Táborozás az egészségért

 

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség egészségfejlesztési és szemléletformálási programjának keretében ötnapos táborozást szerveztünk az óvodásoknak 2013.06.24-28-ig. A tábor helyszíne Tápiógyörgye volt.

A program összeállításánál a legfőbb vezérlő elv a sokszínűség, a terület természet- és környezetvédelemi értékeihez, néphagyományaihoz kapcsolódó látvány-, élmény- és tevékenységrendszer kidolgozása volt. A 20 gyermek 5 felnőtt kísérővel vágott bele a nagy kalandba Fehér János vezetésével, Alföldiné Hende Márta, Cseke Izabella, Fehérné Szekeres Zsuzsa és Ménkű Jánosné kíséretében, akiknek önkéntesként Bábosik Ferenc és Fülöp Áldáska segítette a munkáját.

Az időjárás eleinte változékony volt, kisebb-nagyobb hullámban érkezett az eső, de szerencsére a tervezett programokat ez nem befolyásolta. Az érdekes játékok, a szórakoztató vetélkedők, az izgalmas versengések most is derűssé varázsoltak minden percet. Igazi tábori hangulatot teremtettünk, melyet fokozott a második napon rakott tábortűz E köré gyűlve, az előző esteelázott cipőket szárogatva közösen énekeltünk ismert és új dalokat, meséltünk, tréfálkoztunk. Már a táborba lovas kocsival érkeztünk, s ez a régi közlekedési eszköz többször szerzett örömöt sajátos hangulatával a nagyobb távolságok megtételében.

Nagy élményt jelentett a gyermekeknek a Bíbic tanösvény, s az itt található madármegfigyelő torony. A pokoltanyai kirándulás - az állatok megfigyelése és a lovaglás - mind-mind nagy örömet okozott

Nagy izgalommal várták a táborozók a hüllők bemutatását is. Minden gyerek kézbe foghatta a teknőst, és nyakába tehette a fiatal boát.

Nagy sikert aratott a bohóc műsor, melynek két szereplője elvarázsolta a gyerekeket, a vidámság, a nevetés hatott a lelki egészségre is.

A játékos foglalkozásokat csak az étkezések szakították meg. A jóízű, egészséges reggelik, majd az ebédek és a vacsorák meleg ételként, az uzsonna a friss gyümölcsökkel az egészséges táplálkozáshoz járult hozzá.

Szabadidőben több kézműves tevékenységet, vetélkedőt, sportversenyt szerveztünk. A sötétedéssel sosem ért véget a nap, hiszen volt éjszakai bagolyles, kincskeresés. A jó hangulat a takarodó után is megmaradt, a házakból kiszűrődő vidám kacajok sejtették, hogy a gyermekek jól érzik magukat, s fáradhatatlanok a mókázásban.

Az utolsó nap volt a „Ki mit tud?”, melyet az óvónénik állítottak össze. Gyorsan teltek a napok, a színes programok alatt röpült az idő. Eljött a búcsú ideje. Az utolsó tábortűz mellett felelevenítettük a legjobb, legemlékezetesebb perceket, élményeket. Minden gyerek sajnálta, hogy véget ért a tábor. A kellemesen eltöltött vakáció igazi közösséget teremtett, a tartalmas szórakozás mellett remek kikapcsolódást nyújtott mindenkinek.

A TÁMOP 6.1.2. - 11/1-2012-0653 „Egészségnevelés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással” című egészségfejlesztési pályázat tábori programja az egészségtudatos nevelés, szemlélet formálás újszerű módjának megtapasztalására nyújtott lehetőséget, melynek reméljük jövőre is lesz folytatása.

A programvezetők nevében:
Cseke Izabella
programvezető

 

Képtár | Picasa

 

Képtár | Picasa

 

Képtár | Picasa

 

Képtár | Picasa

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János és Fülöp Áldáska

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.