„Frissen sül a farsangi fánk,
kivül piros, belül foszlik,
míg a vendég el nem oszlik.
S aki panasszal van bajba',
menjen a sóhivatalba!”
József Attila

2021. január 6-án, azaz vízkeresztkor kezdődik el a farsang időszaka, amely egészen hamvazó szerdáig tart. Ezt az időszakot a vidám lakomák, bálok és mulatságok jellemzik. A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége Magyarországon a farsangi fánk, annak is a legismertebb fajtája: a szalagos fánk. S bár az ismert okokból kifolyólag az idén elmaradtak a farsangi bulik, a fánkozásról nem kellett lemondanunk, sőt, meg is mérettethettük magunkat különböző versenyeken.

 

Fotó: facebook

 

Idén első alkalommal vehettek részt ugyanis az újszászi lakosok fánkkészítő, fánkevő és a legkreatívabb fánk versenyen. A versenyszámokra szerencsére akadt jelentkező, a legnépszerűbbnek mégis fánkkészítő versenyünk bizonyult. Ebben a kategóriában 9 díjat is kiosztott a háromfős zsűri, azaz Dobozi Erika élelmezésvezető, Kaló Istvánné alpolgármester és Takács Zoltánné ápolónő, akik különböző szempontok alapján zsűrizték az elkészített fánkcsodákat. Akadt itt farsangi fánk, amerikai fánk, berlini töltött fánk, képviselőfánk, a Spanyolországból eredő és világszerte híres churro, de még különleges sós fánk is. A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolguk, végül így döntöttek:

I. helyezett: Bagi Istvánné
II. helyezett: Bíró Gyuláné
III. helyezett: Nagyné Juhász Erzsébet
Kiemelt különdíj: Juhász Józsefné

Különdíjban részesült: Csahóczi Ildikó, Dombai Eszter, Duka Sándorné, Némethné Varga Edit, Újszászi Fidesz Csoport

Természetesen az önök véleményére is kíváncsiak voltunk, s bár idén kóstolni nem tudtak a helyszínen, a legkreatívabb fánknak járó díjat önök dönthették el, online szavazataikkal (like). A szavazatok alapján a következő eredmény született:

I. helyezett: Svábenszky Zsuzsanna
II. helyezett: Juhász Józsefné
III. helyezett: Mala Róbertné

A fánkevő versenyt az idő, pontosabban a másodpercek döntötték el. 45 másodperc alatt kellett a legtöbb fánkot megennie a versenyzőknek. A fánkokat itt is szeretném megköszönni a Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum főzőkonyhája munkatársainak és külön Dobozi Erikának a közreműködést és a rengeteg segítséget!

A versenyen a következő eredmények születtek:

I. helyezett: Juhász András
II. helyezett: Nagyné Juhász Erzsébet
III. helyezett: Becskereki László

S bár külön gyermek kategóriát nem hirdettünk, volt két bátor jelentkező, aki a felnőttekkel együtt versenyzett: Juhász Natália és Salga Debóra, akiket különdíjjal jutalmaztunk.

Az I. Online Újszászi Farsangi Fánknap után reméljük, jövőre jöhet a folytatás, ahol már személyesen is találkozhatunk az érdeklődőkkel és a versenyzőkkel. Ötletünk, tervünk akad bőven, a versenyszámok kibővítésére is lehet számítani.

Végezetül, mivel fánk receptet megannyit ismerünk, de a farsangi fánk eredetének történetét már annál kevésbé. Így szeretnék két, talán szórakoztató eredettörténetet megosztani önökkel.

Az egyik történet színhelye egy párizsi bál, amin az álruhában táncoló Marie Antoinette is részt vett. A bál területén mézeskalácsosok árulták az általuk készített egyszerű paraszti fánkot, aminek megkóstolása után Marie Antoinette megvette a mézeskalácsos összes portékáját. Természetesen a receptet is megszerezte tőlük, s onnantól kezdve a fánk lett a francia királyi udvar ünnepi fogása.

Egy másik történet nem kezdődik ilyen vidáman, e szerint a fánk története Bécsben kezdődött, egy Krapfen nevű pék halálával. Mit volt mit tenni, a felesége vette át a pékség vezetését. Egy napon aztán a kenyerek nem készültek el idejében, ezért a vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek a pékség előtt. A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát akart az egyik vásárló a fejéhez vágni, de a célt elvétette, és a tészta a kályhán lévő forró zsírral teli lábosba pottyant, amely pár perc alatt arany barnára sült. Az eset után a vásárlók a kenyér mellett a fánk, azaz a Krapfen miatt is tolongtak a pékség előtt.

Gonda Adrienn

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.