Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek! 

Az év utolsó hónapja természetesen főleg az évzárásról, az ünneplésről szólt városunkban. 

December elsején a kifejezetten hidegre fordult időjárás ellenére is nagyon sokan látogattak ki az első adventi gyertyagyújtásra, melyre idén először városunk új főterén került sor. Színvonalas műsorok, jó beszélgetések, forró italok - jó volt együtt lenni ezen a délutánon. 

December másodikán megkezdődött az Egészségház második ütemének műszaki átadása. A volt orvosi rendelő épületére felkerültek a homlokzatot díszítő elemek, melyek a valamikori polgári épület stílusát őrzik meg az utókor számára. A patinás külső és a modern belső, a jól kihasznált terek és a városképbe illő elegáns homlokzat reményeink szerint méltóvá fogja tenni ezt az épületet belvárosunk lassan kialakuló új városképéhez. 

December elején futva, gyalogosan és biciklivel, több mázsányi ajándékkal érkezett meg a mikulás Újszászra. Köszönöm a Városi Könyvtár, a művelődési ház, a családsegítő, a Városi Óvoda és az általános iskola dolgozóinak, valamint civil szervezeteinknek; a Biciklis Mikulásnak, az Egyszemélyes Civilcsoportnak, az Együtt Újszászért Egyesületnek, Kiss Sándornak és Farkas Dánielnek, hogy mosolyt varázsoltak a csöppségek arcára! 

December 6-án abban a szerencsében volt részem, hogy két kilencven éves lakót is köszönthettem a Zagyvaparti Otthonban. 

Viszkok Ferencné Marika néni két éve, Hegedűs Andrásné Marika néni már 13 éve otthonunk lakója. Mindketten kiváló szellemi állapotban, a lakóközösség ismert és megbecsült tagjaiként élik mindennapjaikat. Isten éltesse az ünnepelteket, és köszönöm az otthon dolgozóinak azt a törődést és figyelmet, mely őket a mindennapokban körülveszi! 

December 11-én népkonyha szolgáltatás megtekintésére hívtam a képviselő-testület és a bizottság külsős tagjait. Füzesabonyban és Kerecsenden működő népkonyhai osztópontokat, Törökszentmiklóson az épülő korszerű főzőkonyhát tekintettük meg. Az osztópontokhoz üzem közben érkeztünk. Hosszasan beszélgettünk a szolgáltatást igénybe vevő emberekkel, és megkóstoltuk a napi kínálatot is. Elképzelésem szerint Újszászon is hamarosan meg fogja nyitni kapuit egy hasonló népkonyha, ahol naponta akár 300 adag tartalmas egytálétel kiosztására nyílik majd lehetőség. A heti öt napban (igény esetén hat napban) üzemelő osztópont havonta egy személynek 10.000 Ft, egy négytagú családnak akár 40.000 Ft értékű meleg ételt is tud majd ingyenesen biztosítani, ezzel is támogatva az újszászi lakosokat. 

A városüzemeltetési csoport munkatársai december végére elkészültek a helyiség kialakításával. A valamikori (egy évtizede elhanyagolt, használaton kívüli) vasutas közösségi ház tetőszigetelést, új vizesblokkokat, rozsdamentes mosogatóval felszerelt konyharészt és kifestett, felújított ebédlőrészt kapott. Az osztóponthoz így kulturált ebédlőt, férfi- női vizesblokkot, kerthelyiséget is biztosítani fogunk, ami a családok, szomszédok, baráti társaságok valódi közösségi terévé válhat a jövőben. 

Év végén minden háztartás kiadásai megnövekednek a hidegre forduló időjárás és a közeledő ünnepek miatt. Önkormányzatunk a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeretne enyhíteni a szociálisan rászoruló családok anyagi terhein. 

Pénzügyi lehetőségeink idén lehetővé tették 330 különösen hátrányos helyzetű gyermeknek és majd 1000 fő kisnyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek 5000 Ft/fő összeggel hozzájárulni a szenteste és a karácsony ünnepéhez. December 14-én írtam alá az erről szóló határozatokat, és az elkövetkező héten a Magyar Posta munkatársainak segítségével már el is kezdte a támogatások eljuttatását az érintettekhez. Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok nehéz sorsú újszászi lakosnak szebbé tudta varázsolni a 2019. év utolsó napjait. 

Advent harmadik vasárnapján, december 15-én avattuk fel hivatalosan városunk új közösségi terét. A hidegre fordult időjárás ellenére a színvonalas műsorok, a kézműves vásár és a finomabbnál finomabb forró italok nagyon sok látogatót vonzottak az eseményre. Zsúfolásig megtelt, és szinte kicsinek bizonyult azon a napon az amúgy tágas új főterünk. A színpad alatti nyilvános WC-ket is megnyitottuk a látogatók előtt, így a jövőben kulturált körülmények között tudjuk lebonyolítani rendezvényeinket. Természetesen a beruházásnál gondoltunk a mozgásukban korlátozott lakosokra is. Az új főtér minden része akadálymentesen megközelíthető, és az új vizesblokk is rendelkezik akadálymentes WC-vel. Talán ennek az odafigyelésnek is köszönhető, hogy az avató ünnepség napján több kerekesszékkel élő, vagy mozgásában egyéb módon korlátozott lakos is úgy döntött, kilátogat a rendezvényre, és velünk éli át ezeket a felejthetetlen élményeket. Nagy örömet okoztak ezzel nekem és munkatársaimnak, hiszen most és a jövőben is kiemelten figyelünk rájuk. Minden tőlünk telhető módon szeretnénk támogatni közösségi tevékenységüket. 

Városunk jövője szempontjából szinte mindennél fontosabb gyermekeink, különös tekintettel az újszászi oktatási- nevelési intézményeinkbe járó gyermekeink jóléte. Év végén kilenc millió forintot meghaladó összeget költöttünk ezért komfortot növelő beruházásokra. Energiatakarékos kazánokkal megújítottuk a bölcsőde elavult, veszélyessé vált fűtési rendszerét, valamint öntött gumi teraszburkolatot és korszerű játékokat vásároltunk a legkisebbek örömére. Az általános iskola tejhűtő vitrint, a gyermekétkeztetés nagy teljesítményű ipari sütő- pároló berendezést kapott, így 2020-ban még egészségesebben táplálkozhat majd a településünkön étkező közel 700 gyermek. 

A Zagyvaparti Idősek Otthonába új mikrobusz érkezett a fa alá! December 21-én tartotta szokásos karácsonyi ünnepségét az otthon lakóközössége. Idén több apróság mellett méretes ajándékot: egy 2019-es gyártású kilenc személyes Ford Tourneo Custom mikrobuszt nyújthattam át a lakóknak. A jármű különösen jókor érkezett, hiszen városunk egyetlen 18 éves mikrobusza már nem képes üzembiztosan ellátni a naponta jelentkező szállítási feladatokat. Az új mikrobuszt terveim szerint még januárban akadálymentesíttetni fogjuk, így onnantól kerekes székes utasok biztonságos szállítására is lehetőségünk nyílik. Terveim szerint az új kisbusz az idősek otthonában jelentkező feladatok ellátásán túl a településünkön élő, mozgásukban korlátozott személyek szállításába is be tud majd segíteni. 

42 újszülöttel gazdagodott 2019-ben városunk. A csöppségek keresztneveit minden évben nagy örömmel helyezzük el az Egészségházban található védőnői váróterem falán. Isten éltesse a legkisebb újszásziakat erőben, egészségben az új évben! Dr. Nagy Valéria doktornőnek, Ágotai Emese, Venyike Tünde, Mucza Gáborné védőnőknek a város nevében köszönöm a gyermekekért végzett áldozatos munkájukat! 

2019-ben hoztuk létre az Újszász Város Ifjú Tehetsége kitüntetést. Az első évben ezt az elismerést Baranyi Gábor Benő filmrendezőnek, Farkas Lilla sportolónak, dr. Farkas János orvosnak, Kovács István matematikusnak és Pomázi Bálint sportolónak adtuk át. A 2019. májusban alapított díj azon 35. életévét be nem töltött természetes személynek adományozható, aki a sport, a tudomány, a művészetek terén országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a fizikai, illetve a szellemi teljesítmény területén kortársainak példát mutatott, hozzájárulva ezzel Újszász város jó hírnevének öregbítéséhez is. Újszász városa büszke a fiatal tehetségeire! Első díjazottjainkról rövidfilm is készült, mely elérhető az alábbi linken:

 

 

A hónap második fele főként az évzárásról, az ünnepi előkészületekről és magáról az ünnepekről szólt. Igyekeztem minden meghívásnak eleget tenni. 16 intézmény és civil szervezet évzáró, évértékelő rendezvényén vettem részt karácsony előtt. 

Színvonalas műsorokkal, megható gondolatokkal, értékes együttléttel lettek gazdagabbak mindazok, akik együtt ünnepeltek a magányosok karácsonyán, a Zagyvaparti Idősek Otthona, a Zagyva-menti Integrált Központ, az általános iskola, vagy a Kastély Otthon évzáróján. Az elmúlt év értékelése mellett már a 2020-as év feladatait is számba vettük a KTZVE Leader Egyesület, a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége, a Szolnoki Kistérségi Tanács, a polgármesteri hivatal, az Újszász Városi Vasutas Sport Egyesület, a Városi Óvoda, a Városi Művelődési Ház és Újszász Város Önkormányzata képviselő- testületének évzáró ülésein. Baráti hangulatban búcsúztattuk az óévet az Aranyifjak Nyugdíjas Klub, a KDNP újszászi szervezete, az Önvédelmi Sportegyesület és a kertbarát kör tagjai által szervezett összejöveteleken. Két meghívásnak sajnos nem sikerült személyesen eleget tennem, alpolgármesterünk Kalóné Istvánné Sajben Éva azonban ott volt képviseletemben a mozgássérültek csoportja és a Városi Bölcsőde rendezvényén. 

Ezúton is köszönöm intézményeink és civil szervezeteink egész éves odaadó munkáját, közösségünk érdekében végzett szolgálatát! 

 

Szociális tüzelő program 

Javában tart a fűtési szezon. 

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 fok alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

 

Polgármesteri pályázat: Advent 2019. 

Nagy érdeklődés övezte a november 25-én meghirdetett Advent 2019 elnevezésű polgármesteri pályázatot. A program keretében saját jövedelmemből 2x125.000 Ft-ot ajánlottam fel a „Legnemesebb ügy” – rászoruló újszászi család támogatása, és a „Leghasznosabb ügy”- újszászi civil szervezet újszerű, legnagyobb taglétszámot megmozgató, vagy Újszász jó hírnevét legjobban növelő programjának végrehajtására. 

A december 15-i határidőig összesen 16 db pályázat érkezett. Ez is jól jelzi a településünkön tapasztalható civil élet, civil összefogás kiemelkedő mértékét. 

A legnemesebb ügy kategóriájában két pályázat, két családi sors támogatása bizonyult idén a legnemesebb ügynek. Az igazságosság jegyében a támogatás összegét ezért megemeltem 130.000 Ft-ra, és azt két egyenlő részre elosztva egy alacsony fizetésből élő, két gyermekét egyedül nevelő, rendkívül szorgalmas édesanya, és egy súlyos betegségekkel küzdő nyugdíjas házaspár támogatása valósulhatott meg 2019-ben. A 65.000 - 65.000 Ft összeget mindkét jelöltnek személyesen adhattam át még szenteste előtt, reményeim szerint ezzel is szebbé varázsolva Karácsonyukat. 

A „Leghasznosabb ügy” kategóriában érkezett civil szervezetek pályázatai január 15-ig fognak elbírálásra kerülni. 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármester 

 

Főtér avatás Pócs Jánossal és Borbás Zoltánnal
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Gyertyagyújtás Kaló Istvánné Sajben Éva alpolgármesterrel
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Hegedűs Andrásné 90. születésnapján

 

Viszkok Ferencné 90. születésnapján

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.