Már jó néhány éve rendszeresen meghívást kapunk a jász települések legnagyobb ünnepére. Így történt ez most is. Igyekeztünk minden felhívásnak eleget tenni. A találkozó előtt egy héttel kissé szeles időben háromfős kerékpáros zászlóvivő, Farkas István, Farkas Gábor és Borsos Ferenc vitte Újszász zászlaját Jászkisérre. 

 

Google Photos

Fotó: Juhász András Nándorné és facebook

 

Június 8-án, szombaton ökomenikus istentiszteleten vettek részt az újszászi Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai. A települések díszes felvonulásán még jó néhányan csatlakoztak Újszászról a szakkör tagjaihoz, többek között Dobozi Róbert polgármester és felesége is. Ezután tartották a Szent István parkban felállított színpadon a díszünnepséget. A vendéglátók nevében Lukácsi György polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a világtalálkozó fővédnökeként szólt a jászokhoz. Pócs János a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt huszonöt évben közreműködött a világtalálkozók megszervezésében. A rendezvény díszvendége Karcag volt. A kunok üdvözletét és ajándékát dr. Bartha Júlia turkológus, keletkutató hozta el Jászkisérre. 

A köszöntők után következett az új jászkapitány beiktatási ceremóniája a vendégek és a kapitányok tanácsa tagjai előtt. A jászkapitány tisztségébe, mely egy évre szól, a következő találkozóig Nemes Józsefet választották és iktatták be. A hagyományokat követő ceremónia mindig nagyon látványos eleme a díszünnepnek. 

Az ebéd után ki-ki szabadon választhatott a programok közül. A települést megtekinthették az erre az alkalomra üzembe helyezett kisvonattal. A délután folyamán a hagyományőrző csoportok műsorát, majd a néptánc gálát tekinthették meg az érdeklődők. 

Vasárnap több csoportunk is részt vett a programokon. Legkorábban a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhásai, akik a Jász Ízek Főzőversenyén vettek részt. Látványos Tuning-autók találkozója is vonzotta az ide látogatókat. A Jász Virtus vetélkedőn is évek óta részt vesz újszászi csapatunk. Igen változatosak, szórakoztatóak voltak a feladatok. A főzőverseny és a Virtus vetélkedő eredményhirdetésére 14 órakor került sor. Sajnos, most egyik nevező csoportunk sem nyert. Az eredményhirdetés után a parkszínpadon a művészeti csoportok fellépései következtek. Újszászról az Only Dance és a Fordulat tánccsoport mutatkozott be nagy sikert aratva. Ezúton szeretném megköszönni valamennyi fellépőnek, résztvevőnek, akik valamilyen formában Újszászt képviselték, vitték jó hírünket! 

Némethné Varga Edit 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.