A napokban a defibrillátor kihelyezési program keretében, TAO pályázati forrásból életmentő készülékkel gazdagodott az újszászi sportpálya.

Felgyorsult, stresszes életünk miatt sok a hirtelen szívhalál. Magyarországon az egyik vezető halálok. Sajnos többször hallani a híradásokban olyan esetekről is, hogy edzés vagy mérkőzés közben egy sportolónak leáll a szíve, és már nem sikerül megmenteni az életét, mert későn érkezik a segítség. Az AED (Automata Életmentő Defibrillátor) jelentősen növeli a túlélés esélyét, mivel a mentők, a szakszerű segítség kiérkezéséig megmentheti az életfunkciókkal már nem rendelkező beteget.

Az AED használata rendkívül egyszerű, kifejezetten hétköznapi felhasználók számára fejlesztették ki, hiszen a cél az, hogy ha baj van, akkor bárki kezelni tudja. A készülék a bekapcsolás után magyar nyelven, egyértelmű utasításokkal irányítja az újraélesztés folyamatát, a segítőnek tulajdonképpen csak annyi a feladata, hogy felhelyezze a betegre az elektródákat és megnyomja az elektrosokkot leadó gombot, amennyiben az szükséges.

A tervek szerint a labdarúgópályán kívül a Városi Tornacsarnok nagyobb rendezvényein is ott lesz a hordozható, praktikus kis táskában lévő életmentő készülék, viszont bízunk benne, hogy egyik helyen sem lesz rá szükség éles helyzetben.

Szilvási Ferenc

 

Picasaweb | Google Photos

Fotó: Szilvási Ferenc

 

Újszász 2016©