Emléktáblát avatott a Görögkatolikus Metropólia a volt Kastély Otthon területén, Legeza György magyar parasportoló, kerékpárversenyző, paralimpikon, pszichológus emlékére, aki a nyolcvanas évek második felében az intézmény pszichológusa volt.

Legeza György egy hatgyermekes görögkatolikus lelkészcsalád ötödik gyermekeként született 1958. július 19-én Sátoraljaújhelyen. Lelkészi pályára készült, ezért tanulmányai megkezdése előtt behívták sorkatonai szolgálatra Lentibe, ahol a kispapok számára szándékosan megnehezített szolgálatban vett részt. 1977 telének végén egy hivatásos katonatiszt az őrszobában pisztollyal meglőtte. A golyó áthatolt a gerincén és életét csak több műtéttel sikerült megmenteni, de örökre megrokkant.

Végül az Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvételizett, ahol 1984-ben a Bölcsésztudományi Karon pszichológusi diplomát szerzett. 1984 és 1986 között az Országos Rehabilitációs Intézet munkatársa, 1986 és 1988 között az Újszászi Elmegyógyintézet pszichológusa volt.

1989-től versenysportoló lett. A közép- és hosszútávú kerekesszékes versenyzés többszörös magyar bajnoka. Hétszer teljesítette a Bécs–Budapest Szupermaratont, 56-szor a maratont és 31-szer a félmaratont. Részt vett az 1996-os atlantai paralimpiai játékokon.

Legeza György életéről itt olvashatunk bővebben:

bringasport.hu/2022/08/04/elhunyt-legeza-gyorgy

Külön öröm volt számomra az, hogy az emléktábla avatásával egyidőben az intézmény teljes belső úthálózatának felújítását is megünnepelhettük. Több évtizedes elmaradást pótolt ezzel az új tulajdonos görögkatolikus egyház. A korábban szinte járhatatlan minőségű utak felújításával a mintegy 250 lakó és 110 dolgozó életminősége jelentősen javul, és a mozgásukban korlátozottak, kerekesszékkel vagy rolátorral közlekedők újra esélyt kaptak arra, hogy hosszú, gyógyító, pihentető sétákat tehessenek a környék legértékesebb, arborétum jellegű kertjének árnyat adó fái alatt.

Forrás: facebook | Dobozi Róbert | 2024.05.04.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.