2009. május 29-én 45 fős csoport indult el 4 napos kirándulásra Lengyelországba. A kényelmes autóbuszunk rótta a kilométereket, majd Szlovákiában Árvaváralja településen tartottunk pihenőt. Kívülről megtekintettük az Árva várat, rövid sétát tettünk, közben az eső szép csendesen csepergett. Tovább haladtunk, és a késő délutáni órákban megérkeztünk Sucha-Beskidzkába, és a Hotel Monttis szállodában elfoglaltuk szálláshelyünket. A kisváros a Beskidek hegység lábánál helyezkedik el, kellemes és nagyon szép környezetben. Ezt esti sétáink alkalmával megtapasztalhattuk.

Másnap korán reggel frissen ébredtünk, és a reggeli elfogyasztása után indultunk Wieliczkába, a sóbányát megtekinteni. Lenyűgöző látványban volt részünk. Nagyon részletes tájékoztatást kaptunk a bánya történetéről és látnivalóiról a lengyel idegenvezetőtől. Természetesen magyar tolmácsunk fordította az elmondottakat. Kellemes pihenés után a Zywieci sörgyár múzeumát néztük meg, és tettünk egy időutazást. A múzeumlátogatás után egészséggel elfogyasztottunk egy pohár sört, és ajándékba kaptunk egy söröspoharat.

A következő napot a szálláshelyünktől 57 km-re levő Krakkó városában töltöttük. Megérkezésünkkor anyanyelvünket beszélő idegenvezetővel autóbuszos városnézésben volt részünk. Átszeltük a Wistula folyó hídjait, rövid sétát is tettünk a Wistula partján, ahonnan gyönyörű a kilátás a Wawel-re. Megnéztük a Kazimierz-t (zsidó negyedet), a királyi várat, azon belül a székesegyházat, amely magyar történelmi emlékekben bővelkedik.  A bátrabbak felmentek a toronyba a Zsigmond harangot megnézni. A városnézést sétálva folytattuk hol szakadó, hol csepergő esőben, de ez nem szegte kedvünket. Megtekintettük a piacteret (posztó csarnok) és a Mariacki templomot.

Kellemesen elfáradtunk, és a szálláshelyünk éttermében jól esett a finom vacsora. Nem maradhatott ki az esti programból egy fakocsma meglátogatása, ahol minden fából készült, és gurál zene fogadott minket. A zeneszó táncra perdített bennünket, és ismét felfrissültünk.

Az utolsó napon, hazafelé úton a Dunajec folyóhoz mentünk Szczawinca-ba. Emlékezetes marad a kétórás tutajozás a Dunajec folyón, egyrészt a gyönyörű táj, másrészt az eső és a szél miatt.

Köszönjük a szervezést Kaló Istvánné alpolgármester asszonynak! Egy nagyon összetartó, jó hangulatú csoport nevében:

Furcsa Izabella

 

A sóbarlangban
Újszász 2016©