Munkánk elismeréseként a helyi önkormányzat anyagilag is segít minket. Meghálálni, megszolgálni igyekszünk. Így jutottunk el a kiskunhalasi csipkeház és múzeum nemzetközi rendezvényére kirándulóként, bemutatóként és kiállítóként. Kirándulóként az egész csoport Kézér Béla vezette autóbusszal, bemutatóként három napon át Szabó Pál Antalné bemutató és tanító munkájával, kiállítóként Gara Istvánné, Szőllősi Józsefné és Szabó Pál Antalné csipkéivel. Örömünkre szolgált, hogy a francia, német, vajdasági magyarok, a dunántúli csipkés társaink alkotásai között a mi terítőink képviselhették Újszász szépre vágyó embereit. A rendezvény fényét emelte a japán kimonó, táj- és bonsai bemutató. A harmadik napon a bonsai létrehozásának, s elemeinek fázisait is megismerhettük. Csoportunk pihenője fagylaltozással egybekötött történelmi visszaemlékezéssel bővült.

Az Országos Textiles Konferencián történő részvétel s munka elismeréseként a Nemzeti Kulturális Alap segítette a szervező Békés megyei Népművészeti Egyesület tevékenységét. Az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy az OTK munkával is részt vevő tagok ismereteinek bővítéséhez felhasználhatja az összeget tanulmányi kirándulásra vagy a nemzetközi táborozásra. A kirándulás résztvevője volt Szabó Pál Antalné, aki a Békés megyei Népművészeti Egyesület tagja is. A kirándulás célpontja Zakopane és Krakkó, visszafelé a Betléri kastély, Kazincbarcika volt.

Krakkóban megtekintettük a várat, a vártemplomot, a zsidó negyedet, a művészek temetőjét. Útközben végigjártuk Árva várát s környékét. Szállásunk Murzasichle-n volt. Nevezetessége számomra, hogy kerítés alig, sífelvonó sok, s még májusban is volt hó.

Zakopane: érkezés, parkolás, irány Gubalovkával a Magas Tátra itteni csúcsa. Melegen öltöztünk, így számunkra nagyon jó időben jutottunk fel. Óvatosan ismerkedtünk a tájjal, az emberekkel. Ötleteket gyűjtöttünk munkánkhoz s az értékesítéshez egyaránt. Indultunk tovább. Utunk során áthaladtunk a természet sújtotta területen (letarolt fák) s az építészeti nevezetességek hasonlítgatásával a hagyományok megőrzésének fontossága lett beszélgetéseink tárgya. Hasznosan telt a 2010. május 6-9-ig tartó út.

Itthon várt az újabb pályázási lehetőség, a Magyar Kézművesség 2010.-re. A felvállalt történelmi játszóházat részben elvitte a víz, áthelyezve június 1-jére (Jászberény, Jász Múzeum). Munkánkat legtöbbször életkorunk, s egészségünk befolyásolja, örömmel fogadtuk körünkbe új, fiatalabb tagjainkat, akik lendületet adtak további feladataink megvalósításához. Várjuk az érdeklődőket, tenni akarókat.

Szabó Pál Antalné
szakkörvezető

 

Díszítőművészek Kiskunhalason

Hogyan készül?
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

A kiskunhalasi csipkeházban
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.