Peter Müller, Sven Walter), 4. Finnország (Pekka Marjamäki, Teemu Marjamäki, Kare Jantunen), 5. Magyarország B (Malik András, Hartyányi Dániel, Paulenka László, Szarvas Péter), 6. Magyarország A (Alapi Zoltán, Nagy Zoltán, Sipos Péter, ifj. Fehér János, Takács Endre, Tóth Gábor), 7. Tajvan, 8. Hollandia

Női csapat: 1. Kína, 2. Vietnam, 3. Magyarország A (Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota, Kapás Ágnes, Végh Dóra), 4. Magyarország B (Fehér Judit, Fülöp Beatrix, Kasza Eszter, Polónyi Ágnes), 5. Németország (Diana Ruttar, Silke von Rüden, Sarah Walter), 6. Tajvan

Férfi egyéni: 1. Nguyen Minh Tam (Vietnam), 2. Vang Jungfeng (Kína), 3. Tóth Gábor (Magyarország A), 4. Petrik Péter (Magyarország B), 5. Teemu Marjamäki (Finnország), 6. Michael Kowallik (Németország), 7. Jeng Iuan-Uen (Tajvan), 8. Liu Junliang (Hollandia)

Női egyéni: 1. Gao Fang (Kína), 2. Nguyen Thi Thanh Nga (Vietnam), 3. Gozdán Ágota (Magyarország A), 4. Silke von Rüden (Németország), 5. Földi Nikoletta (Magyarország B), 6. Wang Chia-Wei (Tajvan), 7. Eira Suniala (Finnország)

Vegyes páros: 1. Nguyen Thi Thanh Nga - Nguyen Minh Tham (Vietnam), 2.Wang Jungfeng - Zhao Aijun (Kína), 3. Alapi Zoltán - Kapás Agnes (Magyarország B), 4. Barócsi Andor -Budavölgyi Veronika (Magyarország A), 5. Wang Chia Wei – Chien Hung-Chung (Tajvan), 6. Sven Walter - Diana Ruttar (Németország), 7. Mikko Kuusela - Eira Suniala (Finnország)

Férfi páros: 1. Nguyen Minh Tam – Dao Thai Hoang Phuc (Vietnam), 2. Wang Jungfeng - Zhao Aijun (Kína), 3. Hartyányi Dániel - Juhász István - Pintácsi László (Magyarország B), 4. ifj. Fehér János - Tóth Gábor - Takács Endre (Magyarország A), 5. Sven Walter - Peter Müller (Németország), 6. Petri Väkavainen - Mikko Tapaninaho (Finnország), 7. Wu Sheng-Pei - Chen Shin-Jang (Tajvan), 8. Wang Lin - Lin Pixiang (Hollandia)

Női páros: 1. Nguyen Thi Thanh Nga - Nguyen Thi Lien (Vietnam), 2. Gao Fang - Zhou Rong (Kína), 3. Diana Ruttar - Silke von Rüden (Németország), 4. Földi Nikoletta - Szarvák Henrietta (Magyarország A), 5. Fehér Judit - Polónyi Ágnes (Magyarország B), 6. Wang Chia-Wei - Cheng Ting Mei (Tajvan)

Nemzetek pontversenye:

1. Vietnam 45
2. Kína 39
3. Magyarország A 22
4. Magyarország B 20
5. Németország 17
6. Finnország 6
7. Tajvan 5
8. Hollandia 0

 

Éremtáblázat
Ország arany ezüst bronz összesen
Vietnam 5 2 - 7
Kína 2 5 - 7
Magyarország A - - 3 3
Magyarország B - - 2 2
Németország - - 2 2
Összesen 7 7 7 21

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.