2021. szeptember 11-én szombaton délelőtt került sor városunk legnagyobb ünnepének díjátadóval egybekötött díszünnepségére. A hagyományoknak megfelelően a XXIV. városnapi díszünnepség térzenével, majd zászlófelvonással vette kezdetét, a Tápiógyörgyei Fúvószenekar kíséretében.

A himnusz közös éneklését követően polgármesteri köszöntő következett, majd az eddigi hagyományoktól eltérően a jubiláló diplomás és a nyugdíjba vonuló pedagógusokat köszöntöttük.

A koronavírus világjárvány miatt 2020 és 2021 évben is elmaradt a korábban megszokott városi pedagógusnap. Helyette az oktatási intézményeink maguk szervezetek intézményi ünnepségeket, ott azonban nem volt lehetőségünk az addig megszokott, széles nyilvánosság előtt köszönteni az arra érdemeseket. Úgy gondoltuk, hogy városnapi ünnepségünk méltó keretet ad ezen elismerések átadásához.

 

 

Babos János az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyugalmazott igazgatója számára 65 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül VAS diplomát adományozott a főiskolája.

Nagy Béláné számára 60 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül GYÉMÁNT diplomát adományozott a főiskolája

Sarkadi Lajosné és Sulyok Lászlóné számára 50 év tiszteletre méltó munkája elismeréséül ARANY diplomát adományozott a főiskolája.

Több évtizeden át tartó közmegbecsülést érdemlő munkája elismeréséül nyugdíjba vonulása alkalmából Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült: Szeremeta Gáborné óvodapedagógus, aki 28 év óvodapedagógusi pályáját lezárva megkezdi nyugdíjas éveit. Egy olyan kolléganőtől búcsúzunk, akiből sugárzik a gyermekszeretetet, aki mindig mindenkinek segített, aki soha nem tudott nemet mondani senkinek. Magas szintű szakmai tudással rendelkezik, és ezt a tudást kollégáinak igyekezett átadni, megosztani. Mindenkihez volt kedves szava, sugárzott belőle a lelkesedés, empátia. Lelkes tagja volt az Újszászi óvoda nevelőtestületének.

Bogárné Simon Klára az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola volt igazgatója, aki 1981-ben diplomázott Szegeden matematika – fizika szakos tanárként. Az egyetem után visszatért szülőfalujába és a helyi általános iskolában kezdett el pedagógusként dolgozni. 2013-tól az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezetője lett. Szakértelme, elhivatottsága mind tanárként, mind vezetőként kiváló, mindkét területen olyan módszertani kultúrát képviselt, mellyel egyaránt szolgálta a gyermekek fejlődését és a kollégák szakmaiságának kiteljesedését is. Elhivatottságával, példaértékű pedagógusi és intézményvezetői tevékenységével, hozzájárult a jövő generációjának neveléséhez, ezzel Újszász város fejlődéséhez.

Törőcsik Mária a Rózsa Imre Technikum tanára, aki 1988.08.22-től tanított matematikát és fizikát iskolánkban. A tanítás mellett több éven keresztül rendkívüli lelkesedéssel vezette a citera szakkört, valamint gyermek és ifjúságvédelmi feladatokat látott el. Mindig szívügyének tekintette a gyengébb teljesítményű és a hátrányos helyzetű tanulók segítését.

Mindannyiuk számára kívánok hosszú, boldog, egészséges nyugdíjas éveket.

A pedagógusok köszöntése után Újszász Város kitüntető címeinek, díjainak átadása következett:

Újszász Város díszpolgára: Dr. Szóró Magdolna

Orvosi diplomáját 1970-ben szerezte meg „cum laude” minősítéssel. Az egyetem elvégzése után Újszászon kezdte el háziorvosi pályafutását. Az első 10 évben két községben is ellátta a betegeket, Szászbereken és Újszászon. Több kitüntetésben, elismerésben részesült kitartó, lelkiismeretes munkája során. Egészségügyi tevékenysége mellett különböző társadalmi tevékenységet is folytatott. 1998-2018-ig helyi képviselő, bizottsági elnök, az utóbbi időben egészségügyi tanácsnok volt. A Nosza Mami és a Senora tánccsoport vezetője, akikkel fellépéseik során Újszász város jó hírnevét öregbítik. Szóró Magdolna doktornő 50 éve végzi áldásos tevékenységét Újszászon. Ez önmagában is sokatmondó, kiemelkedő teljesítmény. Reméljük, még jó ideig Újszász orvosaként, a település kimagasló közéleti személyiségeként tisztelhetjük.

Újszász Város díszpolgára: Dr. Nyáry György Zsigmond

1992-től kezdődően ügyvédi praxist folytat. 2000-ben megalapította a Nyáry és Társai Ügyvédi Irodát, melyben felesége és Kristóf fia is ügyvédként dolgozik, folytatva ezzel a családi hagyományt, amit még édesapja dr. Nyáry Gál indított el. Újszászhoz több szálon is kötődik. Édesanyja, Orczy Mária itt született, és gyermekkorát is itt töltötte. Az Orczy család nevéhez fűződik többek között a település két kastély, illetve a katolikus templom megépítése is. Dr. Nyáry György Zsigmond lehetőségeihez mérten támogatja Újszászt, sőt, gyakran látogatja is. Az elmúlt években többek között segített az Orczy címer helyreállítási munkálataiban, több millió forinttal támogatta a római katolikus egyházat és a karitászt, jelentős összegekkel járult hozzá a templomi urnafal, díszkapu, ravatalozó megépítéséhez, felújításához, de más alkalmakkor is részesült már a város pénzadományaiban.

A díjat a kitüntetett helyett – külföldi útja miatt - fia, dr. Nyáry Kristóf veszi át.

 

 

Pro Urbe Újszász Díjban részesült: Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tantestülete

A pedagógus lét nem csupán munkát, hanem életformát, elhivatottságot jelent. Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nevelőtestülete eszerint végzi munkáját. Feladatuknak érzik, hogy a gyermeki nyitottságra, fogékonyságra és aktivitásra építve a személyiségfejlődés szempontjából fontos értékeket a tanulók elsajátítsák. Az iskola nevelői kiemelten fontosnak tartják a tanulók motiválását, a tanulói aktivitás biztosítását és a differenciálást.

A tanári kar szakmailag igényes, és a folyamatos megújulás jellemzi. Tagjai jó légkörben, egymást segítve, színvonalas munkát végezve dolgoznak.

A 2019/2020-as tanévben különösen nagy feladattal kellett szembenézniük a covid járvány miatt. A digitális tanrendben az iskola fegyelmezetten, komoly szakmai háttérrel szervezte meg az online oktatást. A tantestület munkáját bizonyítja és dicséri az a rengeteg kiváló eredmény, amit a gyermekek a megyei és országos versenyeken elérnek, a tehetséggondozás területén elért eredmények, vagy a kimagasló sportteljesítmények.

Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nevelőtestülete magas színvonalú oktató-nevelő munkájával hozzájárul a város fejlődéséhez, jelentős szerepet vállal a kulturális élet fellendítésében. Kiemelkedő munkát végez a lemaradó rétegek felzárkóztatásában és a tehetségek gondozása terén.

Újszász Város Szakmai Díjában részesült: Nyolcas Károlyné Csörgő Anna

1976-ban végzett a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán. Ugyanebben az évben kezdett el pedagógusként dolgozni Újszászon, az általános iskolában, és 2016-ig, nyugdíjba vonulásáig az iskola pedagógusa volt. Az első pillanattól kezdve következetes határozottsággal és határtalan szeretettel egyengette diákjai útját.

2005-2011 között az általános iskola igazgatóhelyettesi feladatait látta el. Személyiségével, nyugalmat sugárzó egyéniségével, megbízhatóságával, kiegyensúlyozott légkör megteremtését biztosította az intézményben. Rendet, fegyelmet és főleg lelkiismeretes munkát kért és várt el a kollégáktól mind a tanórákon, mind a nevelőmunkában. Mindig is belső kényszernek, hivatásának és szívügyének érezte a közösségért való munkálkodást.

Újszász Város Szakmai Díjában részesült: Takács Zoltánné

Újszászon 1991-ben kezdte meg a munkát, az I. számú orvosi körzetben dr. Szóró Magdolna mellett előbb, mint orvosírnok-asszisztens, később, mint körzeti ápolónő. Munkája mellett sem hagyta abba tanulmányait. Körzeti ápolónői szakvizsgát, majd felsőfokú ápoló végzettséget szerzett. Számítástechnikai képzéseken fejlesztette tudását, de több témakörben továbbképzéseken is bővítette tudását. Takács Zoltánné, „Jutka nővér” már 30 éve dolgozik az újszászi lakosokért. Példamutató tulajdonságai a megbízhatóság, áldozatkészség, emberszeretet.

Újszász Város Gazdasági Díjában részesült: Répási Csaba

1989-ben vehette át első diplomáját a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán, majd 1991-ben kertészmérnök lett. 1995-ben Újszászra költözött családjával. Vállalkozását zöldség-gyümölcs kereskedéssel indította el. Répási Csaba, mint folyamatosan gondolkodó, előrelátó vállalkozó, aki nem fél kockáztatni, új lehetőségeket megragadni. 2008-ban megnyitotta virág-ajándék üzletét, melyet felesége Tóth Rozália vezetett. 2013-ban elnyerte a Nemzeti Dohánykoncesszió nyílt pályázatát. Répási Csaba dohányboltja szorgalmas munkával az ország 10 legjobbja közé küzdötte fel magát. Répási Csaba üzletei már nem csak az újszászi igényeket, hanem a környékbeli települések vásárlói kívánalmait is kielégítik. A két fő profil mellett foglalkozik még szakoktatással és kertépítéssel is.

Újszász Város Sport Díjában részesült: Barta István

1963-ban született, Újszászon nevelkedett. Sportpályafutását során először a szabadidősport mozgalomba, az Olimpiai Ötpróbába kapcsolódott be, amely a Balaton átúszásból, kajakozásból, és kerékpározásból, túrázásból és 28 futásból állt. Itt kapott kedvet a ’84 áprilisi IBUSZ Maratonhoz, amelyet 3 óra 23 perc alatt teljesített. Részt vett az újszászi duatlon utánpótlás felkészítésében. Akkoriban nagy létszámú és eredményes szakosztály működött Újszászon, szép sikereket elérve triatlonban és duatlonban is. Ennek a szakosztálynak volt élversenyzője Barta István. A duatlon Világ- és Európa-bajnokságon Portugáliában és Olaszországban képviselte a magyar és az újszászi színeket. Triatlonban a legjobb magyar Ironmenek közé tartozott. Barta István a triatlon egyik hazai úttörője, aki kitartásával, sportszeretetével példakép lehet mindannyiunk számára.

Újszász Város Sport Díjában részesült: Mérész Zoltán

Édesapja is kitűnő futballista, majd edző volt, így egyenes út vezetett számára a focipályára. Már 15 évesen a felnőtt csapatban játszott, és gyorsan meghatározó játékosa lett az újszászi csapatnak a villámgyors, remek bal lábbal megáldott csatár. 1995-ben Újszász először nyerte meg a megyei első osztályú bajnokságot és jutott fel az NB III.-ba a labdarúgó-csapat, amelynek egyik kulcsjátékosa volt. 1997-ben az NB III-as bajnokság utolsó fordulójában az újszászi csapat 9-1-re győzte le a Multi Rocco együttesét. A mérkőzésen Mérész Zoltán egymaga 8 (!) gólt szerzett. 1997-től 2001-ig az NB I/B-ben a Nyíregyháza, a Demecser, majd Kunszentmárton színeiben szerepelt, és ezekben a csapatokban is megbízhatóan szállította a gólokat. 2001-003-ig külföldön is kipróbálta magát. Az osztrák csapatában is nagyon szerették a gólerős magyar csatárt. 2004-ben visszatért Újszászra, és bár egy ideig komoly térdsérüléssel bajlódott, mégis visszaküzdötte magát a pályára. 2006-ban újra megyei bajnokcsapatot ünnepelhettek Újszászon, amelynek tevékeny részese volt Mérész Zoltán is. Közben már edzősködni is elkezdett - nem is akárhogyan -, az ifjúsági csapat is aranyérmes lett irányításával. 2008 – 2009-ig részt vett a nagy kupamenetelésben, amikor több magasabb osztályú csapatot is kiverve, a legjobb 16 közé jutásért vívott meccsen esett csak ki az újszászi csapat az akkor NB I-es REAC ellen. Jóval harminc felett is lehetett rá számítani mind játékosként, mind játékos edzőként, ha úgy hozta a helyzet.

2015 óta folyamatosan az újszászi felnőtt csapat vezetőedzője, amely hosszú évek óta a megyei első osztály mezőnyének stabil szereplője. Ez a teljesítmény nem kis részben a kemény munkát megkövetelő, következetes edzőnek, azaz Mérész Zoltánnak köszönhető.

 

 

Az Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjak átadása következett.

Dr. Bogár László Szolnokon született 1988-ban. A középiskola után a Kodolányi János Főiskolán szerzett kommunikációs alapdiplomát, majd 2012-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett mesterszakos diplomát. Doktori fokozatát 2018-ban, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola alkalmazott nyelvészeti oktatási programján szerezte summa cum laude minősítéssel. Gyermekkorától kezdve különös kötődése volt a művészethez. A Szép Magyar Beszéd versenyeken minden korosztályban kiérdemelte a Kazinczy emlékérmet, sőt Arany Kazinczy Jelvényben is részesült. 2009-ben köztársasági ösztöndíjat kapott. Tanulmányai alatt négyszer nyerte el a Magyar Köztársaság Jó Sportolója – Jó Tanulója címet. 2010-ben Kodolányi-díjjal jutalmazták. 2011-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kari Ösztöndíjában részesült. 2012-ben az Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen elnyerte a Magyar Rádió Különdíját, majd ezt követően Újszász Város Kulturális Díját. 2012–től 2019-ig a Kossuth Rádió „Tetten ért szavak”, majd az Édes anyanyelvünk című műsorának bemondója volt. Fontosnak tartotta, hogy újszászi származását hangsúlyozza, ezért publikációiban és a rádióban az Újszászi Bogár László nevet használja.

Közel tíz évig volt válogatott lábtoll-labdázó, ahol ugyancsak szép sikereket ért el. Volt felnőtt, ifjúsági, serdülő és diákolimpiai bajnok is. Magyar válogatottként világbajnoki IV. helyezéssel, illetve a Hungarian Openen kétszeres győzelemmel büszkélkedhet.

A tudományos életben 2011-től vesz részt aktívan. 2015-ben az ELTE Innovatív kutatója versenyen II. helyezést ért el. 2019-ben A meggyőzés tudományának üzleti gyakorlata alcímmel jelent meg Győzz meg és uralkodj! című könyve. Meggyőzés-technikai modelljét tanítják a Dubai egyetemen is. Jelenleg a Corvinus Egyetemen és az ELTE-n tanít meggyőzés- és befolyásolás technikát. Dr. Bogár László szorgalmával, tudásával, teljesítményeivel kiemelkedik Újszász Város fiataljai közül.

Újszász Város Önkormányzata dr. Bogár Lászlót Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjjal tünteti ki.

Boros Péter 1990-ben született. Újszászon nőtt fel. Általános iskolai tanulmányait a nagykerti iskolában. 2011-ben szerezte meg közgazdász alapdiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságelemzés szakán. Matematikus-közgazdász mestertanulmányait is itt, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végezte. A PhD doktori fokozatot a Corvinus Egyetem Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskolájában szerezte meg summa cum laude minősítéssel. Az alap- és a mesterképzés alatt demonstrátorként, majd doktorjelöltként több tantárgyat is oktatott a kezdő egyetemi hallgatóknak. Kiemelkedő egyetemi tanulmányai idején 2011-ben és 2013-ban „Az egyetem kiváló hallgatója” díjban részesítették. 2012-ben kiváló oktatói munkája elismeréseként Kocsis Éva díjjal jutalmazták. Publikációi neves szakfolyóiratokban jelennek meg.

Gyakornoki munkáját a Magyar Nemzeti Banknál végezte. Szakterületén elismert, jó szakemberré vált. Négy évig egy amerikai befektetési bankban dolgozott. 2015-ben három hónapot töltött New Yorkban, ahol az aktuális banki stressz tesztekkel foglalkozott. 2017 novemberétől a BlackRock alapkezelő pénzügyi tanácsadói csapatában dolgozik, vezető pozícióban. Munkája miatt közel egy évet Frankfurtban, több hetet Londonban töltött, ahol számos európai és amerikai nagybankot, illetve európai szabályzó szervet támogatott munkájával, kiemelkedő szakmai tudásával. 2020-ban a vállalat funkcionális bizottságának tagja lett, amelynek célja a 800 fős iroda irányítása.

Tanulmányai és munkája mellett hobbija a sport. Általános iskolásként ismerkedett meg a lábtoll-labdázással. Több korcsoportban szerzett országos bajnoki címet, és többször volt tagja a magyar lábtoll-labda válogatott csapatnak. Csapattagként európai bajnokságon első, világbajnokságon kétszer is negyedik helyezést ért el. 2009 és 2012 között négyszer érdemelte ki a Magyar Köztársaság Jó Sportolója – Jó Tanulója címet. Méltán lehetünk büszkék sikerére, tehetségére.

Újszász Város Önkormányzata dr. Boros Pétert Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjjal jutalmazza.

Dr. Kovács László 1991. augusztus 21-én született Szolnokon.

2011-ben felvételt nyert a budapesti Állatorvostudományi Egyetemre, ahol 2017-ben állatorvos doktorként végzett, „cum laude” minősítéssel. Már egyetemi évei alatt is a baromfi-egészségügy volt a legkedveltebb területe. Másoddiplomáját, mint baromfi-egészségügyi szak állatorvos szerezte meg. Az újszászi és a környező települések lakói érdeklődő, segítőkész, intelligens emberként jellemezték, akit végtelen szerénysége miatt csak szeretni lehet. 2019 augusztusában az Állatorvostudományi Egyetemen kezdett el dolgozni, ahol az ötödéves állatorvostan-hallgatók számára magyar és angol nyelven baromfiállomány-egészségügyet oktat. Szakmai tudását belföldi továbbképzéseken, és külföldi konferenciákon való részvételekkel igyekszik folyamatosan bővíteni. Idén kezdte el a PhD munkáját a hazai Állatorvostudományi Egyetemen. Ezzel párhuzamosan pedig a bécsi Egyetemen az európai baromfi specialista szakkollégium rezidenseként tevékenykedik. Különböző szakmai folyóiratokban angol és magyar nyelven jelenteti meg saját publikációit, de az Újszászi Híradó hasábjain is gyakorta olvashatták nevét a város lakói.

Az Újszász Városi Önkormányzat, dr. Kovács Lászlónak, elhivatottsága és szorgalma alapján az Újszász Város Ifjú Tehetsége díját adományozza.

Kovács Gábor 1995-ben született Szolnokon. Tehetsége és érdeklődési köre miatt már az óvodában felfigyeltek rá. Ekkortájt kapott egy csillagászattal kapcsolatos mesekönyvet, amit rongyosra olvasott, lapozgatott. Már akkor tudta, hogy csillagász lesz. A helyi iskola diákjaként nagy hatást gyakoroltak rá tanárai, Kovácsné Marosi Katalin tanítónő, Káló István tanár, aki a számítástechnika világába vezette be, és Utasi Katalin tanárnő. Matematika, fizika versenyekre járt, később a kémia is a kedvenc tantárgyai közé került. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban további sikeres versenyeredményekkel büszkélkedhetett. Érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika alapszakára került, ahol a közügyekben is aktívan kivette a részét. Másfél évig a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének elnökségi tagja volt. Két éven keresztül mentorálta a frissen felvételt nyert hallgatókat is. Az egyetem mellett, egy magyar szerkesztésű, angol nyelvű folyóirat munkálataiban is részt vett.

Kiemelkedő tanulmányi eredményei közé tartozik a 2016-os ELTE TTK Csillagász Tudományos Diákköri Konferencia, ahol 1. helyezést ért el dolgozatával. 2019-ben megszerezte csillagász mesterdiplomáját kiváló minősítéssel. Okleveles csillagászként a doktori programban dolgozik a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben. Kutatási területe a pulzáló csillagok numerikus modellezése. A doktori munka részeként az ELTE-n különböző csillagászati témában jelenleg is órákat tart. Konferenciákra jár, saját kutatásainak eredményét tudományos cikkekben publikálja, előadja. Kovács Gábor a jövő számára nemcsak a szakmai, csillagászati értékeket hirdeti, hanem azt az üzenetet is örökségül adja, hogy ha egy gyereknek egy hivatás az álma, akkor sok, kitartó munkával elérheti azt, és sikeres is lehet benne!

Az Újszász Városi Önkormányzat Kovács Gábort Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjjal jutalmazza.

Vachal Krisztina 2001-ben született Szolnokon. A sport mindig fontos szerepet töltött be az életében. Kisgyermekként ismerkedett meg a lábtoll-labdázással, amiben kiemelkedő sikereket ért el. Szorgalmasan járt edzésekre, edzője tanácsait mindig szem előtt tartotta. Kitartása és teljesítménye miatt többször képviselhette Újszászt nemzetközi és világversenyeken is. A 2017. évi hongkongi világbajnokságon csapatban világbajnoki V. helyezett, míg egyéniben világbajnoki IV. helyezett lett. 2019-ben Franciaországban a világbajnokságon női csapatban III., női párosban és vegyes párosban IV., női egyéniben V. helyezést ért el. 2018-ban majd 2019-ben is az év legjobb felnőtt női, és ifjúsági játékosának választották.

Mindezek mellett felnőtt I. osztályú lábtoll-labdázó, aranyjelvényes ifjúsági lábtoll-labdázó, huszonötszörös magyar válogatott, nyolcszoros diákolimpiai bajnok és kilencszeres felnőtt bajnok.

Újszász Város Önkormányzata Vachal Krisztinát, eredményei és szorgalma alapján Újszász Város Ifjú Tehetsége díjával tünteti ki.

A kitüntetettek nevében dr. Szóró Magdolna, Újszász Város díszpolgára szólt sz egybegyűltekhez, majd Újszász Város Ifjú Tehetsége Díjasai nevében dr. Bogár László ünnepi gondolatait hallhattuk.

A kitüntető címek átadása után gálaműsorunk vette kezdetét. Először Siket István trombitajátékát hallhattuk, aki a 2021/2022-es tanévtől kezdve a Bartók Béla zeneiskola Újszászi telephelyének fúvós tanára. Neruda: Esz-dúr Trombitaversenyével érkezett, zongorán közreműködött Nagy Dávid. Ezt követően Lőrincz Judit operaénekes George Gershwin, Summertime című dalát, majd a Csárdáskirálynő című operettből Sylvia belépőjét adta elő. A gálaműsor befejezéseként Szklenka István tubaművészt, aki a 2021/2022-es tanévtől kezdve a Bartók Béla zeneiskola Újszászi telephelyének fúvós tanára, Dimitrij Shostakovich: Adagio című szerzeményét játszotta el. Zongorán közreműködött: Nagy Dávid. 

A Szózat után díszünnepségünket pohárköszöntővel, majd állófogadással zártuk. A pohárköszöntőt Pócs János, a térség országgyűlési képviselője mondta.

Dobozi Róbert
polgármester

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.