Zagyvaparti party címmel került fel a youtube-ra egy videoklip, mely a Zagyvaparti Idősek Otthonában készült. Szívesen tettem eleget annak a felkérésnek, hogy erről részletesebben beszámoljak. 

 

 

Az ötlet 

A JNSZ Megyei Idősotthonok Szépkorú, de Ifjúszívű Lakóinak Kulturális és Sportversenyére készültünk, és olyan produkciót szerettem volna, ami egy kicsit eltérő, formabontó, figyelemfelkeltő. Decemberben jött a gondolat, hogy legyen rap. Mivel erről a műfajról sokat nem tudtam, Földes Roland segítségét kértem, aki végig támogatta zenei szerkesztéssel, házi hangfelvétellel a dal elkészülését. ő javasolta, hogy keressek a youtube-on zenei hip hop alapot. Hosszas keresgélés után akadtam a használt alapra, amire már több magyar előadó is készített számot, eredetileg 2Puc nevű amerikai rapper írt rá dalt. 

A rap műfaját azért választottam, mert a stílusjegyeiből adódik, hogy nyers, akár vulgáris is lehet, de ugyanakkor mély érzéseket is kifejez és gondolatokat ébreszt. 

Az ötlettel Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő az első perctől fogva tudott azonosulni, a megvalósításával kapcsolatosan támogatott. 

A szöveg 

A dalszöveg minden versszakában különböző - bentlakásos otthonban jelenlévő - problémakör jelenik meg. Hitelességét az adja, hogy a szereplők benne élnek az általuk kimondott helyzetben. Olyan világot mutatnak be, ami általánosan idegen számunkra, ismeretlen világ, és ezáltal félelmet keltő is. A műsorra felkért ellátottak a szereplést önként és örömmel vállalták. Név szerint: Bali Sándor, Csima Sándor, Domján Gyula, Krieg Józsefné és Pozderkáné Csőke Julianna. A szöveggel való találkozás szakmai munkát igényelt, amit előzetesen egyéni foglalkozás keretén belül valósítottam meg. A lakóval együtt értelmeztük, feldolgoztuk a szöveget, az ő érzéseit gondolatokká formáltuk, majd egészséges önértékelés és önirónia kialakítása után kezdődött az egyéni, később a csoportos próba. 

Próbák 

Márciusban az első próbák előtt zenei hozzáértésem hiányában Bakó Jánosné Zsoldos Erzsébet segítségét kértem, aki maximálisan kivette a részét az egészből. A szöveget dallamra illesztette, rendszeresen eljárt a próbákra, ahol az ének rész betanításában segítette az ellátottakat. Jött velünk a vetélkedőre, stúdiófelvételre és a videoklip forgatásra. Erősítette a gondolatot, hogy tovább kell vinni a dalt azon túl, hogy egyszer előadtuk. Erzsike, ezúton is szeretném megköszönni lelkiismeretes és odaadó munkádat. 

Közben összeformálódtunk. Csapatépítő játékokkal, helyzetgyakorlatokkal (kipróbáltuk a kerekesszéket… stb.) készen álltunk a közös próbákra, ami nyitott volt mindenki előtt. Egyre többen gyűltek össze az ellátottak, és imitt amott a dolgozók is tudtak pár percet szakítani munkájuk közben arra, hogy meghallgassák a dalt, velünk együtt énekeljék a refrént. A dal eközben egyre jobb lett, a szereplők érezték a lakótársaik és a munkatársak támogatását, elismerését. 

Videó 

Egy szegedi stúdióban elkészített hangfelvételt követően gondoltam arra, hogy videoklipet készítsünk. Ebben segített munkatársam lánya, Kiss Melinda, aki elkészítette a felvételeket és összevágta. A képi megformálásnál arra törekedtem, hogy a „gengszter rap” stílusjegyeit megőrizve, az intézményben folyó életet, a lakók mindennapjait bemutassam. 

Üzenet 

A dalban nincs politika, társadalomkritikát sem fogalmaz meg, nem kér számon, nem követel. „Figyelj rám!” hangzik az egyetlen kérés, ami nemcsak a szereplők, és nemcsak az időskorúak, hanem minden ember elemi és alapvető szükséglete. 

A dal üzenete a különböző generációknak mást jelent. Míg a fiatalabb korosztályt szociálisan érzékenyítik, addig az idősebbeknek reményt és motivációt adnak a refrénben elhangzott sorok. 

Személyes élményem volt megtapasztalni ezt Jászapátin, a Mozgáskorlátozottak Helyi Egyesületének programján, ahová Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónővel kaptunk meghívást. Meghatott, hogy milyen hatást váltott ki a vendégekből a videó levetítése. 

Másik személyes élményem a Szolnokon tartott szakmai napon történt, ahol elismerően nyilatkoztak a klip társadalmi megítélés javításának eredményességéről. 

További kellemes élményem Újszász lakóitól: „Újszász méltán lehet büszke arra - ellentétben az általános negatív hírekkel, amit a médiában egy idősek otthonáról hallunk -, hogy a nyilvánosság elé tárt videó, ami a Zagyvaparti Idősek Otthona életét bemutatja, egyhangúan pozitív és elismerő. 

A dalszöveg minden versszakában különböző - bentlakásos otthonban jelenlévő - problémakör jelenik meg. Hitelességét az adja, hogy a szereplők benne élnek az általuk kimondott helyzetben. Olyan világot mutatnak be, ami általánosan idegen számunkra, ismeretlen világ, és ezáltal félelmet keltő is. A műsorra felkért ellátottak a szereplést önként és örömmel vállalták. Név szerint: Bali Sándor, Csima Sándor, Domján Gyula, Krieg Józsefné és Pozderkáné Csőke Julianna. A szöveggel való találkozás szakmai munkát igényelt, amit előzetesen egyéni foglalkozás keretén belül valósítottam meg. A lakóval együtt értelmeztük, feldolgoztuk a szöveget, az ő érzéseit gondolatokká formáltuk, majd egészséges önértékelés és önirónia kialakítása után kezdődött az egyéni, később a csoportos próba. 

Úgy érzem, meg tudtuk mutatni azt, hogy mozgásban korlátozottan, a szellemi leépülés küszöbén, egy idősek otthonában gondozásra szorulva is képesek vagyunk még sok mindenre, akár arra is, hogy rappeljünk. 

Média 

A youtube video megosztón: 

 

 

A nézettségről pontos adatot nem tudok írni, mert mire a cikk elkészül, már több lesz. Hozzávetőlegesen ezen a csatornán több mint 350 ezren tekintették meg, 11 ezren tetszést nyilvánítottak, 700-an hozzászólást írtak, lehet mondani, hogy osztatlanul pozitívan. A videóra 128 országból kattintottak rá, ezek közül a legtöbben sorrendben: Románia, Németország, Szlovákia, Egyesült Királyság, Ausztria, Szerbia, Ukrajna, Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália. Magyarországról a klip összes nézési ideje másfél év. 

Ahogy a Média látott minket (a teljesség igénye nélkül): 

Szoljon.hu: „A kivitelezés csillagos ötös: a rappelő nagyik és nagypapák kapucnival és napszemüveggel a fejükön, szinte hiphop sztárokat alázóan ontják a rímeket, amelyek különlegességét a szerzők könnyed humorral fűszerezett, néhol viszont fájóan őszinte életfilozófiája adja.” 

444.hu: „A nóta, ahogy a műfaj megkívánja, egyszerre humoros és fájóan őszinte, miközben egyébként teljesen életvidám tud maradni.” 

HVG: „Mindig öröm látni, ha egy idősek otthonában lelkiismeretesen odafigyelnek az ott élők szabadidős programjaira. Vagyis arra, hogy tartalmasan teljenek a lakók napjai, és teljes életet éljenek attól függetlenül, el tudják-e látni magukat önállóan vagy esetleg segítségre szorulnak már. Újszászon rapzenét hoztak össze egy ottani nyugdíjas otthon lakói, nem is akármilyet: őszintét és nagyon szerethetőt.” 

Szolnok TV: „Szenzációs videoklippel robbantotta fel a világhálót az újszászi Zagyvaparti idősek otthonának csapata. Az Idősek Világnapján feltöltött klip órák alatt sokszorozza a népszerűséget.” 

Index.hu: „Nincs, nem lehet, és nem is lesz mostanában menőbb a Zagyvaparti Idősek Otthona rappelő nyugdíjasainál.” 

SzeretlekMagyarorszag.hu: „A Szolnok melletti Újszászon található a Zagyvaparti idősek otthona, amelynek lakói olyat gurítottak, hogy az egész magyar internet joggal kaphatja fel rá a fejét.” 

További média, ami a témával foglalkozott: Rádió1, TV2, RTL Klub 

A média hírverési hulláma mostanra lecsendesült. Intézményünkbe visszatértek a hétköznapok. Fantasztikus élmény volt elkészíteni ezt a videót, látni, ahogy mellé áll vezetőség, munkatárs, kolléga, megtapasztalni a hozadékait. 

A Zagyvaparti-party megálmodója és megalkotója: 

Kerepesiné Bajor Zsuzsanna
mentálhigiénés csoportvezető 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.