2020. augusztus 29-30-án rendezték a Hungarian Teqball Challenger Series első fordulóját Mogyoródon, a Grosics Gyula Sportcsarnokban, ami egyben világbajnoki selejtező is volt. Az első napon 23 egyéniző, a másodikon 13 páros és 11 vegyes páros mérte össze erejét. Az egyénizők 6 csoportból hozták létre a legjobb 16 játékos listáját, ahonnan aztán kiesés rendszerben zajlottak a küzdelmek. A párosok szintén csoportokból jutottak a kieséses szakaszba.

A kilenc egyesület (köztük Budapest, Dunaújváros, Eger, Tokaj, Balatonakarattya, Balassagyarmat) versengését nagy feszültség és rengeteg vitatott játékvezetői döntés jellemezte a pénzdíjas tornán. Az Újszászi VVSE-t Berkó Sándor képviselte egyéniben. Jól lehet egyetlen újoncként szerepelt a mezőnyben a nagy zsugások és vérprofi világbajnokok között, köztük a döntős Blázsovics Ádámmal és Bányik Csabával, akik 2018 előszilveszterén már teqballoztak Újszászon a lábtoll-labda világbajnoki bronzérmes Herczeg Gábor, Takács Zoltán páros ellen. A világbajnokok Szabó Bertolddal az Szepataka Országos Bajnokságra érkeztek, ahol a döntőben kaptak ki pont a Berkó Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor összeállítású csapattól.

 

Fotó: Fehér János és Facebook

 

 

A teqball egy magyar fejlesztésű sport, amely gyakorlatilag egy asztali lábtenisz, ahol az asztal el van ferdítve, hogy a labda mindig lepattanjon róla. Az első három világbajnokság közül az elsőt és az utolsót Budapest rendezte. A magyarok nemcsak a sportág kitalálói, hanem egyben legsikeresebb nemzete is. Az évről-évre változó bonyolult játékszabályok folyamatos gondolkodást és koncentrációt követelnek meg, nemcsak labdakezelésben, hanem taktikailag is. Kezdőknek még az ellenfél térfelének eltalálása is gondot okozhat mind közelről, de leginkább távolról, oldalról vagy háttal. Két fontos szabály, ami könnyen elriasztja a próbálkozókat: a labdába nem lehet kétszer azonos testrésszel beleérni, ahol is a lábfej, belső, külső, talp vagy lábszár egy testrésznek minősül - így még a tapasztalt lábtoll-labda játékosoknak is nehézséget okoz a technikai tudás transzportálása. A másik nehezítés, hogy a labdát nem juttathatjuk kétszer egymás után azonos testrésszel az ellenfél térfelére. Berkó Sándor első mérkőzésén emiatt többször is szabálytalanul továbbította a labdát, egyszer pedig az is előfordult, hogy lábfejjel beleért, majd az utolsó pillanatban visszahúzta a lábát, rádöbbenve, hogy már jobb lábbal nem érhet bele.

A játékot egy egyedi "lapos" labdával játsszák, amit a játékosok többnyire lábfejjel/belsővel kezelnek, majd térddel feladva végül a lábteniszben ismert módon lecsapnak. Ha a támadásból nem születik pont, a játékos kénytelen a következő labdát a szabályok miatt (általában) átfejelni, de ha ügyesebb, a másik lábával igyekszik ráfordulni, vagy pedig az asztalon két pattanásos ejtést elérni. A pengések könnyedén passzolják mellel és vállal is a labdát.

A sportág sokat fejlődött az elmúlt években, gyors, pörgős, taktikus mérkőzéseket játszottak a nagyágyúk, ahol nem egyszer többszöri ütések után értek csak véget a labdamenetek. A játékban nagy szerepe van a helyes bírói döntéseknek. Ebben a sportban a csusza ismétlésnek számít, azonban ha a játékos beleér az asztal éléről levágódó labdába, mielőtt földet érne, az azt jelenti, hogy nem ítélte meg csuszának, vagyis tovább játszotta a labdát. Ilyenkor rontás esetén, hiába volt csusza, az ellenfélé a pont. Azonban, ha elengedi, de a bíró szerint nem volt csusza - szintén az ellenfélnek jár a pont. A vitatott eseteket nem csak élőben, de még videón is nehéz olykor megítélni.

Sándor szervából néhány talpalásos ásszal, illetve levegőben ütésekkel, támadásokkal hívta fel magára a figyelmet. A 12 pontig, 2 győztes szettig tartó mérkőzéseken összesen 14 pontot szerzett, minden szettben szerzett néhány becsületpontot. A szeptember 5-ei budapesti nemzetközi strand versenyre is benevezett volna, amelyet azonban a járványhelyzet miatt töröltek. A kvalifikáció következő körét október 10-11-ére tervezik Budapesten. Legközelebb szeptember 19-én lehet Magyarországon nyílt versenyen teqballozni, a II. kerületi Panoráma Sportközpontban, addig is a Tárt Kapus Programok keretében szombat/vasárnap rúghatjuk a labdát a teqball asztalon az újszászi sportcsarnokban.

VB-selejtező, 1. kör

E csoport:

Berkó Sándor – Katz Balázs (Phoenix Teqball Akadémia) 0-2

Berkó Sándor – Hegedűs Ábel (Infinity Teqball) 0-2

Berkó Sándor – Bakó Ádám (BP Teqers) 0-2

Berkó Sándor

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.