Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

1. A választás után 

Az október 7-i választási győzelem még abban a hitben ért, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint 8 munkanapom lesz az új feladataim átvételére, illetve kicsit kipihenni a választási kampány fáradalmait. A választás másnapján derült ki számunkra (mondhatni derült égből villámcsapásként ért a hír), hogy egy különleges jogi helyzet következtében a választás másnapjától minden aláírási és döntési jog polgármesterként kizárólag engem illet meg, így a választás másnapja már új hivatalomban talált. Megpróbálom lehetőségeimhez képest gyorsan és pontosan átlátni a város működését, folyamatban lévő ügyeit, hogy a lehető legeredményesebben tudjam képviselni Újszász lakosságának érdekeit. Ebben továbbra is nagy szükségem van az Önök tanácsaira és véleményére – kérem, keressenek bizalommal, minden Önök számára fontos ügyben! 

Október 9-én a KTZVE Leader Egyesület közgyűlésén velem együtt 4 újszászit választottak be a 9 fős elnökségbe. Újszász ezzel újabb lehetőséget kapott a vidékfejlesztési források lehívásához. 

Elkezdtem az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények látogatását. Működésük megismerésén, és az ott dolgozók üdvözlésén kívül célom a mindennapi munkát megnehezítő problémák feltárása, és lehetőség szerint azok mihamarabbi orvoslása. Egy ilyen látogatás alkalmával derült fény többek között az óvoda kerítésének elhanyagolt állapotára (az utcafronti kerítésen hosszú hónapok óta tátongó lyukakon keresztül kóbor állatok jutottak be az intézménybe, illetve csak az óvónők fokozott figyelmének volt köszönhető, hogy gyermekek nem szöktek ki ott). Gyorsjavításként a kerítés egy új drótháló burkolatot kapott, így ezek a problémák időlegesen megszűntek. Terveim szerint az óvoda kerítése jövőre teljesen megújul – méltó lesz az intézmény jellegéhez. 

 

Egyeztetés a katasztrófavédelemmel (Fotó: facebook)

 

A bölcsődében a villamos hálózat hiányosságainak feltárása lett látogatásom eredménye. A villamos főelosztó szekrényben évekkel ezelőtt (!) félig kiszerelte valaki a legfőbb túlfeszültség- levezető szerelvényt (négy betétből kettőt eltávolított), így az intézmény túlfeszültség elleni védelem nélkül maradt. Haladéktalanul intézkedtem a hiányosság kijavításáról. 

Októberben egyeztettem a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal a téli rezsicsökkentésről, képviseletemmel Újszász először vehetett részt a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének ülésén, de a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás rendes ülésén, és az Alsó-Zagyva Vidéki települések egyeztetésén is ott lehettem Újszász képviseletében. 

 

Az óvoda kerítésének javítása (Fotó: facebook)

 

Sokak által ismert, és sokakat foglalkoztató kérdés a 16 hektáros homoktövis ültetvény kérdésköre. Az ültetvény állapotáról készített igazságügyi szakértői vélemény kiértékelésére összehívtam egy szakértői munkacsoportot, melynek sor került első megbeszélésére, majd terepszemlét is tartottunk az ültetvényben. Négy kérdést kell nagyon alaposan megvizsgálnia a munkacsoportnak ahhoz, hogy megfelelő módon javaslatot tudjon tenni a jövőre vonatkozóan: 

I. az ültetvény jelen állapotában megfelel-e egy szakszerűen telepített és gondozott ültetvény kritériumának? 

II. Ha nem, akkor van-e arra lehetőség, hogy az ültetvényt megfelelő kultúrállapotba hozzuk, azaz egy ilyen ültetvénytől elvárt mennyiségű és minőségű termés előállítására képes legyen? 

III. Ha igen, akkor Újszász lehetőségeinek ismeretében garantálható-e az ültetvény gazdaságos működtetése hosszú távon, beleértve a közmunkaprogramban részt vevő emberek szakismeretét, és a rendelkezésünkre álló anyagi, tárgyi eszközeinket, valamint az értékesítés lehetőségeit? 

IV. Az ültetvény létrehozása felvetheti-e szakszerűtlen kivitelezés, esetlegesen visszaélés, netalán hűtlen kezelés gyanúját? 

A szakértői munkacsoport jelentését az újszászi lakosok a képviselő-testülettel együtt teljes terjedelmében meg fogják ismerni, annak elkészítése után. 

Október 16-án a Kormányhivatal illetékeseinek jelenlétében átvettem a folyamatban lévő ügyeket, majd 19-én a képviselő-testület előtt letettem a hivatali esküt. A megbízólevél átvételével így beiktatásom a polgármesteri tisztségbe hivatalosan is megtörtént. 

Az eskütétel után kitűztem hivatalos fogadóóráim időpontját: minden hétfőn 14-17 óra között várom a tisztelt lakosokat a polgármesteri hivatal 4. számú irodájában. 

Megtartottam első fogadóórámat is 29-én hétfőn délután. Közel húszan kerestek fel problémáikkal, gondolataikkal. Lehetőségeimhez mérten mindenkinek megpróbáltam segíteni. 

Keressenek a jövőben is bizalommal! 

 

A homoktövis bizottság ülésén (Fotó: facebook)

 

2. Október 23-i megemlékezések 

1956. október 23-a nemzetünk nagy sorsfordító eseményeinek egyike. 

Márai Sándor sorait idézve: 

„Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett...” 

Október 19-én, közvetlenül a hivatali eskütételem után a Kastély Otthon ünnepi megemlékezésére voltam hivatalos. Lajos Tibor igazgató úr meghívásának eleget téve volt szerencsém végignézni ezt a megható komoly műsort és köszönteni az egybegyűlteket. 

Október 23-án, a városi ünnepségen köszöntöttük 1956 hőseit. Sokan, nagyon sokan jöttek el a megemlékezésre. Külön öröm volt számomra, hogy sok „új arcot” is láthattunk a megemlékezők között. A remekül sikerült ünnepi műsort idén is az általános iskola növendékei adták. 

 

Koszorúzás (Fotó: facebook)

 

Ezúton is szeretném megköszönni a műsorban részt vevő gyermekek és a felkészítő tanárok munkáját, valamint köszönöm Bogárné Simon Klára igazgató asszonynak az együttműködést, és a műsorban vállalt konferáló szerepét. 

Az ünnepi beszédet idén felkérésemre egy általam nagyra becsült ember, dr. Szalóki István mondta Újszászon. Volt nemzetőrként személyes visszaemlékezésével mindannyiunk számára átélhetővé tette 1956 eseményeit. Túlzás nélkül állíthatom, minden jelenlévőt megérintettek a szavai. A műsor után többen is odajöttek hozzánk, és kérték, hogy történetét írásos formában is tegyük közzé az Újszászi Híradó következő számában. Visszaemlékezésének kivonatát így ezen szám lapjain elérhetővé tesszük az olvasóknak.

 

3. Mindenkit érint! 

Még a választások előtt lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a helyi járatú busz vezetője több esetben szabálytalanul közlekedett a településen. Kaló Istvánné alpolgármester asszony haladéktalanul értesítette erről a KMKK Zrt. (Volán) illetékeseit, akik vizsgálatot rendeltek el az ügyben. A KMKK Zrt. által írt tájékoztatás szerint a vizsgálat eredményeként a buszsofőrt figyelmeztetésben részesítették. Kérem a lakosokat arra, hogy fokozott figyelemmel kövessék a helyi járatú busz vezetőjének munkáját, és a legkisebb panasz esetén jelezzék azt a KMKK, vagy a polgármesteri hivatal felé, hiszen a közlekedők, de kiemelten gyermekeink biztonsága a legfontosabb mindannyiunk számára. 

A településünk több pontját is érintő belvíz-elvezető projekt műszaki átadása a választás előtt megtörtént. Lakossági bejelentések alapján azonban tudomásom van róla, hogy a kocsi beállók visszaállítása sok helyen nem történt még meg az eredeti állapotnak megfelelően. Mindezek miatt a megválasztásom óta eltelt 16 munkanapban már négyszer jártam végig a beruházással érintett utcákat. A Munkás út - Védgát-sor közötti szakaszon műszaki bejárást is tartottunk a kivitelező képviselőivel. A Deák úton és a rendszer belvárosi szakaszán is sort fogunk keríteni erre a bejárásra. Folyamatosan várjuk az eddig még nem rögzített lakossági panaszokat, melyet a lakosság ügyfélfogadási időben Pap Gábor referensnél tehet meg, vagy a Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e-mail címen. 

Szintén lakossági jelzésre az NHSZ kérésemre ismét lehetővé tette az ingyenes komposztáló ládák igénylését az újszászi lakosság számára. Az igénylőlap elérhető a polgármesteri hivatal portaszolgálatán, az ujszasz.hu weboldalon, és az Újszász Város Önkormányzata facebook oldalon is. Kérem, éljenek a pótigénylés egyszerű és ingyenes lehetőségével minél többen. 

Idén is lesz lehetősége tüzelő-támogatás igénylésére a rászorultaknak. Mostantól civil szervezetek, így a Katolikus Karitász, a Református Egyház és természetesen a Családsegítő Szolgálat, valamint a Védőnői Szolgálat is segítik a rászorulók felkutatását. Kérek minden újszászi lakost, hogy amennyiben környezetében, szomszédságában arra rászoruló embert lát, azt haladéktalanul jelezze ügyfélszolgálatunk, vagy együttműködő partnereink felé. Ne hagyjunk senkit tüzelő nélkül a hideg napokra! A segítség nyújtása, és elfogadása sem szégyen. Ebben rejlik a közösségünk valódi ereje! 

Az elmúlt napokban településünk több pontján is előfordult a szennyvízhálózatból gejzírként feltörő, utakat és járdákat elborító bűzös és fertőző szennyvíz megjelenése. A jelenség oka az, hogy Újszászon a csatornahálózat nagyobb gyűjtőaknákba gravitációsan lefolyó, majd onnan szivattyúval továbbított alrendszerekből épül fel. Amennyiben ebben a rendszerben egy szivattyú eldugul, a nyomás alatt szállított folyadék a rendszer legmélyebb pontján (utcán, melléképületben, bárhol) nagy nyomással a felszínre tör, hiszen az előtte lévő szivattyú tovább dolgozik. A dugulást oda nem illő dolgok: gumicsizma, állati tetemek, ruhanemű, illetve nagy mennyiségben fölhalmozódó női egészségügyi termékek okozzák. Megoldást csak a csatornahálózat rendeltetésszerű használata jelenthet. 

Ne juttassunk oda nem való anyagokat a csatornahálózatba! 

Köszönettel tartozunk a VCSM munkatársainak, akik a lakossági jelzéstől számítva percek alatt elkezdték a hiba kijavítását, majd minden esetben elhárították a dugulást. 

A kiömlött anyag eltávolítása viszont már nem volt mindenhol megfelelő – a problémát jeleztük a VCSM illetékesei felé. 

Október 24-én a Katolikus Karitász összejövetelére voltam hivatalos, ahol tájékoztatást kaptam a második éve Újszászon is futó KERTELEK program eredményeiről. Jelenleg 8 család vesz részt a programban, akik minőségi vetőmagok mellett szakszerű tanácsadást is kaphatnak a kertészkedéshez. Bízom benne, hogy a program a jövőben bővülni fog – az én részemről minden segítséget meg fogok adni. Gratulálok a kezdeményezéshez! 

November 1. délután sok újszászi lakoshoz hasonlóan engem is a temetőben talált. Péter Tamással, az újszászi rendőrőrs parancsnokával szemléztük az ünnep miatt megnövekedett közlekedési problémákat, illetve ellenőriztük a Polgárőrség munkáját. 

Sajnos, most is úgy tapasztaltam, hogy a József Attila út állapotának javítása nem tűr halasztást. A temető bejáratának környéke a legnagyobb jó szándék ellenére sem volt méltó az ünnep hangulatához. 

Sok újszászi lakost (közöttük engemet is) érint a kutak bejelentéséről és legalizálásáról szóló rendeletek és szabályozások mára már szinte kiismerhetetlen tömege. 

Egyeztettem ebben a kérdésben Pócs Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével, akitől a következő, megnyugtató választ kaptam a kérdésben: 

Új törvényjavaslat született a kérdésben, melynek célja, hogy a lakosságot megkímélje a felesleges kiadásoktól, ugyanakkor megnyugtatóan rendezze jogilag a felszín alatti vizek kivételének kérdését. 

Első körben a Belügyminisztérium által benyújtott „egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról” szóló T/2930. számú törvényjavaslatban meghosszabbításra kerül a korábban engedély nélkül létesített felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmények esetében a fennmaradási engedélyezési eljárás kezdeményezhetőségének a határideje 2018. 12. 31.-ről 2020. 12. 31.-re, így a moratórium meghosszabbításáról hamarosan dönt a Parlament. 

Második körben kidolgozásra kerül egy rendelettervezet, amely a vízi létesítmények legalizálásának módját hivatott tisztázni. 

Kocsis Máté frakcióvezető kérése, hogy a rendelettervezet előkészítése során a kúttulajdonosok érdeke legyen szem előtt tartva. 

Mindezek értelmében arra kérem a lakosságot, hogy az új rendelet megjelenéséig legyünk türelemmel - senki ne fizessen ki tervezői vagy egyéb költséget, várjuk meg az új szabályozás hatályba lépését. Minden szükséges információról tájékoztatni fogjuk a lakosságot internetes és nyomtatott felületeken is. 

Az általános iskola udvarán sokaknak feltűnt egy közelmúltban elkezdődött építkezés - öntött gumiborítású futókör és szabadtéri kondi park létesül a sportcsarnok mögötti részen. A létesítmény tereprendezése, az eszközök telepítése és az éjszakai világítás kialakítása még folyamatban van - annak teljes elkészülte után kerül majd a lakosság használatába. 

A sportolás szerelmeseinek igényein túl a futókör végre az iskolai tornaórák megtartására is alkalmat biztosít, így az eddigi balesetveszélyes gyakorlatnak (ami szerint az iskolai tornaórákat a Kárpát út bizonyos részein, a közúton tartották meg a testnevelők) végre vége szakadhat. 

Idén ősszel kétszer is a médiafigyelem középpontjába került az újszászi Rózsa Imre Középiskola. Először egy reklámfilm készült el az intézményről, mely a Youtube közösségi videó megosztóra is felkerült. A kisfilm az alábbi linken érhető el:

 

 

Ezek után a Szolnok TV pályaválasztási műsora forgatott egy nagyon átfogó anyagot az újszászi középiskoláról, ami szintén elérhető az interneten:

 

 

Gratulálok és köszönöm Szabó László igazgatónak azt a remek szakmai munkát, amivel újra a megyei szakképzés élvonalába tudja emelni intézményünket. 

Újszász városának fontos a helyi gimnázium és szakközépiskola magas szinten való megtartása, így a magam részéről a jövőben is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a középiskola működését a lehető legmagasabb szintre segítsünk emelni, településünk érdekében. 

 

4. A Nap erejével Újszászon 

Átadásra kerültek a közintézményi napelemes rendszerek Újszászon. Október 30-án délelőtt a kivitelező cég képviselőjével közösen indítottuk be a rendszerek működését, ezzel az áramtermelést. Beépített névleges teljesítmények: Zagyvaparti Idősen Otthona: 47,6 kW, Óvoda: 12,5 kW, Bölcsőde: 5,8 kW. Évente összesen 76.000 kWh hozammal számolunk, ami cca. 2.400.000 Ft megtakarítást fog jelenteni az önkormányzati intézményeknek, végső soron az újszászi lakosoknak. Az óvoda és a bölcsőde jelenlegi villamos fogyasztását várhatóan teljes egészében, míg a szociális otthon fogyasztásának harmadát tudjuk majd megtakarítani. Mindezek mellett 26,6 tonna CO2 kibocsátását előzzük meg évente. Így a környezetet is jobban védjük. 

Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy beruházás befejezése kevésbé fontos, mint annak a kitalálása és elkezdése. Minden jó szándékuk ellenére, ők súlyos tévedésben vannak. Megálmodni és elkezdeni valamit, vagy létrehozni és befejezni valamit, minimum egyenértékű tevékenységek. A tervezéskor elkövetett hibákat, vagy rosszul kiválasztott végrehajtókat ugyanis a létrehozáskor kell korrigálni - és ez sokszor nehezebb, mint jól kitalálni és könnyen végrehajtani valamit. 

Tudom, mert projekteket találtam ki és hajtottam végre az utóbbi 16 évben. Tudom, mert folyamatban lévő projektek jó befejezésén dolgozom október 8-a óta. Tudom, mert új projekteket találok ki, és azok végrehajtására készülök közel egy hónapja Újszász érdekében. 

 

Napelemek az idõsek otthonánál (Fotó: facebook)

 

Napelemek az óvodán (Fotó: facebook)

 

5. Útjaink állapota 

Az elmúlt hetekben felmérettem minden utca jelenlegi állapotát Újszászon. 

A felmérést teljes terjedelmében közzé fogom tenni az Újszászi Híradó következő számában. 

Nagyon sok út megépült az elmúlt évtizedekben Újszászon, azonban bőven akadnak még burkolatlan utak, rendezetlen padkák, és legnagyobb hiányosságok egyértelműen a járdák állapotában mutatkoznak a közlekedés terén. 

Az Európai Unióban elfogadott akadálymentes közlekedés fogalmának csupán négy útszakasz járdái felelnek meg Újszászon, abból három csak részlegesen. 

Ráadásul a Jász út és az Abonyi út burkolata keskeny, két oldalán mély árokkal határolt. Kerékpársáv nincs kialakítva, a járda repedezett, hiányos, keskeny, nem akadálymentesített. A megnövekedett teherautó forgalom miatt az érintett útszakaszokon a kerékpárral vagy kerekes székkel közlekedők fokozott veszélynek vannak kitéve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vasúti átjáróban a közelmúltban történt végzetes kimenetelű baleset. 

A vasúti pályán való átjárás kielégítően nem megoldott. A közúton meglévő szintbeli kereszteződés hosszú várakozási időt jelent a gépjárművel, és kényelmetlenséget valamint fokozott balesetveszélyt a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők számára. 

A vasútállomáson található gyalogos felüljáró sajnos nem akadálymentesített. Kerekes székkel, babakocsival, kerékpárral gyakorlatilag járhatatlan. A lakosság nagyobb része ezért a vasúti pályán keresztben közvetlenül közlekedik, ami már magában is balesetveszélyes helyzetek sorát idézi elő naponta. 

A Vasútállomás előtti közlekedési helyzet kaotikus, a Kárpát út - Kossuth út kereszteződésében (iskolai, piaci forgalom + Penny Market), a Bajcsy úti buszmegálló előtt (óvodai megálló) valamint az építés alatt álló egészségház miatt a Szabadság tér - Dózsa György úti oldalán is elkerülhetetlen a közlekedési helyzet felülvizsgálata és rendezése. 

Mindezek mellett a Zrínyi úton a Tárházhoz érkező kamionok szabálytalan parkolása keseríti meg az ott lakók életét. 

A vasúti átjáróban történt baleset, és a többszöri vágányzár is felhívta a figyelmet az alállomás felé vezető kerülőút hiányára. Probléma esetén jelenleg a Vasút út folytatásaként meglévő földút nem jelent valós közlekedési megoldást, hiszen az útszakasz növényzettel erősen benőtt, ráadásul csapadékos időben közúti forgalom számára járhatatlan. A vasúti átjáró lezárása esetén legrövidebb kerülőút így Szolnokon át vezet, ami szintén tarthatatlan állapot. 

A temetőnél a József Attila úti kerítés sajnos több ponton is életveszélyessé vált. A kerítés megdőlése miatt az amúgy is keskeny járda így teljesen használhatatlan lett, és a gépjárművek számára sem biztosított elegendő mennyiségű és minőségű parkolóhely. 

Az elkészült felmérés is azt bizonyítja számomra, hogy ha csak a közlekedési helyzetre koncentrálunk, a jövőben akkor is lesz miért dolgoznom: a közeljövőben nem marad munka nélkül a polgármester Újszászon! 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.