Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Novemberben a koronavírus-járvány terjedése miatt több alkalommal is veszélybe került intézményeink működése. A Városi Bölcsőde dolgozóinak megbetegedése után először a Zagyvaparti Idősek Otthonában, majd a Városi Óvodában és a Kastély Otthonban is jelentős problémákat okozott a világjárvány.

Az idősek otthonában október utolsó napjaiban jelent meg a betegség. Három lakó PCR tesztje lett pozitív, ezért kérésünkre a Népegészségügyi Központ engedélyt adott az ún. „új épület” teljes lezárására, és az összes ott lakó és dolgozó átfogó tesztelésére. Egyetlen nap alatt 120 db PCR tesztet végeztettünk el oly módon, hogy az intézmény ellátó orvosa az ott dolgozó szakemberek segítségével a mintákat levette, mlyeket az ÁNTSZ laboratóriumában elemeztek ki. A teszteket és azok kiértékelését az állami szerv ingyenesen biztosította részünkre.

Az átfogó tesztelés adatai alapján az intézmény dolgozói az épületben „Covid osztályt” tudtak kialakítani, ily módon elkülönítve a fertőzött és az egészséges lakókat.

A legnehezebb munka természetesen a „Covid osztályon” dolgozó munkatársakra hárult, akikre a megfertőződött dolgozók kiesett munkájának pótlása mellett a tetőtől talpig viselni kényszerült védőruházat kényelmetlensége, az állandó egészségügyi kockázat és a szorongó lakók rossz mentális állapota is elképesztően nagy nyomást gyakorolt.

A dolgozók magas szintű hivatás- és kötelességtudatának, az időben meghozott jó vezetői döntéseknek és a szakszerű egészségügyi felügyeletnek hála, a helyzet mára stabilizálódott az intézményben, és az I. osztály (a Kastély épület) mai napig nincs érintve a járvány hatásaival.

Köszönöm az intézmény dolgozóinak, különösen az ágyak mellett szolgálatot teljesítő kollégáknak áldozatkész munkájukat, az intézmény valamennyi dolgozójának, kiemelten megbízott vezetőjének, Kiss Erikának a helytállását, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakembereinek szakmai felkészültségét és emberségét ezekben az embert próbáló időkben.

A koronavírus-fertőzés negatív hatásainak azonban ezzel még nincs vége településünkön. Jelenleg a fertőzés miatt több városi intézményben is gondot okoz a napi alapszintű működés fenntartása is. Bogárné Simon Klára intézményvezető asszony közlése szerint az általános iskolában 2020.12.04-től 2020.12.12-ig digitális munkarendet rendeltek el az iskola felső tagozatosai számára.

A Rózsa Imre Középiskola teljes egészében digitális tanrendre váltott.

Óvodánkban november hónapban egy csoportot helyezett járványügyi karanténba az eljáró hatóság, és információim szerint a Kastély Otthonban dolgozók mindennapjait is alaposan megnehezíti most a koronavírus-járvány.

Bízom benne, hogy a hetekkel ezelőtt elindított rendszeres állami tesztelés, mely Újszászon valamennyi bentlakásos szociális intézményt és oktatási- nevelési intézményt érint, hathatós segítséget fog nyújtani a fertőzöttek időben történő kiszűrésével és elkülönítésével.

Köszönet minden dolgozónak, aki az ingyenes és önkéntes tesztelésen részt vesz, hiszen az eredmények ismerete nélkül a járvány jelenlegi szakaszában a dolgozói közösségek védelmét már nem lehet más módon biztosítani.

Többek között az Újszászon kialakult járványügyi helyzet indokolta annak a soha nem látott mértékű tisztítószer-akciónak a megszervezését, melynek keretében 11 MFt értékben közel 2000 db tisztítószer csomagot juttattunk már el rászoruló családok számára. Gyakorlatilag minden harmadik újszászi lakos kapott a gondosan összeválogatott, fertőtlenítő-, mosó- és mosogatószereket tartalmazó csomagokból. Hiszem, hogy ennyi jó minőségű tisztító és fertőtlenítő szernek hatással kell lennie településünk egészének egészségügyi helyzetére!

November hónapban tisztítószer- csomagot kapott minden újszászi lakos, akinek nyugdíja nem éri el a 128.250 Ft-ot, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy rendszeres gyógyszertámogatást állapítottak meg részére.

Az akció ezzel még nem ért véget: hivatalos jövedelmi viszonyaitól függetlenül csomagot tud igényelni minden nehéz anyagi helyzetbe került újszászi lakos. Egy rossz élethelyzet, egy váratlan kiadás bárkit sodorhat olyan helyzetbe, hogy nem tudja megvásárolni a szükséges vegyszereket, ami ebben a nehéz helyzetben az egész közösség számára hátrányos lehet.

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

Novemberben ismét csatlakoztam az Idősekért Alapítvány által életre hívott „Kedves Péntek” akciójához: A program célja az, hogy a Covid-19 járvány ideje alatt a dolgozók felé fordulva egy kis figyelmességgel, odafigyeléssel szerezzen örömet a kihívásokkal teli és mentálisan megterhelő időszakban.

Az alapítvány továbbra is hálásan fogad és szeretettel köszön a programhoz csatlakozó felajánlásokat.

Köztereink díszítésében ismét jelentős részt vállaltak magukra városunk civil szervezetei. A Főtéren az „Egyszemélyes Civil Csoport” önkéntesei alkották újra a betlehemet, míg a Városháza előtti téren az Együtt Újszászért Egyesület állított fel egy téli kompozíciót.

Köszönöm az önkéntesek, civil szervezetek városunk érdekében végzett munkáját!

November végén elérkezett az első adventi hétvége, elérkeztünk a karácsonyig terjedő ünnepi időszak kezdetéhez. Az idei évben a világjárvány megakadályozta ugyan a szokásos adventi vásár megrendezését, de az adventi gyertyagyújtás most sem maradhatott el. Művelődési házunk vezetője, Gonda Adrienn facebook csatornán közzétett video-összeállítással készült az alkalomra, melyben Miklós János plébános úr köszöntőjét és az első adventi gyertya meggyújtását is visszanézhetjük.

 

Új web kamerán figyelhetjük a Főteret

A díszítés végeredményét online is nyomon követhetjük az újonnan üzembe helyezett főtéri web kamera segítségével
A web kamera elérhető a www.ujszasz.hu oldal felkeresése után, a jobb oldali menüsorban a Polgármesteri Program alatt, vagy közvetlenül az alábbi linken:

https://www.ujszasz.hu/media/informaciok/webkamera.html

 

November hónapban elkészült az Abonyi úti gyaloghíd felújítása.

A teljes felületén elkorhadt faszerkezet helyébe Ausztriából rendelt szárított vörösfenyő gerendákat építtetünk be, a járófelületet csúszásmentes tömör WPC lécekből alakíttattuk ki. A beruházás teljes összköltsége megközelíti a 3.000.000 Ft-ot.

A hídszerkezet rossz állapota miatt nem tudtunk tovább pályázatra várni, így végül a forrást teljes egészében önkormányzatunk, önerőből biztosította.

Köszönöm Czétényi Krisztián gyors és precíz munkáját, valamint Tolvaj József képviselő figyelmét, aki a hídszerkezet gyorsan romló állapotára hívta fel a figyelmem. A közlekedési műtárgyat Kimák Gyula műszaki ellenőr közlekedésre alkalmasnak minősítette, így azt megnyitjuk a közforgalom előtt.

Régi hagyomány, hogy az elkészült új hídon először egy teli söröshordót gurítanak végig, melynek tartalmát azután a hidat építő mesterek fogyasztják el.

Kicsi hídhoz a kicsi hordó illik, de a hagyományt mi sem felejtettük el!

Ötliteres hordóban minőségi német sört ajánlottam fel erre az alkalomra, amivel valószínűleg nagyon jól jártak a mester barátai, hiszen saját bevallása szerint ő sosem iszik alkoholt.

Bízom benne, hogy az újonnan átadott gyaloghidunk hosszú évtizedeken keresztül fogja biztonsággal szolgálni városunk lakosságát!

 

Polgármesteri Fásítási Program 2020. évi eredménye

Aki fát ültet, bízik a jövőben - szól a mondás.

Polgármesteri fásítási programom idei szakaszában 100 db fa elültetését vállaltam Újszászon.

A jelenlegi helyzetben kiemelten fontos dolog a jövőbe vetett bizalom, így a fásítási program nem állhat meg, idén sem szorulhat háttérbe, sőt: jelentősen sikerült azt túlteljesítenünk!

100 db I. osztályú amerikai hárs és vérszilva sorfa érkezett meg november 19-én a Jaksics faiskolából, melyből 60 db ültetését városüzemeltető csoportunk végezte el településünk előre kijelölt pontjain, Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő, településkép-védelmi tanácsnok asszony vezetésével.

40 db díszfát november elején az Újszászi Híradó olvasói között sorsoltunk ki. Ők az önkormányzattal együttműködésben ültethették el nyereményüket.

Mindezeken felül 30 db őshonos barkóca berkenye és naspolya gyümölcsfát nyert önkormányzatunk a TreeDependent - fákkal felelősen program keretében, valamint a József Attila úti beruházáshoz kapcsolódóan 12 db kislevelű hársfa telepítését rendeltük meg a kivitelezőtől, kipótolva a temető előtti megritkult hársfasort.

A fásítási program első évének egyenlege jelentős többlettel zárult: ebben az évben összesen 142 db fát ültettünk el településünkön.

 

Kamionparkoló létesül a Zrínyi úton

A Zrínyi út lakóinak évtizedes álma válik valóra: kamionparkoló létesül a Zrínyi úti takarmánykeverő üzemben Újszászon.

Több évtizedes probléma oldódhat meg azzal a beruházással, melynek műszaki átadása még decemberben megtörténhet.

A Zrínyi úton található takarmánykeverő üzembe érkező kamionok már hosszú évek óta zavarják a környékben lakók nyugalmát, pihenését. A sokszor éjszakákon át várakozó sofőrök által járatott dízelmotorok zaja, a szétszórt hulladékok, a kényszerűségből elfoglalt kocsibejárók és útcsatlakozások, valamint a balesetveszélyesre taposott útpadka mindennapi kényelmetlenséget és számtalan balesetveszélyes helyzetet okozott már a Zrínyi, Sólyom, Fecske és Sas úti, Béke körúti lakosoknak.

2018. augusztus 28-án az akkori áldatlan állapotokról Kovács Berta is cikket írt az Új Néplap címoldalán „Zavarja a forgalom a lakók nyugalmát” címmel.

2018 őszén, első megválasztásom után pár héttel már egyeztetést kezdtem a kialakult helyzet megoldásáról az üzem akkori vezetőségével. Az évtizedek óta rögzült helyzet hosszú távú megoldásának tervét végül eredményes tárgyalások után, 2019 márciusában sikerült kialakítanunk az önkormányzat és a gazdasági társaság közös érdekekei mentén:

A megállapodás értelmében önkormányzatunk önerőből, soron kívül újjáépítette, egyben megerősítette az érintett útszakasz útpadkáját, melyen akkor már helyenként fél méteres mélységű nyomvályúkat tapostak a megrakott teherautók.

Ezzel egyidőben várakozni, illetve teherautóval megállni tilos táblákat helyeztünk ki a Zrínyi út Jász úttól Béke körútig terjedő (sűrűn lakott) szakaszán. A Bonafarm vállalta, hogy saját területén belső kamionparkolót létesít. Annak elkészüléséig a Sas út csatlakozásánál található, kamionokat várakozásra kényszerítő jelzőlámpát az útcsatlakozástól távolabb helyezi, és a tartós várakozásra kényszerített teherautókat a vasútállomás melletti rakodóterületre irányította át.

Az érintett felek megállapodásából szinte azonnal mindannyiunk számára előnyös változások születtek. A kamionforgalomból adódó, lakott területre nehezedő terhelés érzékelhető módon csökkent, a Tárház gazdasági forgalmának csökkenése nélkül.

Önkormányzatunk számára fontos gazdasági partner a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft, így a probléma megoldása során a lakosság jogos igényeinek kielégítése mellett végig a gazdasági társaság érdekeinek maximális figyelembevételére törekedtünk.

Végül megállapodásunkat mind önkormányzatunk, mind a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. maradéktalanul végrehajtotta, hiszen az elmúlt hetekben elindult nagy értékű beruházással magánterületén belüli, 10 kamion egyidejű parkolására alkalmas korszerű parkoló terület kialakításába fogott a takarmánykeverő üzem.

A beruházás műszaki ellenőrzése és helyszíni bejárása során megállapították, hogy az az előzetesen benyújtott terveknek megfelelően, első osztályú minőségben készül el, így hosszú távon képes lesz hathatósan szavatolni a gazdasági egység működését és a környékben lakók nyugalmát egyaránt.

Köszönöm a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. konstruktív és hatékony közreműködését a probléma megoldása érdekében!

 

Harminc éves idén az önkormányzatiság

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1990-ben alakult meg a II. világháborút követő diktatúra utáni időszak első szabadon választott képviselő-testülete Újszászon.

Az eltelt három évtizedben 8 soros és 1 időközi helyi választáson döntöttek a szavazók településünk képviselőinek és polgármestereinek személyéről.

Köszönöm a választott tisztségviselők és a mindenkori bizottsági külsős tagok településünk érdekében végzett munkáját, és tisztelettel gratulálok annak a három települési képviselőnknek, akik nyolcadjára is elnyerve a választók bizalmát, helyet foglalhattak a 30 év valamennyi választott testületében. Ők név szerint:

Bogárné Simon Klára
Petrik Ferenc
Rózsa György

A választók nevében köszönöm Újszász iránti elkötelezettségüket!

 

Szociális tüzelő program

Megérkezett a tél, és elérkezett a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 oC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

 

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!

 

Karácsonyi ajándékot kapnak az alacsonyabb jövedelmű háztartások.

Év végén minden háztartás kiadásai megnövekednek a hidegre forduló időjárás és a közeledő ünnepek miatt. Önkormányzatunk a tavalyi és az azt megelőző évhez hasonlóan idén is szeretne enyhíteni a szociálisan rászoruló családok anyagi terhein.

Az elmúlt évekhez hasonlóan közel 300 különösen hátrányos helyzetű gyermeknek és majd 1000 fő kisnyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek 5000 Ft/fő összeggel fogunk hozzájárulni a szenteste és a karácsony ünnepéhez. Az erről szóló határozatok már elkészültek, így december második és harmadik hetében a Magyar Posta munkatársainak segítségével már el is kezdjük a támogatások eljuttatását az érintettekhez.

Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok nehéz sorsú újszászi lakosnak szebbé tudja varázsolni a 2020. év utolsó napjait.

December hónapra kívánok mindenkinek jó egészséget és kitartást!

Kívánok áldott adventi készülődést és karácsonyi ünnepet, valamint egészségben és szeretetben teljes Boldog Új Évet!

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Közel 2000 db tisztítószer csomagot kaptak a rászoruló családok

 

Csomagkészítés

 

Betlehem a Fő téren

 

Az adventi koszorú

 

A Fő téren zajló események online is láthatóak

 

Hídavatás

 

Faültetés

 

Terepszemle a Zrínyi úton

 

Készül a kamionparkoló

 

Áldott karácsonyi ünnepeket

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.