2019. szeptember 19-én délelőtt 10 órakor az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola szervezésében megvalósuló Térségi Diákszínjátszó találkozóval kezdetét vette a XXII. Újszász Város Napja rendezvénysorozat, a várossá avatás megünneplése. A tehetséges fiatalok előadásait a Városi Művelődési Ház nagytermében kísérhették figyelemmel az érdeklődők. 

A nap Kalla Andi és az Old Boys trió bemutatkozó koncertjével zárult a művelődési ház nagytermében. Dudinszky György szintetizátoron, Duka István nagybőgőn, Zsákai József pedig dobon kísérte a csodálatos hangú Kalla Andreát. Reméljük, a jövőben még sokszor láthatjuk őket a színpadon. 

Szeptember 20-án pénteken 13 órától a Rózsa Imre Középiskola és Kollégiumban egy gazdasági workshopot rendeztek a testvértelepülések gazdasági szereplői és településvezetői részvételével. 

 

Fotó: Földi Kinga és Juhász András Nándorné

 

A programsorozat ezek után az „Újszász a művész szemével” kiállítás megnyitóval folytatódott a Városi Művelődési Ház klubtermében, ahol Dobozi Róbert polgármester köszöntötte a jelenlévőket és a kiállítókat. A kiállítás történetéről és céljáról Nemes Zsuzsanna könyvtárvezető mondta el gondolatait: 

„A mai alkalom újdonság számunkra is. Kiállításokat már többször, különféle helyszíneken és sokféle formában rendeztünk és rendezünk. De képzőművészeti jellegű pályázatot, amennyire több mint 30 évre visszaemlékszem, az önkormányzat még nem írt ki. 

Újszász a művész szemével. A pályázati kiírás megszövegezésénél sokat gondolkodtunk, hogyan is tudnánk szavakba önteni a megfogalmazhatatlant. 

Hogy mit is szerettünk volna? Talán tudatosan nem is gondolunk bele, de a hétköznapi ember számára is jelentéssel bír lakóhelye, a hely, ahol felnőtt, még inkább akkor, ha családja generációi kötik oda. Mindannyian saját emlékeink, élményeink szemüvegén keresztül látjuk városunkat. 

Hogy miért is szeretjük, erre is számtalan a válasz. Szerethetünk egy helyet, lehetünk büszkék egy-egy épület történetére, emlékezhetünk a barátokra, játszótársakra, de néha csak egy napos nyári délutánra, amikor úgy éreztük, így kerek a világ. Nehéz szavakba önteni, mit jelent egy település közös identitása, az, hogy magunkat egy közösség tagjának érezzük. Ezért fordulunk a művészetekhez, az olyan alkotókhoz, akik saját eszközeikkel formába tudják önteni azokat az érzéseket és gondolatokat, amit mi többiek csak átérezni tudunk, szűkebb hazánk szeretetét.” 

A beszédet követően Újszász dala hangzott el Ulviczky Györgyi előadásában. Ezt követően díjkiosztásra került sor, hiszen a kiállításra behozott alkotások pályamunkák is voltak. A pályázat 4 kategóriában került kiírásra: festészet és rajz, fotóművészet, szobrászat, kisplasztika, textil és iparművészet. Összesen 12 alkotó adott be műveket. A beérkezett munkákat szakmai zsűri értékelte: Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke és Nagy Katalin Matild grafikus, homokanimációs művész. 

Döntésük alapján a következő eredmény született: 

Festészet és rajz kategória 

1. Turza Ferenc 

2. Kállóné Szabó Erzsébet 

3. Baranyi Kálmán 

Elismerő oklevelet kaptak: 

Ulviczkiné Herczeg Magdolna 

Simon Ágnes 

Czétényi Andrásné 

Fotóművészet kategória 

1. Péteri Zsolt 

2. Kaizer Kata Sára 

Textil- és iparművészet kategória 

1. Baranyiné Péter Melánia Gyöngyi 

2. Szajkó Gyuláné 

3. Péteriné Bevíz Katalin 

KülöndíjTukacsné Horkai Ágnes 

A díjakat Dobozi Róbert polgármester adta át az alkotóknak. A kiállítás zárasaként Turza Ferenc osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. 

Az alkotások megtekintése után egy kulturális est vette kezdetét a nagyteremben, ahol testvértelepüléseink hagyományőrző csoportjainak bemutatóját láthattuk. Elsőként az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4. osztályos tanulói mutatták be tánctudásukat, egy rábaközi táncot láthattunk tőlük. A diákok műsorát Gyúr Gabriella Ezüst-Páva díjas énekes követte, aki a 2016-os Fölszállott a Páva ifjú felfedezettje. A moldvai csángó-magyar Trunk település Róka Mihály Hagyományőrző csoportja következett, majd a a csíkcsicsói tehetség, Fodor Szilvia lépett a színpadra csodálatos énekével. A népdalok után különleges eseményre került sor. A közelmúltban Csíkcsicsón tölthetett el pár napot néhány újszászi diák. A közösen eltöltött napok közben barátságok születtek, illetve egy közös produkció is, amit be is mutattak nekünk. A hagyományőrző csoportok bemutatkozását a Magyar Himnusz illetve a Székely Himnusz közös eléneklésével zártuk. Az estet egy hajnalig tartó táncház követte. 

Szeptember 21-én szombaton a hagyományokhoz híven koszorúzással kezdtük a napot dr. Szegedi Gyula orvosprofesszor, Újszász első díszpolgárának emléktáblájánál. A megemlékezésen közreműködött: Sallai Péter, aki Reményik Sándor: Az orvos című költeményét szavalta. 

A koszorúzás után a városháza előtt ünnepélyes zászlófelvonásra került sor az Abonyi Fúvószenekari Egyesület zenekara és mazsorettjei közreműködésével. 

A zászlófelvonás után következett a díjátadó ünnepség és gálaműsor, amit a Városi Művelődési Ház nagytermében nézhettek végig az érdeklődők. A Himnusz után Bogárné Simon Klára oktatási és közművelődési tanácsnok köszöntötte a vendégeket és a díjazottakat. Dobozi Róbert polgármester idén Újszász Város Szakmai díját Udud Róza jegyzőnek, az Újszász Város Kulturális díját a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai nevében, Szabó Pál Antalné művészeti vezetőnek és Veres Józsefné szakkörvezetőnek, az Újszász Város Ifjú Tehetsége díjakat pedig Baranyi Gábor Benőnek, Farkas Lillának, dr. Farkas Jánosnak, Kovács Istvánnak és Pomázi Bálintnak adta át. 

A gálaműsorban közreműködött: Molnár Nikolett Jászai Mari-díjas színművész, Lőrincz Judit területi Prima-díjas operaénekes, Farkas Róbert trombitaművész és zenetanár, Gyúr Gabriella Ezüst-Páva díjas népdalénekes és Fodor Szilvia, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület tagjai, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola alsó tagozatos néptánccsoportja, és nem utolsósorban a Kvint-kör kamarakórus tagjai. Köszönjük a segítséget Kovács Györgyinek és Pap Szilviának, akik a díjak átadásában segédkeztek. 

A délutáni programsorozat a már hagyománnyá volt motoros felvonulással kezdődött, ami az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvaráról indult. A felvonulás után Palatinus Attila látványos motoros kaszkadőr show-ja következett a Kárpát úton. 

Itt szeretnénk megköszönni Duka Szabina és Harsányi Judit munkáját, akiknek a délutáni programok konferálását köszönhetjük. Nagy örömünkre szolgált, hogy még a tavalyinál is többen érdeklődtek a programok iránt. 

A piactéren és környékén számtalan kísérőprogram várta a szórakozni vágyókat. Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvarára kitelepült a honvédség is, akiknél egy akadálypályát, sőt az airsoft és lézerlövészetet is kipróbálhatták az érdeklődők. Az akadálypálya mellett egy rodeó-bikával is találkozhattak a gyerekek, ahol szórakoztató perceket tölthettek el. A Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai, mint minden évben, most is velünk voltak, és kézműves foglalkozást tartottak a piactéren. Ugyanott ingyenes csillámtetoválás, arcfestés és hennázás is várta a gyermekeket, de a kézműves kirakodóvásárról, a vidámparkról és az ugrálóvárakról sem feledkezhetünk meg, amik szintén mind nagy népszerűségnek örvendtek. Mindezek mellett a Városi Művelődési Ház udvarán a Kenderkóc Népi Játszóház különböző népi játékokkal várta a kicsiket és nagyokat. 

A piactéren felállított színpadon 15 órakor vette kezdetét a Fuzio Gospel Team koncertje. Az együttes válogatott hazai és külföldi keresztény dalfeldolgozásokkal szórakoztatta az érdeklődőket. Ezzel párhuzamosan kezdődött el a Morzsolj a malacnak! „kukoricamorzsoló” verseny a Városi Művelődési Ház udvarán, amit Kiss Sándor vezényelt le. 

A piactéri színpadon 16 órától a helyi fellépők műsora következett. Először az Only Dance tánccsoport lépett a színpadra, akiket Rézsó Babett tanított be, őket az Újszászi Önvédelmi Sport Egyesület követte Péter Tamás vezetésével. Szacskó Levente három dallal örvendeztetett meg bennünket, őt a Fordulat tánccsoport követte Kovács-Tukacs Ágnes felkészítésével. A Senora tánccsoport ismert ABBA slágerekre táncolt, a Zagyvaparti Idősek Otthona lakói pedig egy kendős koreográfiával kedveskedtek a nézőknek. Kis segítőjük is volt Molnár Adrienn személyében. Az első blokkot a Nosza Mami tánccsoport zárta egy igazán kreatív produkcióval. 

A helyi fellépők második blokkját a néptánc és a népzene köré építettük. Elsőként az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 3. osztályos diákjai léptek a színpadra, őket az év táncosainak is megválasztott Bakos Gergő Dominik és Bakos Csenge Anikó követte, akik egy tyukodi verbunkot, lassú- és friss csárdást jártak. A Százszorszép Népdalkör csodás népdalcsokra következett, amivel képviseltek már minket többek között a szászbereki és zagyvarékasi szomszédünnepen, sőt a Jász-Expo és Fesztiválon is. A műsor legutolsó fellépői a Kisliliom néptánccsoport táncosai voltak, akiket Joóné Gazdag Gabriella tanít a néptánc fortélyaira. 

A helyi fellépők műsora közben Hevesi Imre interaktív, zenés gyermekelőadásával, Kiss Sándor mesemondó pedig ismert mesékkel várta az apróbb gyermekeket a Városi Művelődési Ház udvarán. 18 órától a testvértelepüléseink hagyományőrző csoportjainak bemutatója következett, ahol a péntek délutáni produkciókban gyönyörködhettünk ismét. őket a Csillag Musical Stúdió három fiatal művésze követte, akik ismert operett slágerekkel szórakoztatták a közönséget. Ezeket követően a „Morzsolj a malacnak” kukoricamorzsoló verseny eredményhirdetése következett. 

Eredmények:

Óvodás kategória: 

1. Knap Liána 

Alsó tagozatos kategória: 

1. Bonnyai Botond 

2. Dániel Patrik 

3. Molnár Adrienn 

Felső tagozatos kategória: 

1. Péter Tamás 

2. Novák Veronika 

Felnőtt női kategória: 

1. Lengyel Dorina 

2. Barta Imréné 

3. Gyúr Gabriella 

Felnőtt férfi kategória: 

1. Demsa Krisztofer 

2. Péter Tamás 

3. Sipos István 

Szépkorú kategória: 

1. Vas Imre 

2. Joó Albert 

3. Dienes Andrásné 

A díjak átvétele után könnyűzenei műsorok következtek. Ismert dalokat hallhattunk előbb Kállai Csabától, majd az újszászi Zsákai Dorottyától, művésznevén Doree-tól. A piactéri programoknak az a zenére komponált, majdnem 10 perces tűzijáték vetett véget, amit 20.50-kor lőttek fel a Városi Művelődési Ház udvaráról. 

Az Újszász Város Napja rendezvénysorozat fénypontja a szombat 21 órakor kezdődő 2 órás Hooligans koncert volt, amire hatalmas volt az érdeklődés. A Hooligans együttes volt tehát az első, aki felléphetett Újszász Város közösségi terének szabadtéri színpadára, ezzel felavatva azt. Reméljük, a későbbiek során is hasonló színvonalú és érdeklődést kiváltó fellépők szórakoztatnak majd minket ezen a hatalmas színpadon. 

Meg kell említenem, hogy sokan, nagyon sokat dolgoztak, hogy a 22. Újszász Város Napja sikeresen záruljon. Köszönet illeti az Újszász Városi Önkormányzat városüzemeltetési csoportját a rendezvény feltételeinek előkészítéséért, a polgármesteri hivatal dolgozóit a délelőtti és délutáni munkájukért, Bogárné Simon Klára oktatási és kulturális tanácsnokot, aki a programsorozat első napjától az utolsóig segítette annak sikerét, az Újszászi Polgárőr Egyesület tagjait az egész napos szolgálatért, a helyi rendőrőrsöt a fokozott figyelemért, az Orczy Lőrinc Könyvtár dolgozóit a kiállítások és vetélkedők megszervezéséért és lebonyolításáért, a Zagyvaparti Idősek Otthona és a gimnáziumi konyha munkatársait. Köszönjük még a helyi fellépőknek, és felkészítőiknek a lelkiismeretes munkát, hiszen produkcióikkal színesebbé tették a programsorozatot. Szintén köszönetet kell mondanunk Földi Andrásnak, Nagy Krisztiánnak és Szaszkó Somának a programsorozat rendezvényeinek hangosításaiért, Székelyfalvi Gábornénak a Térségi Diákszínjátszó Találkozón tanúsított lelkiismeretes munkájáért, Földi Kingának és Endrődi Szabolcsnak a remek fotókért, Répási Csabáné Tóth Rozáliának, Simon Ágnesnek és Juhász András Nándornének a nagyterem csodálatos feldíszítéséért, a Lowland Bikers alföldi motoros egyesületnek és vezetőjüknek Tamás Sándornak a motoros felvonulásért, és nem utolsósorban a Városi Művelődési Ház dolgozóinak az egész programsorozaton átívelő munkájukért.  

Az idei városnap három napon át tartott. Három színpadon zajlottak a műsorok, miközben kiállítások, családi versenyek, felvonulás, számtalan kisebb- nagyobb kiegészítő program szórakoztatta a lakosságot. Legnagyobb éves ünnepünk, Újszász Város Napja idén is messze vitte településünk jó hírét, és közelebb hozta egymáshoz az itt élőket. Megrendezése igazi csapatmunka volt. A felsoroltakon kívül is nagyon sokan dolgoztak még azon, hogy minden olyan kiválóan sikerüljön, ahogy végül szerencsésen zárult. 

Köszönöm mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult az esemény sikeres megrendezéséhez, és nagyon köszönöm minden lakosnak, akik ilyen nagy számban kilátogattak a programokra, hiszen az újszászi emberek figyelme nélkül nem lehetne teljes egyetlen ünnepünk sem. 

Dobozi Róbert
polgármester 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.