Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt hetekben a koronavírus elleni védekezésre való felkészülésen túl, városunk fejlesztése volt számomra az első számú feladat. 

Áprilisban újra gyarapodott városunk. A Zagyva Ökopark turisztikai pályázat részeként sorra érkeznek meg a fejlesztés keretében megjelölt eszközök, valamint az építési beruházások is megkezdődtek. 

Április 3-án délelőtt, csatlakozva a jászsági polgármesterekhez, telefonon kerestünk meg idős újszászi lakosokat Kalóné Sajben Éva alpolgármester asszonnyal. Az idősek hogyléte felől érdeklődtünk, ezúton is felajánlva segítségünket. Közel nyolcvan háztartást sikerült így elérnünk, és többeknek is segítségére lehettünk. A telefonos megkereséseket az elkövetkező héten is folytattuk. Ebben a rendkívüli helyzetben mindennél fontosabb számunkra az, hogy a segítségre szorulókat biztonságban tudhassuk. 

Április 4-én reggel kérésemre a rendőrség munkatársai ellenőrizték a városi piac működését, miközben önkéntesek egy csoportja ismét a védőeszközök helyes használatára hívta fel a jelenlévők figyelmét, és védőeszközöket is osztottak. Szerencsére szabálytalanságot nem tapasztaltunk. Az eladók és a vásárlók is komolyan vették és betartották a piac működését korlátozó legújabb járványügyi előírásokat. 

Április 25-én a városi Polgári Védelmi Törzs önkéntesei háromszáz mosható szájmaszkot osztottak szét Újszászon. A piacon, az egyik pékségnél és a két nagyáruház előtt az önkéntesek a védőeszközök viselésének fontosságára is felhívták a vásárlók figyelmét. 

Véleményem szerint a piac szabályos működése nagyban hozzájárulhat a minőségi és biztonságos élelmiszer- ellátáshoz, miközben jövedelemmel látja el a helyi termelőket és kereskedőket. Mindezek miatt a jelenleginél nagyobb mértékben nem tervezem korlátozni a piac működését, viszont a jelenleg érvényben lévő szabályok (csak élelmiszer és mezőgazdasági jellegű szaporítóanyag árulható, a kereskedők telephelye maximum 40 km távolságban lehet, sávos időkorlát a 65 éven felüliek kiszolgálására, min.1,5 m-es védőtávolság a sorban állók között, kereskedőknek védőeszközök viselése kötelező) betartását rendszeresen ellenőrizni fogjuk a jövőben is.

A mindannyiunk egészségét veszélyeztető világméretű járvány terjedésének lelassítása érdekében hozott központi rendelkezések egészségügyileg sikeresnek bizonyulnak. Sajnos, sokan nagy árat kell, hogy fizessenek ezért a sikerért. Elveszített munkahelyek, csökkentett fizetések, szeretteinktől való elzártság, megszokott napi szokásaink kényszerű feladása, szabad mozgásunk önkéntes, vagy jogszabályban megjelenő korlátozása mind-mind fájdalmas, nem várt és nem kívánt nehézség, melyek ellen azonban most nem tehetünk semmit. Természetes, ha elégedetlenségünket néha kifejezésre juttatjuk, és az is természetes, ha nem értünk mindenben egyet a felsőbb közigazgatási szervek, vagy a helyi Polgári Védelem intézkedéseivel. Az azonban teljesen szükségtelen, sőt káros a közösség érdekeire nézve, ha elégedetlenségünkben bizonyos korosztályokat kezdünk nyilvánosan gyalázni, esetleg jogosnak vélt haragunkban közveszélyt okozva akadályok kihelyezésével korlátozzuk a házunk előtti közúti forgalmat, vagy nyíltan megszegjük az érvényben lévő szabályokat, és másokat is erre biztatunk. Önmagát és embertársait is súlyos veszélynek teszi ki az, aki tudatlanságból, nemtörődömségből, vagy személyes elégedetlensége miatt nem viselkedik a jelen helyzethez valójában illő, kellő komolysággal.

Sokunknak vannak idős szerettei, krónikus betegséggel küzdő családtagja, barátja. Sokunknak dolgozik az egészségügyben vagy a szociális ágazatban hozzátartozója. Minden nap, mikor betartjuk az eddigi életünket korlátozó új rendelkezéseket, akkor saját egészségünk megóvásán túl sokat teszünk az ő védelmükben is. Türelemre és egymás megsegítésére kérek ezért mindenkit. Én és munkatársaim minden nap azon dolgozunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az Újszászon élők biztonsága és élelmiszerrel, gyógyszerrel való biztonságos ellátása érdekében.

Április 6-a óta a középületeket és köztereket (beleértve a városi piacot, a vasútállomást, a buszmegállókat, a Népkonyhát, az Egészségházat, a polgármesteri hivatalt és a két nagyáruház előtti bejáratokat is) rendszeresen fertőtlenítjük vírusölő hatású készítményekkel. A zagyvarékasi Életjel mentőcsoport és Szűcs Attila újszászi vállalkozó is önzetlenül segíti önkormányzatunkat ebben a küzdelemben, amit a város nevében ezúton is szeretnék megköszönni nekik!

Április 22-én összevont országgyűlési képviselői és polgármesteri fogadóórát tartottunk Pócs János képviselővel az újszászi bentlakásos otthonok dolgozóinak. Újszászon országos összehasonlításban is meglepően magas, közel 7% a bentlakásos otthonokban élők aránya. Az ő helyzetük is különös figyelmet igényel, hiszen Budapesten, egyetlen helyen, a Pesti úti intézményben 300 fertőzöttet diagnosztizáltak, miközben 34 idős gondozott már belehalt a betegségbe. Településünkön két bentlakásos otthon is található. Az önkormányzati fenntartású Zagyvaparti Idősek Otthonában és az állami fenntartású Kastély Otthonban mintegy 400 lakó és több mint 200 dolgozó próbálja nap, mint nap megelőzni, hogy a koronavírus fertőzés bekerüljön a kapukon belülre. Erőfeszítéseikhez gratulálok, lelkiismeretes munkájukat külön köszönöm! A számukra rendezett összevont fogadóórával is jelezni szerettem volna feléjük: küzdelmükben nincsenek egyedül, önkormányzatunkra mindenben számíthatnak!

Településünk lakosságának 20-25%-a, mintegy 1400 ember tartozik az idős, ezért a fertőzés által különösen veszélyeztetett korosztályba. Ez a szám azonban jóval magasabb, ha a krónikus betegségekkel (daganatos, szív és érrendszeri megbetegedések, máj és vese károsodások, stb.) küzdőket is számba vesszük.

Egyes becslések szerint Újszász lakosságának akár 50 százaléka, azaz minden második újszászi lakos a vírus által kiemelten veszélyeztetett, kritikus csoportba tartozik életkora vagy krónikus betegsége folytán.

Óriási tehát mindannyiunk felelőssége abban, hogy városunk közösségét megóvjuk a tömeges fertőzések kialakulásától.
A mai kijárási korlátozások mutatják meg igazán annak az értékét, hogy egy Újszászhoz hasonló kertvárosban mennyivel nyugodtabb, mennyivel teljesebb élet élhető. A szokatlanul meleg tavaszi idő sokakat kertészkedésre, szabadban eltöltött pihenésre, bográcsozásra csábított, és szerintem mindannyian érezzük azt, hogy a kijárási korlátozást is jóval könnyebb így elviselni, mint például egy nagyvárosi lakótelep tizedik emeletén.

A Költészet Napját ünnepeltük áprilisban. Művelődési házunk Gonda Adrienn vezetésével rendhagyó módon (igazodva a mai lehetőségekhez) online versmondásra hívta a vállalkozó kedvű újszászaikat, és a beérkező versekből videót állított össze A vers az, amit mondani kell címen. Gratulálok a különleges ötlethez és a megvalósításhoz! Adrienn munkája ezekben a közösségi együttlétekre különösen nehéz napokban is megtalálta azt az utat, melyen át mindannyian részesülhetünk a kultúra áldásaiban. A videó a művelődési ház YouTube csatornáján érhető el:

 

 

Az idei húsvét jelentős próbatétel elé állított mindannyiunkat. Az eddig megszokott családi- baráti kapcsolatok ápolása, a tavaszi kirándulások, a hosszú hétvégék utazásai, a megszokott havi nagybevásárlások idén csak komoly korlátozások mellett, vagy egyáltalán nem valósulhattak meg. Betlehemben meghatározatlan időre bezárták a Születés Templomát, amire az utolsó pestisjárvány óta nem volt példa. Újszászon a kereszténység legnagyobb ünnepén online facebook és YouTube csatornákon keresztül szolgálta a híveket Miklós János római katolikus plébános és Pádár Zoltán református lelkipásztor. Köszönöm áldozatos munkájukat, és gratulálok kitartásukhoz, mely megtalálta azt az utat, amivel jelen körülmények között is támogatni tudják a lelki megnyugvást keresőket.

A húsvéti ünnepre készülve az újszászi civilek ismét derekasan kivették részüket városunk szépítéséből, díszítéséből. A városháza melletti kopjafás parkban varázsolt ünnepi hangulatot a Gyüre Rozália vezette Egyszemélyes Civil Csoport. A védőeszközökkel felszerelkezett aktivisták nagy gondossággal helyezték el az általuk készített kedves dekorációkat, melyek díszévé váltak városunknak ezen az ünnepen. Köszönöm az újszászi civil szervezetek tagjainak rendszeres, ötletekben gazdag és áldozatos munkáját! Az Egyszemélyes Civil Csoport különösen élen jár a közösség építésében: legyen szó köztéri szobrok, hadisírok, közparkok gondozásáról, városunk lakóközössége mindig számíthat a csoport tagjainak ötleteire és munkájára!
Folyamatos a lakosság, az önkormányzati intézmények és gazdasági szereplők összefogása Újszászon. Kasza József vállalkozó 200 db sebészeti maszkot, Borbás Ferenc emeritus jászkapitány, a Radius Signage Kft cégvezetője 30 db arcpajzsot ajándékozott az önkormányzati fenntartású Zagyvaparti Idősek Otthonának. Idősebb Menkó Attila vállalkozó egy jelentős összeggel támogatta önkormányzatunkat. A város nevében köszönöm a nagylelkű felajánlásokat!

A kihirdetett veszélyhelyzet alatt a képviselő-testület, valamint a bizottságok hatásköre szünetel. A települések vezetésének feladata és felelőssége egy személyben ilyenkor a polgármesterek vállára hárul. Mindezek mellett a demokrácia és az észszerűség is azt diktálja, hogy ebben a nehéz, és ezidáig példa nélküli helyzetben városvezetőként továbbra is támaszkodjam a választott képviselők és a bizottsági külsős tagok szakmai és emberi tapasztalatára, véleményére. Minden előterjesztésemet ezért továbbra is a testület elé terjesztem. Április 17-én közel három órán keresztül üléseztünk. A kor technikai lehetőségeit kihasználva videokonferencia alkalmazáson keresztül tárgyaltunk, és szavazataikat is így adhatták le a képviselők. Több fontos kérdésben is sikerült megállapodásra jutnunk az ülésen. Ezek egyike, hogy jövőben készpénz helyett élelmiszerre, tisztítószerre és gyógyszerre beváltható utalványok formájában kapják meg a települési támogatást az arra rászorulók.

Településünk fejlesztése érdekében beszerzési eljárást indítottunk a József Attila úti fejlesztés műszaki ellenőrének kiválasztására, valamint a kivitelezési eljárást is előkészítettük.

Városunk fejlesztéséért felelős csapatommal két új pályázatot is sikerült előkészítenünk az elmúlt napokban. Mindkét pályázat a szegregált lakórészek fejlesztésére irányul, és sikeresen benyújtásra került. Bízom a pályázatok sikerében, mely városunk fejlesztésének újabb lépését jelentheti. Köszönöm a fejlesztésbe bevont szociális szakemberek áldozatos szakmai munkáját!

Újszászon igazolt koronavírussal fertőzött személy a mai napig nincs. Folyamatosan többen is vannak egy időben hatóságilag elrendelt (piros papíros) karanténban, ez azonban (pillanatnyilag) az illetékes szervek elővigyázatosságát, nem a fertőzöttség tényét jelzi.

Köszönöm minden újszászinak az eddigi kifejezetten fegyelmezett viselkedését! A szomszédos településekkel összehasonlítva meg kell állapítanunk, hogy talán városunk lakossága értette meg legjobban a központi rendelkezések fontosságát és jelentőségét. Külön köszönöm mindenkinek, aki idős vagy egyéb okok miatt rászoruló hozzátartozói, ismerősei, szomszédai ellátásában részt vállalva hozzájárult a veszélyhelyzetben meghozott korlátozások maradéktalan betartásához!

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeltük. Isten éltessen ezért minden édesanyát, akár távolról is. Ha túl leszünk a járványos időszakon, kétszeresen fogjuk majd bepótolni a nekik járó, megérdemelt öleléseket!

 

Jól teljesít a Népkonyha szolgáltatás Újszászon

Áprilisban már 270 személy vette igénybe napi szinten a Népkonyha szolgáltatást. Az ingyenes, napi egyszeri főtt étel ellátása folyamatosan biztosított minden 18. életévét betöltött újszászi lakosnak, aki más támogatott étkezési formát nem vesz igénybe. A hét hat napján biztosított tartalmas egytálételt a koronavírus okozta fenyegetés ideje alatt egyszer használatos csomagolóanyagban, a helyben fogyasztás mellőzése mellett vehetik át az igénylők.

A Népkonyhát üzemeltető Gordiusz Intézménnyel történt megállapodásom alapján áprilisban ráadásul egy plusz szolgáltatással, a nagykerti városrészbe történő kiszállítással is bővült az ingyenes étkezést igénybe vevők köre. Öröm számomra, hogy a kiszállítás elindítását követő héten már 20 fő mozgásában korlátozott nagykerti lakos jutott hozzá ingyenesen a napi egy tál főtt ételéhez.

További információk a szolgáltatásról Kalóné Sajben Éva alpolgármesternél kérhető: 0620-267-3759

 

Májusban folytatódik támogatott rágcsálóirtási programunk.

Május közepén (bízva a központi korlátozások enyhítésében) terveink szerint folytatni tudjuk az elkezdett átfogó rágcsálóirtási programot. Következő lépésben mintegy 90 további háztartásba helyezik ki a feltöltött csalétekdobozokat a szakemberek, majd a már kihelyezett ládák újra töltése fog megvalósulni.

 

Fogadóórák újra gondolva

Számomra már nagyon hiányoznak a fogadóórák találkozásai, kötetlen beszélgetései a lakossággal. A kihirdetett veszélyhelyzet alatt ugyan halaszthatatlan ügyben továbbra is lehetőség van időpontot egyeztetve fogadóórámra bejelentkezni, ez azonban tapasztalatom szerint sokakat visszatart az időpontkéréstől, hiszen saját problémáinak súlyában, javaslatai értékének megítélésében az ember hajlamos alábecsülni saját értékét. Így azonban nem mindig jutnak el hozzám azok az értékes észrevételek, melyek szükségesek lennének életünk minőségének javításához. Mindezek miatt úgy döntöttem, hogy fogadóóráimat előre meghatározott időpontokban az új Főtérre helyezem ki. A megfelelő védőtávolságok betartása mellett, igényes környezetben tudunk így beszélgetni egymással, kedvező időjárási körülmények esetén.

A következő időpontokat folyamatosan közzé fogom tenni facebook oldalamon. Kérem, aki teheti, kövesse figyelemmel az oldalt!

 

A kijárási korlátozások enyhítése várható

Májusban a központi korlátozások jelentős enyhítésére lehet számítani. Vidéken a kijárási korlátozások részleges vagy teljes feloldása, a gazdasági élet fokozatos újraindítása várható. Mindannyiunknak tudni kell azonban, hogy a világjárvány még nem ért véget. Egészségünk megőrzése érdekében mindannyiunk érdeke és felelőssége a védőeszközök viselése zárt közösségi terekben, valamint az előírt 2 méteres védőtávolság betartása és a fokozott higiéniai fegyelem folyamatos fenntartása.

A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva ülésezik online, videokonferencia alkalmazással a helyi Polgári Védelem vezetősége Újszászon. Döntéseinket, korlátozó intézkedéseinket közösen, az aktuális körülmények alapos mérlegelése után hozzuk meg, szinkronban a kormányzati intézkedésekkel.

Kérek mindenkit, kísérje figyelemmel a www.ujszasz.hu weboldalt, valamint önkormányzatunk facebook oldalát, hogy időben értesüljön az aktuális hírekről, intézkedésekről.

 

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Folyamatosan készülnek a többször használatos, mosható szájmaszkok városunkban. Hála a lelkes önkéntesek és az önkormányzati intézmények munkájának, március közepe óta több mint kétezer védőeszközt sikerült szétosztanunk a legjobban veszélyeztetett lakosok között. Az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a kereskedelemben dolgozók, és a 65. évet betöltött és krónikus betegséggel küzdők után most minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert
Újszász Város polgármestere

 

A Zagyva Ökopark pályázat keretében pontonhíd épül a Zagyván

 

Fertőtlenítés

 

Polgármesteri fogadó óra a parkban

 

Farkas Istvánnal, a Piac Kft. ügyvezetőjével az újszásziakra kedvező helypénz megállapítása után

 

Ózonos fertőtlenítés után az óvodában

 

Rendőrségi ellenőrzés és szájmaszk osztás a piacon

 

Folyamatosan készülnek a szájmaszkok

 

A jászapáti Borbás Ferenctől 30 db arcpajzsot kapott a Zagyvamenti Idősek Otthona

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.