Tisztelt Újszászi Lakosok, Kedves Barátaim!

Szeptember elején sajnos bizonyossá vált, hogy a koronavírus okozta világjárvány szakértők által megjósolt második hulláma nem kerüli el Magyarországot. Augusztus elején a kedvező számok (napi 9-45 új eset) még okot adtak a bizakodásra. Augusztus közepén azonban (bár a napi esetszámok augusztus végéig nem emelkedtek drasztikusan) már figyelmeztettek a központi szervek arra, hogy a lakosság korábbi fegyelmezett viselkedésének drámai lazulása, a védőeszközök viselésével szembeni ellenállás, és a tömegesen külföldre szervezett nem halaszthatatlan utazások miatt heteken belül a járvány második hullámának gyors felépülése várható.

Az elmúlt hetekben ezért intézményeink forgalmasabb pontjain digitális és mechanikus kézfertőtlenítő állomásokat helyeztünk el, illetve érintésmentes lázmérők beszerzéséről és egészségünket védő belső szabályok bevezetéséről is gondoskodtunk.

Kérem a lakosságot, használjuk minél többen a kihelyezett eszközöket, és maradéktalanul tartsuk be a távolságtartás szabályait.

Vigyázzunk egymás egészségére!

 

2020. szeptember 12. Újszász Város Napja

Az augusztusban megtartott közösségi rendezvények után komoly kihívás elé állított bennünket városunk legnagyobb ünnepének megszervezése. A már hosszú évek óta jól bevált protokoll szerint működő ünnepnap rendezvényeit idén jelentősen felülírták a koronavírus terjedését megakadályozni hivatott korlátozások.

Augusztus közepéig úgy tűnt, a szeptember 2. hétvégéjére tervezett ünnepi eseményeket minimális óvintézkedések mellett az előző évekhez hasonló módon tudjuk majd megtartani. Augusztus közepén azonban az előrejelzések már kedvezőtlen fordulatot jósoltak a járványügyi helyzetben, ezért a nagyobb zenei programokat elővigyázatosságból visszamondtuk, azonban akkor még úgy tűnt, hogy a helyi fellépők műsorait és a szokásos díjátadó ünnepségünket meg tudjuk majd tartani.

Szeptember eleje sajnos a napi esetszámok drasztikus emelkedését hozta magával. A szeptember 3-án ülésező újszászi operatív csoport egyetértésével ezért szeptember hónapban Önkormányzatunk nehéz szívvel, de valamennyi nyilvános rendezvény lemondása mellett döntött. Ez a döntés érintette többek között a szeptember első hétvégéjére tervezett KultúrKert avató eseményt, a Fordulat tánccsoport gálaműsorát, és a Városnap délutáni, nyilvános programelemeit is.

A méltó ünneplés jegyében köszöntő levéllel gondoltunk korábbi díjazottjainkra, és a hagyományos díjátadó ünnepséget először zárt körűvé terveztük át, majd (újabb események hatására) annak elhalasztásáról végül a Képviselő- testület döntött szeptember 8-án. Úgy éreztük, az ünnepélyes díjátadó további korlátozása már méltatlan volna a nemes eseményhez. Az idei városnapi kitüntetéseket ezért széles nyilvánosság előtt, egy későbbi időpontban fogjuk átnyújtani díjazottjainknak.

Nem szerettük volna azonban, hogy a lakosság számára eseménytelenül múljon el településünk legnagyobb ünnepe. Ezért a közösségi téren tervezett események lemondása után (gyakorlatilag pár nap alatt) három fúvós zenekar bevonásával 24 db mini utcakoncertet szerveztünk városunk előre meghatározott pontjaira. Az utcakoncerteket végül vegyes érdeklődés övezte. Helyszínenként 5-50 érdeklődő mellett sokan saját otthonukból, vagy az utca végéről hallgatták a jobbnál jobb zenekarok játékát. Láttunk olyan lakost, aki pár percre félbehagyva a kertészkedést merült el a dallamok varázsában, de sok helyen a kinyíló ablakok jelezték: a környező házakban, a falakon belül is örömmel fogadták a zenét. Óvatos becsléseink szerint, helyszínenként 25 fővel számolva, körülbelül 600 újszászi lakosnak sikerült ily módon örömet szereznünk. Tekintve egy átlagos újszászi rendezvényre kilátogató 150-200 fős létszámot, az eddig példa nélküli kezdeményezés bíztató eredménnyel zárult. Át kell gondolnunk a jövőben, hogy a hagyományos módon szervezett kultúrműsorok mellett az utcára kivitt, „házhoz szállított” kultúra létjogosultsága hogyan illeszthető be településünk eddig megszokott programjai közé.

Hatalmas sikerrel zárult Művelődési Házunk online Városnapi műsora is. A különféle vetélkedők nagy létszámban mozgatták meg a lakosságot. Szinte „fölrobbant” intézményünk facebook oldala a sok lájkoló, megosztó, hozzászóló hatására. Jól jelzi a kezdeményezés sikerét az is, hogy a Művelődési Ház facebook oldala kedvelőinek száma pár nap alatt több, mint a duplájára növekedett.

Szűk körben megtartott ünnepélyes zászlófelvonás, művelődési ház online vetélkedői, 24 minikoncert. Úgy érzem Újszász Város Napját a nem várt kihívások és korlátozások mellett is méltó módon sikerült megünnepelnünk. Köszönöm a Városi Művelődési Ház, a Városi Könyvtár, és az Újszász Városi Önkormányzat munkatársainak áldozatos munkáját.

Gratulálok korábbi díjazottjainknak és köszönöm az idei kitüntető díjakra jelölt személyek, valamint intézmény megértését. Bízom benne, hogy hamarosan az eseményhez illő méltósággal, büszke rokonok és barátok körében tudják majd átvenni kitüntetéseiket!

Az idei Városnap alkalmából elkészült Újszász Város Tortája!

A joghurtos – citrusos, kökényzselével ízesített tortaszeleteket városunk címerével nyomtatott ostya díszíti, két piskótalapja Újszász aranysárga – zöld színeit idézi.

A legelső szeleteket városunk korábbi díjazottjai fogyaszthatták el. A díjazásban részesült városi intézmények dolgozóinak személyesen adtam át a finomságokat.

A város nevében köszönöm áldozatos munkájukat!

A most elkészült torta terveink szerint folyamatosan kapható lesz a nemrégen megnyílt Napraforgó cukrászdában, Újszászon.

Sajnos a városnapi örömbe, a jó időben megszervezett közösségi utcakoncertek és online vetélkedők sokaságába egy kis üröm is vegyült. Akadt olyan újszászi lakos, aki magából kikelve kérte számon művelődési házunk munkatársain azt, hogy miért ebben a formában kerültek megrendezésre az események. Nos, munkatársaim teljesítményének megítélése (bár mindenki véleményét szívesen fogadom minden témakörben) a megfelelő ismeretek hiánya miatt nem az érintett személy feladata, az utcán és a facebookon való hangulatkeltés pedig nem szolgálja városunk közművelődésének fejlődését, vagy közösségének összekovácsolását. A jószándékkal elkövetett gyalázkodás attól még gyalázkodás marad, hogy valaki (véleménye szerint) a közösség érdekében követi el azt.

Ha valóban meg szeretnénk ítélni a közösségi programok megvalósításán dolgozó munkatársaink teljesítményét, akkor hasonlítsuk össze Újszász programkínálatát más települések kínálatával azonos időszakon belül. Augusztus hónapban (amikor az ország szinte minden pontján lemondásra kerültek a rendezvények), Újszászon régóta nem látott tömeget mozdítottak meg az Önkormányzat által szervezett programok. Szeptemberben ráadásul a világjárvány miatt naponta változó előírások, szigorítások és egészségügyi fenyegetés mellett gyakorlatilag kétnaponta újra kellett gondolnunk városunk legnagyobb ünnepének forgatókönyvét. Munkatársaim véleményem, és szakavatott megyei szakemberek megítélése szerint is kiválóan teljesítettek ebben a példa nélküli helyzetben.

 

A tervezett ütemben halad a József Attila út felújítása.

Mindenszentek ünnepére már méltó körülmények között látogathatjuk a városi temetőt. A járda a teljes útszakaszon akadálymentes kivitelben készül, kerekesszékkel és el-go mobillal is biztonságosan közlekedhető.

 

Új sebességcsökkentő eszközt telepítettünk az Abonyi úton

1.000.000 Ft-ot meghaladó értékű új sebességcsökkentő eszközt telepítettünk az abonyi út bevezető szakaszára. Az érintett útszakasz ugyan nem önkormányzati terület, de az itt tapasztalható rendkívül erős forgalom és sebességtúllépés kiemelten veszélyezteti a helyben lakók biztonságát.

A most átadott új eszköz képes az áthaladó autók darabszámának és sebességének regisztrálására, így a jövőben konkrét adatokkal tudunk majd a rendvédelmi szervek, vagy az útszakasz fenntartója felé fordulni fejlesztési igényeink megalapozásához.

 

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja Önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal portaszolgálatán.

 

Szociális tüzelő program

Elkezdődött a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az Önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 °C alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

 

Polgármesteri fásítási program 2020

Polgármesteri programom részeként az elkövetkező öt évben évente 100 db fa elültetésével városunkat árnyékosabb, páradúsabb, élhetőbb kisvárossá kívánom alakítani.

Répásiné Tóth Rozália képviselő, településkép védelmi tanácsnok asszony segítségével meghatároztuk azokat az utcákat és köztereket, ahol az idei fásítási program részeként 35 db amerikai hárs, valamint 25 vérszilvafa került elültetésre november hónapban. További 40 db hársfát a lakossággal együttműködve szeretnénk telepíteni, a következők szerint:

40 db 8/10 méretű földlabdás amerikai hárs díszfát sorsolunk ki az Újszászi Híradó azon újszászi olvasói között, akik:

  • kivágják és a megjelölt határidőre visszaküldik az októberi lapszámban megjelent igénylőlapot
  • nyilatkozatban vállalják, a kapott díszfa közterületre történő kiültetését és gondozását

Az ültetőgödör kiásásában az Önkormányzat karbantartó csoportja nyújt segítséget.

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Zászlófelvonók a Város Napján

 

Utcakoncert

 

Online eredményhirdetés

 

Újszász Város tortája

 

A Zagyvaparti Idősek Otthona lakói is kaptak a tortából

 

Az óvodások is megkóstolhatták a tortát

 

Aszfaltozás a József Attila úton

 

Új kerítés, új járda, új parkoló és széles út

 

Érintésmentes lázmérők

 

Digitális kézfertőtlenítőõ

 

Az őszi fásítási programban 100 db fát ültetnek az újszászi utcákra és közterekre

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.